Ivica Kulešević

 VLADO KOS Cropix
OZBILJNO SE RADI

Osijek u totalnoj ofenzivi, na Pampas stižu kapitalci? Sportski direktor: ‘Radimo na dovođenju 6-7 igrača‘

Neće biti nikakvo iznenađenje ako se netko novi u sljedećim danima pojavi u ljetnoj bazi Osijeka
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 30. lipanj 2023. 18:55

Stephanos Evangelou, Renan Guedes i Oleksandr Drambajev - tercet je igrača koji su ovog ljeta potpisali za Osijek. Posljednji pristigli među njima, U-21 reprezentativac Ukrajine koji je stigao na posudbu s mogućnošću otkupa iz Šahtar Donjecka, u Osijeku je odradio liječničke preglede i nije gubio vrijeme. Već u četvrtak poslijepodne se priključio suigračima u Svetom Martinu na Muri, a onda odmah i odradio prvi trening u novoj opremi.

Sportski direktor Ivica Kulešević prilično je zaposlen, u desetak dana ljetnog prijelaznog roka potpisao je trojicu igrača, a pregovara se i o dolascima još pojačanja. Neće biti iznenađenje ako u Svetom Martinu na Muri u idućih nekoliko dana još netko zaduži opremu Bijelo-plavih. Popis potencijalnih pojačanja, koji je sastavljen davno prije početka prijelaznog roka, filtriran je i reduciran na nekoliko imena na čijim se dolascima trenutno radi. Početak sezone u HNL-u, a onda i kvalifikacija za Konferencijsku ligu koje slijede nekoliko dana nakon prvenstvene utakmice protiv Slavena Belupa, u Osijeku žele dočekati spremni.

- Radimo punom parom, imamo šest-sedam igrača na najužoj listi, a na čijoj realizaciji trenutno radimo - otkrio nam je Kulešević.

Čeka se Roma za Levaka

Nije tajna, među onima koje u Osijeku žele potpisati su i oni igrači koji prave razliku, “kapitalci” kako ih se najčešće oslovljava.

- Oko kapitalaca su ipak nešto zahtjevniji manevri, iako to nikako ne znači da i ovi igrači koje smo do sada doveli nisu kvalitetni. Ali, takvi dogovori se ne mogu napraviti preko noći - kazao nam je sportski direktor Osijeka.

Što se odlaznih transfera tiče, u tom segmentu se ne događa ništa još od očekivanog odlaska Jevhena Čeberka u SAD, odnosno, kadeta Ljube Puljića u Bayern. Doduše, još uvijek se čeka odluka čelnika Rome oko Sergeja Levaka. Talijanski klub, naime, do petka u ponoć ima rok do kojeg se službeno treba odrediti hoće li aktivirati klauzulu i posudbu U-17 reprezentativca Hrvatske pretočiti u otkup po ranije dogovorenim uvjetima ili ne. Na sve druge ponude koje su u međuvremenu pristigle s Pampasa su samo odmahnuli rukom...

- Imamo ponuda za naše igrače, što službenih, što neslužbenih. Neke službene smo već i odbili - kazao je Kulešević i time zapravo jasno dao do znanja kako odlazni transferi u ovom trenutku nisu na dnevnom redu.

Inače, dan prije Ukrajinca, u srijedu kasno poslijepodne, pripremama Osijeka priključio se i Mirlind Daku. Napadač Bijelo-plavih je proveo dva dana u Tirani kako bi konačno završio administraciju oko promjene državljanstva. Ubuduće, naime, neće nastupati pod zastavom Kosova, nego Albanije. Sada će, međutim, morati uhvatiti korak s ostatkom momčadi jer je zbog rješavanja papira propustio ne samo tri dana središnjeg dijela priprema u Međimurju, nego i tri dana u uvodnom tjednu treninga na Pampasu. Slijedi mu borba za mjesto u momčadi, ali njegova dugoročna budućnost još uvijek je neizvjesna.

image

Mirlind Daku

PA IMAGES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Pa Images/alamy/alamy/profimedia

Gledali suparnika

Ušao je u posljednju godinu ugovora koji mu Osijek želi produljiti, a istovremeno i 25-godišnji napadač šalje signale kako je zainteresiran za ostanak među Bijelo-plavima u kojima zasad nije ostavio trag s obzirom na to da je zbog velikog broja napadača pod ugovorom uglavnom bio na posudbama.

Inače, struka Bijelo-plavih na djelu je vidjela prvog suparnika Osijeka u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu. ZTE Zalaegerszeg je u četvrtak odigrao pripremnu utakmicu u slovenskom Ptuju, nešto manje od 50 kilometara udaljenom od Osijekove baze u Svetom Martinu na Muri. Mađarskom klubu sparirao je češki Bohemians, protiv kojeg će inače Osječani imati provjeru u nedjelju.

Stoperi Bralić i Evangelou

ZTE će do utakmice protiv Osijeka 27. srpnja imati ukupno šest provjera (Bohemians, Dinamo Bukurešt, Gyirmot, Union Berlin, Lendava i Al-Ettifaq), a utakmica u 2. kolu kvalifikacija za Konferencijsku ligu na Pampasu bit će im i prva službena u idućoj sezoni. Stoga i ne čudi da su im Bijelo-plavi posve u fokusu.

Zoran Lesjak, nekadašnji Osijekov igrač pred kojim je šesta sezona u dresu ZTE s kojim je nedavno produžio ugovor, za klupsku stranicu govorio je o Bijelo-plavima.

- Iskreno, bio sam pomiješanih emocija kada sam vidio da smo ih dobili u ždrijebu jer ekipa Osijeka je dobra momčad, ali bez obzira na to želimo se boriti za prolazak u idući krug kvalifikacija. Te će utakmice biti posebne za mene, jer sam u Osijeku igrao više od tri godine, imam mnogo prijatelja i poznanika u klubu, dobro poznajem sredinu pa će mi okršaj biti još izazovniji. Mnogi smatraju Osijek za favorita u ovom duelu, ali moramo vjerovati u sebe i onda možemo proći dalje. Kako se ono kaže: da vidimo tko će se na kraju smijati - kazao je Lesjak.

U međuvremenu, treninzi Stjepana Tomasa su intenzivni, bez sekunde praznog hoda. Pisali smo već s kolikom energijom šef struke Bijelo-plavih vodi treninge i da mu nije čak strano ni da odjene marker i aktivno sudjeluje u jednoj od vježbi u ulozi igrača.
Ono što se može naslutiti u treninzima jest i momčad koju će Tomas suprotstaviti Bohemiansu u prvoj provjeri tijekom središnjeg dijela priprema. Prema do sada viđenom u utakmici protiv češke momčadi Mierez i Caktaš će biti tandem u vrhu napada, dok bi Brazilac Guedes trebao, pak, debitirati u dresu Osijeka. Oko stoperskog para Tomas nema nikakvih dvojbi, sve dok se Barišić s početkom idućeg tjedna ne priključi pripremama jedina dvojica braniča koje trenutno ima na raspolaganju su Evangelou i Bralić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
08. svibanj 2024 02:22