NK OSIJEK
JEFTINO PRODALI SAN

Osijek se u Turskoj suočio s realnošću, a samo jedna je pozitivna spoznaja nakon Adane: ‘Iskreno, tresao sam se‘

Bijelo-plavi će u Opus Areni za tjedan dana igrati isključivo za prestiž
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 11. kolovoz 2023. 21:01

Back to life, back to reality... Sudarili su se Bijelo-plavi u Turskoj s realnošću. A ona u njihovom slučaju nije Europa, nego ipak HNL. Očito se još nisu spremni nositi s protivnicima kvalitete Adana Demirspora, ambicioznog turskog kluba koji se u nadolazećim danima želi još ravnopravnije potući s istanbulskim velikanima, a čiji su igrači brutalno znali iskoristiti sve što su im Bijelo-plavi u četvrtak navečer poklanjali. A poklanjali su im previše toga da bi ostali na životu pred uzvrat...

Možemo reći kako Osječani nisu imali sreće u ždrijebu, iako se zbog slabog europskog koeficijenta i nisu mogli nadati lakšem protivniku, da je rezultat pred uzvrat mogao biti aktivniji jer je gruzijska sudačka trojka turskoj momčadi poklonila dva pogotka, a pritom mislimo na darivani kazneni udarac koji je prethodio četvrtom golu iako nikakvog kontakta nije bilo, a i peti pogodak koji je “ubio” valjda i posljednju nadu za čudo u Osijeku postignut je nakon što je pomoćnik zaboravio podići zastavicu i signalizirati zaleđe, ali...

Činjenica je isto tako kako je turska momčad bila brža, jača u duelima, konkretnija u igri, s jasnom idejom kako u nekoliko dodavanja doći u zonu šuta i iskoristiti svaku pogrešku Bijelo-plavih, a kojih je bilo i previše da bi se mogli nečemu nadati pred uzvratni dvoboj 17. kolovoza.

Nisu se niti snašli...

Ostat će na kraju zapisano tih 5:1, što je jedan od najtežih europskih poraza Bijelo-plavih u povijesti, identičan onome kojeg je u jesen 2000. jedna od najobožavanijih klupskih generacija u posljednjih nekoliko desetljeća doživjela u Pragu.
Pokušavao je Stjepan Tomas svoje samopouzdanja uoči utakmice u Turskoj prenijeti na igrače, no dogodilo im se upravo ono na što ih je upozoravao. Nisu se ni snašli, a već su gubili 0:2...

- Dogodio nam se težak poraz kojeg nitko nije očekivao. Igrači su na početku malo podlegli atmosferi i ambijentu na stadionu. S nekim individualnim pogreškama dozvolili smo protivniku da zabije dva gola u 15 minuta i nakon toga teško se bilo vratiti na ovako vrućem terenu. U jednom dijelu prvog poluvremena čak smo i počeli igrati, vidjelo se da mi možemo, ali kada smo stvorili neke šanse morali smo ih i zabiti. Ipak je ovo Europa i svaku priliku koja ti se ukaže moraš iskoristiti. Drugo poluvrijeme smo jako dobro otvorili, imali smo nekakvih prigoda, ali smo opet primili jeftine golove. Do izražaja je došla individualna kvaliteta Adane, koja takve pogreške ne prašta - kazao je trener Bijelo-plavih nakon utakmice.

”Glavu gore, sutra je novi dan”, prve su riječi s kojima se Tomas obratio igračima u svlačionici nakon utakmice. Adanu moraju brzo izbaciti iz glava...

- Već sam s dečkima razgovarao u svlačionici, sutra je novi dan, vraćamo se HNL-u. Mi ovo čim prije moramo zaboraviti. Loš dan se može dogoditi, ali to ne smije utjecati na nas - poručio je Tomas.

”Častili” su previše Bijelo-plavi protivnika, pogotovo u prvom dijelu.

- Moramo još raditi na tome jer te nas poreške skupo koštaju. Takve se stvari u Europi ne praštaju. Nismo se predavali, drugo poluvrijeme smo izašli visoko, pritisnuli protivnika, imali smo prigode, ali nismo zabili. Kod 4:1 sam se nadao kako ćemo zabiti drugi gol i da ćemo biti “živi” za drugu utakmicu, ali ispalo je drugačije. Idemo dalje, sutra je novi dan, čeka nas prvo izazovna utakmica u Puli. Za uzvrat se nećemo predati, dat ćemo sve od sebe i ako ništa drugo barem se pobjedom pokušati oprostiti od Europe - kazao je trener Osijeka.

Isključivo za prestiž

Nakon teškog poraza europski put za Bijelo-plave je izvjesno završio i prije uzvrata, ako ništa drugo trajao je jedno pretkolo dulje u odnosu na prošlo ljeto i u odnosu na prošlu sezonu završio je ne protiv anonimaca, nego ipak u srazu s moćnim protivnikom, koji će samo za plaće svojih igrača ove sezone izdvojiti više od 50 milijuna eura. Što je, za usporedbu, četiri puta više od ukupnog proračuna Osijeka. Bijelo-plavi će u Opus Areni za tjedan dana igrati isključivo za prestiž, dostići i prestići prednost Demirspora iz prve utakmice je nemoguća misija, ali pozitivan rezultat puno će značiti u “bildanju” koeficijenta i atmosfere pred nastavak sezone. Naravno, i potvrditi stadion na Pampasu kao “tvrđavu”.

A ako postoji nekakva pozitivna spoznaja s kojom se Osijek vraća iz Adane, to je onda da su Bijelo-plavi napokon zabili gol iz kaznenog udarca. To je svakako prijelomna vijest kada je u pitanju momčad s Opus Arene jer Osječani su proljetos zapucali čak četiri jedanaesterca koje su izvodila četvorica različitih izvođača (Caktaš, Lovrić, Špoljarić i Mierez). Ovaj puta je odgovornost preuzeo Šime Gržan i svoj zadatak hladnokrvno izvršio. Priznao je Tomas kako mu nije bilo svejedno u trenucima kad se Gržan spremao pucati.

- Iskreno, tresao sam se nakon što je dosuđen kazneni udarac za nas. Svašta mi je prolazilo kroz glavu, ali Šime je jako dobro šutirao penale i na pripremama i na treninzima i pronašli smo novog izvođača - priznao je trener Stjepan Tomas.
Gržan je i u Adani nastavio sa savršenim početkom sezone jer u baš svakoj od pet utakmica dao je svoj ofenzivni doprinos, asistirao je četiri puta, a sada je zabio i svoj europski prvijenac.

Sve smo im poklonili

Malo mu je to značilo nakon utakmice.

- Svi smo žalosni, znamo da se ovakvim momčadima ne smije ništa poklanjati, a mi smo im praktično sve poklonili. U situacijama kada smo imali prigodu otići u kontranapad i pokušati im zaprijetiti dali smo im čiste lopte i iz toga primimo gol. Imaju brze i neugodne ofenzivce, koji će kazniti svaku pogrešku, i bome su nas dobro kaznili. Nismo dobro izgledali, daleko smo stajali, pogotovo prvo poluvrijeme. Drugo poluvrijeme, kada smo počeli igrati, kada smo vidjeli da se može protiv njih, opet smo primili taj gol koji nas je zakucao - kazao je Gržan.

13

udaraca na gol imala je turska momčad,

a Osijek ih je

uputio samo šest

20

sati termin je početka uzvratnog ogleda

17. kolovoza u Opus Areni

Gržanu stradao nos, Fućku koljeno, a Barišiću arkada

Nažalost, težak poraz nije i jedino loše što se Bbijelo-plavima dogodilo u Adani. Šime Gržan utakmicu je završio s natučenim nosom, Fućku je nakon jednog duela načeto koljeno i obojica su po dolasku u Pulu poslani na snimanje. Barišiću je, pak, arkada zašivena s pet šavova, zbog čega je ranije napustio teren. Sva trojica su u ovom trenutku neizvjesna za prvenstvenu utakmicu u Puli. Na bolove se požalio i Ukrajinac Drambajev.

Kluivertov ponos i veliko zadovoljstvo

Nekoć legendarni nizozemski napadač Patrick Kluivert uživa na početku samostalne trenerske karijere. U tri utakmice, sve tri europske, još nije doživio poraz.

- Jako sam zadovoljan jer moji su igrači realizirali sve ono što sam od njih tražio. Neka jednu večer uživaju, neka budu sretni, ali mi nismo prošli dalje. Izuzetno sam ponosan na svoje nogometaše, protivniku skoro da nismo ostavili nikakvu mogućnost za postizanje pogotka. Odigrali smo nevjerojatnu utakmicu i zasluženo ostvarili nevjerojatan rezultat - kazao je.

Linker
29. travanj 2024 10:49