ZELJKO HAJDINJAK Cropix
STALNA MUŠTERIJA

Osijekov Brazilac otkrio tajnu Mierezove sjajne golgeterske forme: ‘Nitko ovo ne zna...‘

Prva sezona Renana Guedesa u redovima Bijelo-plavih bila je puna uspona i padova
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 12. srpanj 2024. 19:04

Bijelo-plavi su ovoga ljeta bitno podmladili momčad. Najiskusniji je kapetan Jugović s 34, Malenici je 30, Mierezu 27, a Renan Guedes već s 26 godina spada u red onih igrača s najviše iskustva u nogama.

- Velika je odgovornost na nama starijima. Razgovarao sam baš o tome s Ramonom (Mierezom, nap. a.) i Andreom (Duarteom) kako svojim radom trebamo dati primjer mlađima ne samo na terenu ili teretani nego i izvan njih - veli Brazilac ispred kojeg je druga sezona među Bijelo-plavima.

Najlakše je bilo dići ruke

Prošla je imala puno uspona i padova. Doveden je iz Šerifa kao startni desni bek, međutim ozljeda koju je zaradio za vrijeme ljetnih priprema na dulje vrijeme ga je odvojila od momčadi. Nakon što se vratio, uglavnom je igrao na lijevoj strani terena, a potom je po njega situacija postala još i gora jer je pao u drugi, pa i treći plan. Tek potkraj prvenstva, kada se u posljednjih šest ligaških utakmica lomila sezona za Bijelo-plave, Brazilac se vratio u startnu postavu, a na to povjerenje između ostalog uzvratio i s tri asistencije. Zimus je Guedes čak imao i opciju odlaska na posudbu, no odlučio je ostati i boriti se za svoju priliku.

image

Renan Guedes

RANKO SUVAR Cropix

- Istina je, jedna momčad me željela posuditi do kraja sezone i bio sam pred izborom - mogao sam ili ostati i boriti se za svoje mjesto u momčadi ili otići, ali tu sam opciju odbio. Najlakše bi bilo dići ruke i otići jer ne igram, ali sviđa mi se grad, sviđa mi se klub, sviđaju mi se navijači... Bez puno razmišljanja sam odlučio ostati i pokušati se nametnuti. Prelako je bilo odustati od svega, a to mi se nikako nije svidjelo. Ostao sam, čekao svoju priliku i dočekao je dva mjeseca kasnije. Ali to je nogomet, a stvari se u nogometu brzo mijenjaju - kaže Brazilac, inače u aktualnom kadru Osijeka i najtrofejniji igrač s četiri osvojena pokala s Šerifom.

Boto: Ako još nekog dovedemo, taj mora imati trenutni utjecaj na momčad

Posao u prijelaznom roku za sportskog direktora Bijelo-plavih još nije završen. Osijek je počeo pripreme sa šestoricom novih igrača, a vrlo vjerojatno taj broj do zatvaranja nogometne tržnice neće biti i konačan. U “eteru”, konkretno u talijanskim medijima, prije nekoliko dana se pojavilo ime krilnog napadača Leccea, U21 reprezentativca finske Henrija Salomae, ali sudeći prema Botovoj reakciji on nije opcija za Osijek.

- Najiskrenije, zadovoljan sam kadrom koji imamo, ako dovedemo još jednog ili dvojicu igrača, oni moraju biti jako dobri za nas, a pod time mislim da imaju trenutni utjecaj na momčad. Imamo već sada neke mogućnosti, ali gledamo da dođemo do još boljih jer tržište se zatvara tek u rujnu i do tada će se u klubovima još puno stvari izdogađati. Čekat ćemo pravu priliku, uostalom ako nekoga sada dovedemo on neće konkurirati za prvu europsku utakmicu koja nam je jako bitna, morat će se adaptirati, stići momčad u pripremama - objasnio je Boto.

Dakle, na dvije pozicije konkurencija bi se mogla pojačati.

- Uvijek postoji mjesta za napredak iako sam zadovoljan našim aktualnim rosterom. Svakodnevno razgovaram s trenerom i ne želimo žuriti. Nemamo potrebe. Možda još lijevo krilo s jakom desnom nogom ili središnji branič koji čak i ne mora nužno biti starter, ali da dobijemo na dubini na toj poziciji - dodao je.

Dirigent bijelo-plavog orkestra zadovoljan je onime što vidi na pripremama.

- Zadovoljan sam sa svim igračima zbog načina kako rade i volje koju pokazuju da budu još bolji. Ne mogu ništa prigovoriti niti jednom od njih. Jedina stvar na koju nismo mogli utjecati su ozljede zbog kojih su se neki igrači poput Pedra Lime našli u zaostatku za ostatkom momčadi tijekom priprema. Svi su zadovoljni, sretni što su ovdje, nitko ne prigovara... Jer da je suprotno odmah bih ga maknuo. Igrači moraju ovdje biti 100 posto unutra, otvorenog uma - kazao je Boto.

Istovremeno se radi na rješavanju statusa trojice igrača koji su još uvijek pod ugovorom s bijelo-plavima, ali na koje se više ne računa pa nisu niti dio priprema u Bad Kleinkirchheimu.

- Za Zebeca i Petkovića ćemo uskoro naći rješenja i s njima ćemo ići u raskid ugovora, dok za Lovrića još razmatramo mogućnosti - kazao je Boto. (gđ)

Ususret idućoj sezoni u kojoj će izvjesno biti Osijekov startni desni bek, Guedes ne krije ambicije.

- Treninzi su vrlo intenzivni. Trener nam pokazuje namjeru kako želi igrati, a pokazali smo u prvim pripremnim utakmicama naznake toga. Gura nas na svakom treningu... Drugačije treniramo. Siguran sam da ćemo što dalje dogurati u Konferencijskoj ligi i da ćemo se u prvenstvu potući da dobijemo svaku utakmicu. Naravno, nećemo svaku pobijediti, ali siguran sam kako ćemo dati sve od sebe da tako bude - poručio je.

Svađa sa suprugom

Guedes od nogometa živi, ali nije mu to jedini talent. Suigrači, a za vrijeme priprema u Bad Kleinkirchheimu i pojedini klupski djelatnici, redovno idu pod mašinicu u Renanovim rukama. I zadovoljni su konačnim ishodom jer u suprotnom ne bi ni vladao toliki interes za njegovim uslugama.

- Oduvijek sam želio naučiti šišati. Znate, u Brazilu ako nemate puno opcija onda je morate sami pronaći. Prošle zime sam bio u Brazilu i kada sam se vratio u Osijek pred početak priprema kosa mi je bila toliko narasla da više nisam mogao podnijeti. Rekao sam si tada - idem pokušati, idem se sam ošišati. Pitao sam suprugu da mi da zrcala. Naravno da joj se nije svidjela ta moja ideja, posvađali smo se. Ali moram reći, iako nije bilo savršeno, da je za prvi put bilo prilično dobro. Kao i kod svega drugoga potrebna je vježba - kazao nam je u rašireni osmijeh.

image

Guedes i Mierez

Mušterije u momčadi već ima, a stalna mu je Ramon Mierez. A kako i ne bi bio kada El Toru šišanje kod Guedesa donosi sreću.

- Nitko ovo ne zna. Posljednjih šest prvenstvenih utakmica prošle sezone šišao sam ga pet puta. Jednom kada ga nisam ošišao, nije zabio. Prvi puta sam ga ošišao uoči utakmice protiv Gorice i zabio je svoj prvi hat-trick u karijeri. Počeli smo se prvo šaliti kako ću ga šišati uoči svake utakmice, a danas mi govori: “Ne želim da me itko drugi šiša samo ti!”... Ha, ha, ha, ha... Nisam ni blizu profesionalnog frizera, ali trudim se - rekao nam je dobro raspoloženi Brazilac.

Rupnik preuzeo juniore Osijeka: Znam dobro što se od mene očekuje

Davor Rupnik odradio je svoj prvi trening kao šef struke juniorske momčadi nakon što je Tomislav Radotić prebačen u stručni stožer najbolje momčadi.

- NK Osijek je bio i ostao moj klub. Veliko mi je zadovoljstvo vratiti se među Bijelo-plave, a posebno na odgovornoj dužnosti trenera juniora, odnosno naših mladih igrača od kojih se uvijek očekuje da barem neki među njima u perspektivi postanu prvotimci i imaju značajnu ulogu u najboljem sastavu. Znam što se od mene u tom smislu očekuje, pričao sam s ljudima koji vode sportsku politiku i spremno se prihvatio posla. Naravno da sam maksimalno motiviran, a to očekujem i od svih igrača koje ću sa svojim suradnicima imati na raspolaganju. Od prvog radnog dana startamo ozbiljno i svi će se imati priliku nametnuti i pokazati što i koliko mogu. Osijek se umnogome oslanja na kadar iz svoje Škole i svima koji smo svojedobno prošli takav put posebno je drago zbog toga - rekao je Rupnik koji je za Bijelo-plave odigrao 185 službenih utakmica te kraće vrijeme u jesen 2013. sjedio na klupi najbolje momčadi.

U Rupnikovom stožeru biti pomoćnik Hrvoje Kurtović, kondicijski trener Dino Siber i Zvjezdan Vibovec koji će biti zadužen za rad s vratarima. Svi su oni radili s juniorima i prošle sezone. (gđ)

Linker
05. rujan 2024 17:55