MARKO MRKONJIC Cropix
DERBI KOLA

Osijek u velikoj magli srušio Dinamo i vratio se u borbu za vrh! Mierez zabio, slijedi drama u HNL-u?

Osijek je Dinamu nanio prvi poraz ove sezone u SuperSport HNL-u
Piše: Gradimir Đukarić, SNObjavljeno: 29. listopad 2022. 19:28

OSIJEK - DINAMO 1:0 (Mierez 85‘)

OSIJEK Stadion Gradski vrt gledatelja: 7.609. Sudac: Duje Strukan (Split). Pomoćnici: Zobenica i Jakšić. Četvrti sudac: Kulušić. VAR: Pajač. AVAR: Mihalj. Delegat: Smorković.

OSIJEK: Ivušić - Gržan, Žaper, Čeberko (od 72. Bralić), Leovac - Caktaš, Nejašmić, Jugović, Kleinheisler, Beljo (od 88 Mance), Mierez. Trener: Rene Poms.

DINAMO: Livaković - Ristovski, Lauritsen (od 57. Perić), Theophile, Štefulj (od 46. Ademi) - Ivanušec, Mišić - Bočkaj, Baturina (od 46. Petković), Špikić (od 88. Oršić) - Drmić. Trener: Ante Čačić.

Žuti kartoni: Štefulj (12 - povlačenje), Lauritsen (14 - preoštar start), Ristovski (53 - preoštar start), trener Čačić (74 - prigovor), Hiroš (90+6 - prigovor).

>>> GOL MIEREZA VRIJEDAN TRI BODA POGLEDAJTE OVDJE <<<

Osijek je u magli našao put do pobjede. Najveće ove sezone. Trijumfom protiv Dinama Bijelo-plavi su zaključili turbulentnu 2022. u Gradskom vrtu. Ali i prvi puta nakon skoro dva mjeseca sveli zaostatak za Dinamom na jednocifreni minus.

Trener Osijeka poslao je jasnu poruku sa sastavom na kojeg se odlučio. ako će i "poginuti", poginut će hrabro. Beljo, Mierez, Kleinheisler i Caktaš do sada su, inače, odigrali svega 45 zajedničkih minuta. Posve u skladu sa sastavom Osijek je jurnuo na protivnička vrata, no prvu priliku imao je Dinamo već u 5. minuti. Baturinu je pokušao lobovati Ivušića, no reprezentativni vratatar bio je na mjestu

image
MARKO MRKONJIC Cropix

Na velike je muke Osijekov napad stavljao modru obranu. Lauritsen je pritom u svojim intervencijama bio prilično neuvjerljiv, a ni Štefulj nije bio ništa sigurniji. Obojica su, inače, vrlo brzo zaradila žuti karton. Grizli su Bijelo-plavi, ali u minutama najvećeg pritiska nisu uspjeli i nagristi goste. Nakon dvadesetak minuta Dinamo je uspio spustiti loptu i smiriti napade domaćina i skoro ništa vrijedno spomena se nije događalo sve do završnih sekundi prvog dijela. Šansu utakmice, zapravo dvije velike prilike u istoj akciji imao je Osijek. Prvo je udarac Belje iz voleja zaustavila vratnica, a onda je udarac Miereza u velikom stilu obranio Livaković.

Posljednjih nekoliko dana Osijek se budio uz gustu maglu. Nitko nije pridavao kako bi mogla imati većeg značaja za subotnju utakmicu jer već se tijekom prijepodneva posve razvedrilo. Međutim, na dan utakmice magla se nije dizala. Vidljivost je i dalje bila dobra, no prisutan je bio strah što ako se to promjeni kako dan bude odmicao. Vratile su se u tim trenucima svježa sjećanja na dva jesenska derbija Osijeka i Dinama u Gradskom vrtu posljednjih godina u kojima se doslovno nije vidio prst pred nosom. Tada je, međutim, slavio Dinamo. Uoči utakmice Ivo Smoje prisjetio se jedne utakmice u kojoj je sjedio na klupi kao pomoćnik Zorana Zekića.

image
MARKO MRKONJIC Cropix

"Bila je toliko gusta magla da smo se šalili kako sudac ne bi primjetio da smo u igru ubacili dvanaestog igrača", kazao je Smoje.

Strahovi su se nažalost ostvarili. Kako je utakmica odmicala vidljivost je rapidno padala, Potkraj prvog dijela već je bilo zahtjevno s tribina ispratiti što se događa na drugom kraju terena, a kako je vrijeme odmicalo bivalo je sve zahtjevnije. Magla nije česta u Gradskom vrtu, ali uvijek se, eto, dogodi kada gostuje Dinamo. Prije početka drugog dijela sudac Strukan pozvao je kapetane na razgovor, pretpostavljamo da je razlog bio dogovor oko toga nastavlja li se utakmica pod uvjetima koji su bili sve teži. Iz vidokruga su se postupno izgubile sjeverna i južna tribina, a nije dugo trebalo da se "zamagli" i VAR koji se nedugo po početku drugog dijela našao izvan funkcije. Na samom terenu vidljivost je ipak bila kudikamo bolja. Odmah na poluvremenu Čačić je mijenjao, dvije najslabije karike svoje momčadi je očekivano odam na odmoru povukao s terena i na Osijekovu ofenzivnu postavku odgovorio s još jednim napadačem.

Bijelo-plavi su nastavak otvorili velikom šansom Miereza i novom obranom Livakovića. Kroz maglu smo uspjeli zabilježiti šut Ademija koji je završio u naručju Ivušića. Kohorta je napravila koreografiju koju je sakrila slaba vidlljivost, tek nakon što su zapalili nekoliko baklji osvijetlio se njihov sektor tribina. Kleinheisler je u 66. ispitao budnost Livakovića. u 78. minuti Beljo se našao u situaciji jedan na jedan s vratarom Dinama, no loše je reagirao. A onda je Ramon Mierez u 85. naplatio silnu upornost i doveo svoju momčad u prednost. Tek tada je neuvjerljivi Dinamo malo jače stisnuo, udarac Petkovića obranio je Ivušić, a Emerelijev šut završio iznad vrata.

image

Statistika dvoboja Osijek - Dinamo

SOFASCORE

Statistika: SofaScore za SN


PRIJENOS UŽIVO:

90+6 - KRAJ! Osijek je pobijedio golom Miereza i nanio Dinamu prvi prvenstveni poraz u sezoni

90+6 - Hiroš (Osijek) je na klupi dobio žuti karton.

90+5 - Mance sada zabija nakon kontre Osijeka, ali gol je poništen zbog zaleđa.

90+2 - Probao je Petković, ali puca visoko preko gola.

90+1 - Još jedan pokušaj Dinama završava u rukama Ivušića.

89 - Izašao je Špikić, ušao Oršić (Dinamo)

89 - Izašao je Beljo, ušao Mance (Osijek)

89 - Emreli sada puca preko gola.

87 - Probao je sada Petković, ali brani Ivušić.

85 - GOOOL! Osijek zabija. Mierez se probio kroz obranu Dinama i gustu maglu u Gradskom vrtu i zabio za veliko slavlje domaćina.

78 - Beljo se sada našao u sjajnoj šansi i izbio pred Livakovića, ali se spetljao i nije uspio pogoditi loptu.

77 - Pokušao je sada Bočkaj, ali lopta odlazi pokraj gola.

74 - Žuti karton je dobio trener Dinama Ante Čačić.

72 - Čeberko je ozlijeđen i morao je napustiti travnjak. Umjesto njega ulazi Bralić.

70 - Izlazi Drmić, ulazi Emreli (Dinamo).

70 - Probao je sada Dinamo, ali sve završava u rukama Ivušića.

67 - Probao je sad Kleinheisler, ali samo u blok. Ubrzo je dobio još jednu priliku, ali taj pokušaj brani Livaković.

59 - Kohorta je zasula teren papirnatim trakama koje su igrači morali izbaciti van terena kako bi nastavili susret.

58 - Probao je sada Ademi, ali loptu lovi Ivušić.

57 - Izlazi Lauritsen, ulazi Perić (Dinamo)

56 - Beljo je sada izbio sam pred Livakovića koji brani njegov pokušaj, no da je i zabio ne bi vrijedilo jer je podignuta zastavica.

53 - Ristovski (Dinamo) je dobio žuti karton zbog udaranja Miereza rukom u lice.

47 - Pokušaj Miereza brani Livaković.

46 - Na poluvremenu su u svlačionici Dinama ostali Štefulj i Baturina, a u igri su Petković i Ademi.

46 - Magla je toliko gusta da i VAR radi samo djelomično. Bit će ovo izazovno drugo poluvrijeme.

46 - Počelo je drugo poluvrijeme!

45 - Kraj prvog dijela!

45 - Caktaš je sada sjajno iskoristio veliku grešku Štefulja i probio bok, pa ubacio za Belju koji je snažno opalio, ali pogodio vratnicu. Lopta se opet odbila do napadača Osijeka, a ovoga puta brani Livaković.

43 - Lauritsen je sada srušio Miereza na centru. Skočila je klupa Osijeka i tražila drugi žuti karton za braniča Dinama, ali sudac Strukan ih nije poslušao.

40 - Magla se sve više spušta nad Gradski vrt i otežava vidljivost.

39 - Osijek prijeti, ali i ovaj pokušaj Kleinheislera odlazi pokraj gola.

37 - Caktaš je sada tukao glavom, ali lopta odlazi malo pokraj gola.

36 - Još jedan pokušaj koji odlazi preko gola. Ovoga puta je probao Dinamo.

image
MARKO MRKONJIC Cropix

30 - Kleinheisler puca iz daljine preko gola.

29 - Bio je sada Osijek u prilici, ali su se domaći nogometaši spetljali i Dinamova obrana je nakon gužve očistila opasnost.

24 - Probao je sada Ivanušec koji se dobro izborio za šut u šesnaestercu, ali pucao je daleko od gola.

20 - Osijek je dobro otvorio susret, dok se Dinamo još traži. Ipak, nema ozbiljnijih prilika ni sa jedne strane.

15 - Žuti karton je dobio i Lauritsen (Dinamo) koji tako propušta iduće kolo.

12 - Štefulj (Dinamo) je sada svoju grešku ispravio prekršajem na Caktašu i dobio žuti karton.

image
MARKO MRKONJIC Cropix

9 - Špikić je probao u dva navrata, ali prvo je pogodio u blok, a onda i pokraj gola.

5 - Probao je sada Dinamo. Drmić je oteo loptu Belji i uposlio Baturinu koji nije uspio prebaciti Ivušića, a pri tome je napravio i faul u napadu.

3 - Zarpijetio je Osijek. Kleinheisler je pucao iz daljine, ali njegov pokušaj odlazi pokraj gola.

1 - Počeo je susret u Gradsom vrtu!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. svibanj 2024 19:19