DANIEL TRZEPACZ/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA
SELIDBA NA PAMPAS

Osijek odlučio što će se dogoditi s Gradskim vrtom. Zapadna tribina dobiva potpuno novu funkciju

Razmatralo se rušenje cijele tribine kultnog stadiona, ali ljudi iz Grada došli su na drugu ideju
Piše: Nikola PatkovićObjavljeno: 23. svibanj 2023. 08:56

‘‘Neka vas prati sreća ovim tlom. Dobrodošle u Gradski vrt – vaš novi dom‘‘, razvila je u nedjelju Kohorta na Gradskom vrtu transparent i poruku upućenu nogometašicama ŽNK Osijek, najboljeg hrvatskog ženskog nogometnog kluba u povijesti.

Slavile su u nedjelju Osječanke 24. titulu državnih prvakinja, a ta je utakmica označila i službeni početak njihova preseljenja na Gradski vrt. U kojem će se, dakle, i nakon što ga uskoro napuste njihove muške kolege iz NK Osijek, igrati prvoligaški nogomet.

Dečki sele na Pampas u Opus Arenu, a djevojke useljavaju u Gradski vrt, iako se posljednjih se godina često špekuliralo kako bi i ŽNK Osijek mogao ući pod okrilje NK Osijek, odnosno u portfelj mađarskih vlasnika, ali to se očito neće dogoditi. Cinik bi rekao, možda je tako i bolje. Da se djevojkama slučajno ne bi ugasio šampionski gen.

image

Igračice Osijeka

IVAN PERIĆ/Cropix

- Gradski vrt ostat će kuća osječkog nogometa. Igračice i uprava ŽNK Osijek koji ima 24 titule prvaka Hrvatske i 19 naslova pobjednika Kupa, zaslužili su biti nasljednici travnjaka u Gradskom vrtu. No, nećemo ih samo preseliti nego krećemo i u temeljitu obnovu čitavoga kompleksa, uz dodatak novih sportsko-rekreativnih sadržaja. Rekonstrukcija Gradskog vrta naš je strateški projekt vrijedan 6 milijuna eura kojeg planiramo sufinancirati putem ITU mehanizma, a prijava projekta išla bi tijekom 2024. godine, nakon što se izradi projektna dokumentacija, najavio je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić. I ne samo to, Radić je u pregovorima i s predsjednikom HNS-a Marijanom Kustićem da Gradski vrt postane kamp ženske reprezentacije.

- Reprezentaciju čini i velik broj naših igračica iz Osijeka, a time bismo i zaokružili ovu priču, rekao je Radić.

Mnogi su se posljednjih godina pitali kakva će biti sudbina Gradskog vrta nakon što NK Osijek preseli na Pampas. Neki su zbog toga i kritični.

- Kao navijaču Osijeka drago mi je da će Osijek dobiti novi stadion, ali novi vlasnik je zaboravio da je NK Osijek imao privilegij korištenja tog stadiona, kojeg sada ostavlja Gradu i mene brine što će sada s njime biti. Mislim da se olako, bez prave stručne rasprave, odlučilo napustiti Gradski vrt, kazao nam je Miroslav Pavlinić, umirovljeni osječki arhitekt.

Nije tajna da su i Radić i njegovi suradnici dugo promišljali kako će riješiti budućnost Gradskog vrta. Pri tome je valjalo uzeti u obzir i činjenicu da je stadion dom i AK Slavonija.

image

Slavlje ŽNK Osijek

IVAN PERIĆ/Cropix

‘‘S obzirom na to da se radi o jedinoj uređenoj i opremljenoj atletskoj stazi ne samo na području Osijeka već i šire regije, stadion Gradski vrt bi trebao se prilagoditi kriterijima atletskog sporta. Kroz naše nacrte Strategije razvoja Urbane aglomeracije, Strategije razvoja sporta te Strategije zelene infrastrukture planirana su ulaganja u rekonstrukciju postojećeg stadiona u suvremeni, polivalentni stadion koji će zadovoljiti sve kriterije potrebne za obavljanje profesionalne i rekreativne sportske aktivnosti te uvjete za organizaciju raznih sportskih natjecanja,‘‘ odgovorili su nam iz Grada Osijeka, koji je već raspisao i javnu nabavu za utvrđivanje stanja konstrukcije velike zapadne tribine.

Razmatralo se i njezino rušenje, no sada je u planu je izrada analize i studije kojom će se utvrditi može li se ona iskoristiti kao prostor za drugu namjenu.

‘‘Ideja je da se vanjske plohe tribine iskoriste za proizvodnju električne energije iz sunca postavljanje FN panele uz korištenje elemenata zelene infrastrukture. Postavljanjem navedenog zatvorio bi se prostor ispod tribine koji bi se tada mogao pretvoriti i korisni prostor za sport i kulturu,‘‘ odgovorili su nam iz Grada Osijeka.

Također, plan je cijelom prostoru vratiti njegov nekadašnji pejzaž, odnosno revitalizirati Perivoj Gradski vrt iz 18. stoljeća tako da se na mjestu današnjeg pomoćnog nogometnog terena i bivše moto-speedway staze planira rekonstrukcija Perivoja na gotovo izvornoj površini od oko 40.000 m2.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. travanj 2024 01:37