Stjopa Mkrtčjan

 Nigel Waldron/Alamy/profimedia
JOŠ JEDNO NOVO LICE

Osijek uskoro predstavlja i peto pojačanje sezone. Stoper dobio vizu i odmah ulazi u vatru

Armenac Stjopa Mkrtčjan u srijedu bi trebao proći liječničke preglede, a onda potpisati ugovor
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 19. srpanj 2023. 12:56

Armenac Stjopa Mkrtčjan je napokon stigao u Osijek. Oduljilo se dok reprezentativni stoper nije dobio vizu, čekao je na nju 14 dana koliki je i krajnji rok za ishođenje tog dokumenta potrebnog za ulazak u Hrvatsku, ali najvažnije je kako je njegovom čekanju došao kraj.

Pozdravio se 20-godišnjak još prije nekoliko dana s dojučerašnjim suigračima, podijelio je na društvenim mrežama emotivni oproštaj od svlačionice, i spakirao stvari spreman za novi nogometni iskorak. Samo je čekao da se ukloni i posljednja birokratska prepreka kako bi ga i napravio. Osijek je s najtrofejnijim armenskim klubom Araratom dogovorio plaćenu posudbu do idućeg ljeta kada će na Opus areni odlučiti hoće li aktivirati klauzulu o otkupu 190 centimetara visokog standardnog armenskog reprezentativca ili ne. Pritom, iznos koji će Osijek eventualno isplatiti za transfer umanjit će se za iznos već plaćen za njegovu posudbu.

Odmah u tandemu s Barišićem

U srijedu bi trebao proći liječničke preglede, posljednju formalnost prije nego što stavi potpis na ugovor. Njegova promocija kao novog bijelo-plavog igrača, petog koji je u svlačionicu stigao u aktualnom prijelaznom roku, trebala bi biti u četvrtak, najkasnije petak. A neće dugo trebati prije nego što Mkrtčjan u dresu Osijeka istrči na travnjak Opus arene. Naime, Stjepan Tomas našao se u nezavidnoj situaciji sa stoperima uoči početka nove sezone. U "generalki" odigranoj prošlog vikenda teren je već nakon dvadesetak minuta napustio Slavko Bralić. U pitanju je bila zadnja loža i strahovalo se od duljeg izostanka, a nakon pregleda potvrđeno je kako srećom u pitanju nije ništa ozbiljnije. Ipak, slijede mu oko dva tjedna stanke.

Drugim riječima, propustit će prvo prvenstveno kolo protiv Slaven Belupa, potom prvu utakmicu protiv mađarskog ZTE u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu, a onda vjerojatno i prvenstveni sraz s Rudešom. Na njegovo mjesto na otvaranju Opus arene uskočit će Stefanos Evangelou, međutim grčki stoper neće biti u konkurenciji za početak europskih kvalifikacija koje slijede pet dana kasnije. Grk je, naime, sa sobom iz moldavskog Šerifa donio i suspenziju nakon što je prošlog ljeta isključen protiv Viktorije Plzen u 3. kolu kvalifikacija za Ligu prvaka, kada je zaradio dva žuta kartona, zbog čega će se naći izvan zapisnika za utakmicu protiv lanjskog osvajača mađarskog Kupa.

image
Karen Minasyan/AFP/Profimedia

Istovremeno, Mihael Žaper koji je u zadnjoj liniji odigrao veći dio prošle sezone, tek je počeo s laganim treninzima i pitanje je kada će se uopće vratiti u redovni trenažni proces, a kamoli se naći u konkurenciji za utakmice.

Kako god, Stjopa Mkrtčjan morat će brzo pohvatati konce jer neće morati dugo čekati na svoje "vatreno krštenje", prvu priliku će dobiti ni tjedan dana od dolaska u novu sredinu. Stjepan Tomas protiv ZTE-a neće imati drugog izbora nego na teren poslati stoperski par Barišić - Mkrtčjan kojima će to biti i prva zajednička utakmica koju će odigrati. Zanimljivo je pritom kako će Osijek u tom trenutku na terenu imati standardne stopere u svojim reprezentacijama. Naime, i Adrian Leon Barišić je, baš poput Mkrtčjana, u posljednjem ciklusu kvalifikacija za Europsko prvenstvo odigranom u lipnju bio starter u reprezentaciji BiH u obje utakmice.

Guedes još uvijek ne trenira

Međutim, problemi sa stoperima nisu i jedini s kojima se u ovom trenutku nosi Tomas u slaganju posljednje linije momčadi. Zapravo i jedini pravi desni bek u momčadi Renan Guedes, koji je ovog ljeta stigao iz Šerifa, također će biti izvan konkurencije na početku sezone. Njemu je stradao gležanj još na prijateljskoj utakmici protiv rumunjskog Petrolula i tada je rečeno kako mu slijede dva do tri tjedna stanke.

Brazilac još uvijek nije u treningu s ostatkom momčadi, a njegovu će poziciju privremeno pokriti ili Nail Omerović ili Šime Gržan koji su i prošle sezone držali desni bok Osijeka. S tom razlikom da niti jednom od njih ta pozicija nije primarna. Ukrajinski U21 reprezentativac Oleksandr Drambajev trenutno je, pak, bez konkurencija na lijevom boku, gdje je najavljen dolazak još jednog igrača, jer se Luka Zebec, koji je prošlu sezonu proveo na posudbi u BSK-u, još nije oporavio od ozljede i počeo s treninzima. Tu je poziciju, inače, u pripremnim utakmicama pokrio univerzalac u redovima bijelo-plavih Omerović.

Linker
03. srpanj 2024 17:59