Osijek - Varaždin

 IVAN PERIC Cropix
SKROMNA SEZONA

Osijek ovako lošu situaciju ne pamti čak sedam godina. U boljim danima glavni cilj već bi se našao u džepu

Prvi put otkako je klub u privatnim rukama u posljednju četvrtinu ulaze izvan europskih pozicija
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 25. ožujak 2024. 08:40

Prvi put otkako je klub u privatnim rukama, prvi put nakon sedam uzastopnih godina, Osijek u posljednju četvrtinu prvenstva ulazi izvan europskih pozicija. A plasman u Europu u nekim ranijim sezonama u ovoj fazi prvenstva već je bio u džepu...
Primjerice, u prvoj sezoni otkako je klub počeo novi život, 2016./17., kvalifikacije za Europsku ligu bile su osigurane tek što je proljeće kalendarski počelo.

Uoči posljednjeg kruga prvenstva Osijek je bio treći, ali s čak 18 bodova prednosti ispred Istre, koja je u tom trenutku bila prva ispod crte za plasman u Europu.

I iduće sezone Bijelo-plavi su nakon tri četvrtine sezone više-manje računali na europsko ljeto. Naime, nakon 27 odigranih kola Osijek je bio četvrti, ali s 11 bodova više od petoplasiranog Intera.

Godinu kasnije nisu imali tu komociju. Rasplet sezone 2018./19.. bio je neizvjestan iz perspektive Bijelo-plavih. Nakon tri četvrtine sezone bili su treći, ali samo s dva boda ispred Lokomotive i tri u odnosu na Hajduk. Na toj su poziciji Osječani i zaključili prvenstvo, tri boda ispred Gorice koja je bila prva ispod crte za plasman u Europu.

image

Zoran Zekić

RONALD GORSIC Cropix

U sezoni 2019,/20. Bijelo-plavi su nakon 27 odigranih kola bili peti, kao i ove sezone, ali s komotnom situacijom jer je prednost u odnosu na prvog izazivača za Europu, Goricu, bila devet bodova. Te sezone je, inače, iz HNL-a pet momčadi išlo u Europu. Imali su čak Bijelo-plavi u posljednjem prvenstvenom kolu pred praznim tribinama Gradskog vrta šansu prvi puta u povijesti izboriti kvalifikacije za Ligu prvaka i to protiv izravnog konkurenta Lokomotive. Igrala im je samo pobjeda, ali su izgubili.
U sezoni 2020./21. Osijek je uoči posljednjih devet prvenstvenih utakmica bio samo na bod do lidera Dinama i čak 19 bodova ispred Rijeke koja je držala četvrto mjesto, posljednje koje je vodilo u Europu. U finišu prvenstvene utrke Bijelo-plavi su posustali i zaključili kao drugoplasirani s minusom od osam bodova u odnosu na Dinamo.

Slično je bilo i godinu dana kasnije. U sezoni 2021./22. Osijek je bio, pak, bodovno izjednačen s Dinamom na vrhu ljestvice, s dva boda više u odnosu na Hajduk i Rijeku, ali i čak 18 bodova više u odnosu na petoplasiranog. Bijelo-plavi su u završnih devet kola opet posustali i sezonu završili kao trećeplasirani s deset bodova manje od Dinama.

Prošla sezona iz perspektive borbe za treće mjesto također je bila dramatična po Osijek. Uoči posljednje četvrtine prvenstva držali su 3. mjesto s bodom prednosti ispred Varaždina, dva u odnosu na Slaven Belupo i tri više od Rijeke. Završilo je dobro po društvo tada s Gradskog vrta. Kraj sezone zaključili su na trećem mjestu s četiri boda više u odnosu na Istru i Varaždin, koji su bili prvi ispod crte.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 15:14