Andre Duarte i Marin Pilj

 VLADO KOS Cropix
ANDRÉ DUARTE:

‘Osijek se ne respektira na način kakav zaslužuje, ovdje su uvjeti na razini Lige prvaka‘

Bijelo-plavi će protiv Varaždina tražiti prvu pobjedu nakon skoro mjesec dana
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 15. ožujak 2024. 11:31

Osijek ove sezone igra po principu toplo-hladno, što isključivo ovisi o tome igraju li pred tribinama Opus Arene ili na gostovanjima. Utakmica na Rujevici samo je potvrdilo to pravilo. Jedan od onih koji su na standardnoj razini je Andre Duarte, 26-godišnji portugalski branič koji je ljetos stigao na posudbu iz talijanske Reggiane, a čiji je ugovor otkupljen ove zime. Otkako je stigao među bijelo-plave Duarte nije propustio niti jednu utakmicu, od 22 u kojima je nastupio u njih je 20 bio starter.

Portugalac ni izvan terena ne odudara stavom kojeg ima na terenu.

- Moramo biti bolji. Kada igramo na gostovanjima među najgorim smo momčadima lige. Ne znam otkuda tolika razlika kada igramo na Opus Areni ili izvan nje. Kod kuće smo odlični, svakoga možemo pobijediti, ali isto se ne događa kada igramo vani. Stvar je u detaljima u kojima moramo napredovati. Ne znam zašto nam se to događa, ali razlika je kao što vidite velika. Možemo pričati o stanju travnjaka, da ne igramo pred svojim navijačima, ali nešto se događa. Posve smo drugačija momčad. Ako želimo biti u vrhu to nam se ne smije događati, moramo držati istu razinu igre na svakoj utakmici. Kada igramo vani primamo golove iz gluposti, sitnica... Pogledajte samo naše dvije utakmice protiv Lokomotive u Kranjčevićevoj, nisu nam stvorili ništa i zabili dva gola. Ista stvar nam se dogodila i protiv Istre u Puli. Moramo to popraviti i u tome je najveća razlika između nas i Rijeke, Hajduka i Dinama koji su ispred nas na ljestvici. Oni i kada na gostovanjima ne igraju dobro svejedno ne rade takve greške. Moramo biti fokusiraniji - kazao je Duarte.

Nakon četiri utakmice (po dva remija i poraza), odnosno skoro mjesec dana bez pobjede Osijek će u petak tražiti prvi trijumf. Dva puta su Bijelo-plavi ove sezone igrali protiv Varaždina i oba puta remizirali. Na Opus Areni bilo je 1:1, a u Varaždinu 2:2. U obje te utakmice Osijek je bio u rezultatskom zaostatku kojeg je morao hvatati.

- Dobra su momčad, igraju dobar nogomet. Mislim da stanje na ljestvici ne oslikava najbolje kvalitetu njihova nogometa. Bit će teška utakmica, ali igramo kod kuće i idemo po tri boda - najavio je Portugalac.

A u tome će im olakšati jedna, ali bitna razlika u odnosu na prethodnu utakmicu. U momčad se vraća Ramon Mierez. Najbolji strijelac lige bio je, inače, strijelac u obje ovosezonske utakmice Osijeka i Varaždina.

- Ne trebam puno govoriti o Mierezu, znate ga bolje od mene. S njim smo jači i nemam tome što više dodati.

Utakmica protiv Varaždina je bitna i iz perspektive borbe za četvrto mjesto koje vjerojatno vodi u Europu, a u kojoj su deset kola prije kraja prvenstva Osijek i Lokomotiva bodovno izjednačeni.

- Respektiramo Lokomotivu, ali četvrto mjesto je minimum s kojim ćemo biti zadovoljni na kraju sezone. Razmišljamo utakmicu po utakmicu u želimo u svakoj dati najbolje od sebe. Ne smijemo razmišljati o četvrtom mjestu nego o tome kako da budemo što bolji, da popravimo detalje u našoj igri, i pokušamo pobijediti svaku iduću utakmicu.

image

Andre Duarte

FLAVIU BUBOI Nurphoto Via Afp

Ova sezona iz perspektive Osijeka ogleda se i po velikom broju mladih nogometaša koji imaju sve veću ulogu. Vrbanac je prošlog vikenda postao već sedmi tinejdžer koji je ove sezone debitirao za Bijelo-plave. Oni stariji poput Duartea su im u neku ruku mentori.

- Imamo dosta kvalitete u mlađim igračima. Ali za mene kvaliteta nije presudna, po meni je ključan mentalitet. Ja se sa svoje strane trudim pomoći savjetima, a ako netko ne želi slušati, onda ne možeš ništa napraviti.

A kako promijeniti mentalitet?

- S tim si rođen. Iako naravno možeš napredovati i u tom segmentu. Mentalitet se svodi na to koliko nešto želiš, koliko želiš napredovati i sutra biti bolji igrač nego što si danas. Pogledajte recimo Ronalda, 40 godina mu je, a on i dalje želi pobjeđivati. Iz primjera takvih igrača svi drugi mogu puno naučiti, sve su osvojili, ali i dalje žele biti još bolji. Vidim u našoj momčadi puno igrača, da ih sada ne imenujem, koji su psihički jaki, koji gledaju prema naprijed, a mladi igrači bi od njih trebali učiti

Duarte imponira stavom stoga je logično bilo pitanje može li se premetnuti u jednog od vođa momčadi-

- U svlačionici imamo lidere i ne želim raditi ništa mimo njih. Poštujem svoje mjesto u hijerarhiji. Trudim se biti što bolji svakoga dana pa poboljšati tako i svoje liderske osobine

Portugalac je u Osijek stigao nakon odlične sezone za Universitatea Craiovu u kojoj je bio jedan od najboljih braniča rumunjske lige. Pitali smo ga može li usporediti dva natjecanja.

- Hrvatska liga je kvalitetnija, ali u drugim stvarima su u prednosti po pitanju organizacije, stadiona, infrastrukture, terena Rumunjska je u prednosti. To je jedna od stvari u kojoj HNL tek treba napredovati... Osijek ima odličnu infrastrukturu u kojoj se mladi igrači mogu razvijati. Ovaj kompleks najbolji je u HNL-u i mislim da se zbog toga klubu moraju dati zasluge. Ponekad mi se čini da se ovaj klub ne respektira na način na koji bi trebao biti. U usporedbi su uvjetima u klubovima u kojima sam do sada igrao na Opus Areni uvjeti su vrhunski, na razini Lige prvaka.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 17:32