Ramon Mierez Nazareno

 MARKO MRKONJIC Cropix
SPREMNI ZA HNL

Osijek slavi dvije pobjede u istom danu: Raspoloženi Lovrić i suigrači uspješno položili generalku!

‘Priliku su pogotovo iskoristili mladi igrači koji su pokazali kako će biti budućnost kluba‘.
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 14. siječanj 2023. 17:09

OSIJEK - FEHERVAR 1:0 1:0 - Mierez (76)

UMAG Igralište Stella Maris. Sudac: Marin Vidulin.

OSIJEK: Malenica, Gržan, Žaper, Barišić, Jurčević, Caktaš. Nejašmić, Jugović, Lovrić, Mierez, Topčagić (još su igrali: Kolić, Janjić, Bukvić). Trener: Rene Poms.

MOL FEHERVAR: D. Kovacs, Kasper, Stopira, Marcel, Loic, Tobias, B. Kovacs, Dardai, Funsho, Szabo, Kastrati (još su igrali: Rockov, Martin, Serafimov, Kojnok, Hangya, Bese, Pokorny, Houri, Menyhart, Peto, Szabolcs, Kodro, Cserkuti-Nemeth). Trener: Gabor Toldi.



S dvije pobjede u jednom danu, protiv srpskog prvoligaša Javora (2:1) i mađarskog Mol Fehervara (1:0) nogometaši Osijeka zaključili su istarski dio priprema. Zadovoljstvo, doduše, kraće vrijeme nije bilo potpuni jer Mijo Caktaš i Danijel Lončar teren su napustili prije vremena, no brzo su došle vijesti olakšanja kako ništa ozbiljno nije u pitanju.

- Mijo je dobio udarac, neugodna je to bol, ali bit će u treningu za nekoliko dana - kazao je trene Osijeka Rene Poms.

MOL Fehervar bio je generalka pred nastavak prvenstva, a Poms je na teren poslao više-manje momčad koja se očekuje u prvenstvenom srazu s Rijekom za tjedan dana. Utakmica tek što je počela sijevnula je akcija mađarske momčadi koja nije iskoristila situaciju tri na jedan. Pravi problemi su tek slijedili,nakon desetak minuta Poms je dobio razlog za brigu jer je Mijo Caktaš šepajući napustio teren.

Agresivna i čvrsta, na trenutke i preoštra mađarska momčad, bila je pravi test za Bijelo-plave koji su kako je utakmica odmicala nizali priliku za prilikom. Vodstvu Osijeka u 20. minuti ispriječila se vratnica. Lovrić otpucao s dvadesetak metara,a lopti se na putu u mrežu ispriječila vratnica. Minutu-dvije kasnije opet je Lovrić bio blizu. Njegov pokušaj iz slobodnog udarca prošao je jako blizu vratnice. Nakon jednog treninga trener Osijeka zadovoljno je prokomentirao “ovo je Lovrić iz Gorice”, a nogometaš Bijelo-plavih svoju je odličnu formu potvrdio još jednim dalekometnim udarcem kojeg je vratar mađarske momčadi jedva izvukao iz kuta svojih vrata.

U završnici prvog dijela Nejašmić je povukao kontru i sjajnom loptom u idealnu poziciju izbacio Janjića čiji je šut golman Fehervara uspio skinuti. Imao je mađarski vratar pune ruke posla i u nastavku kojeg je Osijek otvorio odličnim udarcem Miereza. Tukli su i Lovrić i Topčagić prije nego što su Bijelo-plavi konačno naplatili nadmoć. Nakon ubačaja iz kuta Jurčevića u 76. Mierez je karakteristično za njega zabio glavom. S druge strane mađarski prvoligaš nije došao ni blizu Osijekovog kaznenog prostora,a kamoli ugrozio Malenicu.

- Iz naše perspektive to je bila jako važna utakmica jer bila je posljednja prije prvenstvene utakmice protiv Rijeke. Napravili smo odličan posao protiv kvalitetnog protivnika, bili smo kompaktni, brzi, stvorili smo puno šansi... - ohrabren je Poms načinom na koji je Osijek zaključio pripreme.

- Ono što sam vidio pokazalo mi je kako su igrači spremni za nastavak sezone - dodao je.

Prethodno je momčad sastavljena od igrača koji zbog kartona neće biti u konkurenciju za utakmicu protiv Rijeke, poput Leovca i Čeberka, onih koji su bili u raskoraku u trenažnom procesu kojem su se kasnije priključili, onih koji jesenas manje igrali ili mladih igrača istrčala je protiv Javora. Poms je u vrh napada protiv srpskog prvoligaša u napad gurnuo dvojicu 16-godišnjaka, Filipa Živkovića i Dominika Babića.

Tandem Osijekovih vunderkinda do sada su zajedno igrali u kadetskoj konkurenciji. Već u 5. minuti Živković se našao u velikoj šansi koju je vratar srpske momčadi odlično obranio. Na terenu se nije događalo puno toga vrijednog spomena do 27. minute kada je Čeberko na gol liniji spriječio vodstvo protivnika. Najbolji nogometaš Javora Gogić lobom je pokušao svladati Barišića. I uspio bi u namjeri da branič Osijeka nije ispratio akciju. Ono što bi moglo izazvati zabrinutost je ozljeda Lončara koji je potkraj prvog dijela šepajući napustio travnjak. Ubrzo je srpski superligaš došao u vodstvo. Nogometaši Osijeka na sredini terena izgubili su loptu nakon čega je sijevnula kontra koju je rutinski zaključio Gogić.

U nastavku su Bijelo-plavi uspjeli preokrenuti rezultat. Preselili sz igru na polovinu protivnika, a terenska inicijativa morala se isplatili. Bakić je iz kaznenog udarca,nakon što je prethodno srušen Živković, poravnao rezultat, a u 85. Omerović je na dodavanje Hiroša zabio za pobjedu.

- Stvorili smo puno šansi, a priliku su pogotovo iskoristili mladi igrači koji su pokazali kako će biti budućnost ovoga kluba - zaključio je Poms.

Petorica izvan stroja

Josip Špoljarić je ozlijeđen, a kakvog je stupnja njegova ozljeda znat će se tek po povratku u Osijek. Peh mu se dogodio kada je izgledalo kako bi mogao biti i starter u premijernoj utakmici proljetnog dijela sezone. Napadač Osijeka i povratnik u najbolju momčad nakon što je početak sezone dočekao na ledu zbog ozljede je napustio jedan od treninga koncem tjedna. Uhvatio se za zadnju ložu, a hoće li njegov oporavak trajati nekoliko dana ili nekoliko tjedana znat će se nakon magnetne rezonance. Zbog upale Ahilove tetive Ivica Ivušić preskočio je trening u petak, a posljedično nije konkurirao ni za prijateljske utakmice posljednjeg dana priprema. U zapisniku, također, nije bilo ni Ivana Fiolića, Barrija i Antonija Mancea koji imaju manjih zdravstvenih problema zbog čega su potkraj tjedna radili po posebnom režimu. (gđ)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 23:40