Mirlind Daku

ZASLUŽIO POZIV

Osijekov napadač zabio više golova na posudbi nego za Bijelo-plave, a sada bi mogao i promijeniti reprezentaciju

U osječkome dresu tresao je mrežu četiri puta, sva četiri nakon ulaska s klupe
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 02. srpanj 2023. 14:42

Mirlind Daku je opet među Bijelo-plavima. Pitanje je, međutim, koliko će ovaj puta ostati. Nakon još jedne sezone na posudbi, u kojoj je zabio 20+ golova, ovaj 25-godišnji napadač rođen na Kosovu ušao je u posljednju godinu ugovora s Bijelo-plavima.

Prije “teških” tema pitali smo ga za one najaktualnije. Promijenio je putovnicu, sada uz kosovsko ima i albansko državljanstvo. Znači li promjena državljanstva i promjenu reprezentacije za koju će ubuduće igrati teško je zasad reći.

- Ta promjena državljanstva mi može pomoći jer više neću trebati vizu za puno europskih zemalja, a još ćemo vidjeti što će se dogoditi u budućnosti. Sada imam mogućnost igranja i za Albaniju, ali vidjet ćemo još.

image

Mirlind Daku

VLADO KOS/CROPIX Cropix

Uistinu čudna je bila odluka kosovskog izbornika Alaina Giressea da odluči ignorirati Dakuov golgeterski učinak i sezonu s 22 pogotka i ne pozove ga za utakmice protiv Bjelorusije i Rumunjske u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo.

Zaslužio poziv

“Sada kada me Kosovo ne poziva, ako mi se pruži prilika, predstavljat ću Albaniju svim srcem”, poručio je Daku za kosovske medije. Do sada je odigrao pet utakmica za Kosovo, niti jednu službenu, a posljednju još u studenom 2021.

- Mislim kako sam zaslužio poziv u reprezentaciju nakon sezone kakvu sam imao i zbog toga sam bio ljut - iskreno nam je priznao napadač Bijelo-plavih.

Iza njega je sjajna sezona. U slovenskoj Prvoj ligi zabio je 19 golova, samo jedan manje od najboljeg strijelca lige Žana Vipotnika, te dodao još dvije asistencije. Drugim riječima, supotpisao je bilo pogocima, bilo asistencijama, čak polovinu golova Mure, koja samo zbog slabije gol-razlike u međusobnim utakmicama s Domžalama na kraju nije dohvatila europsku poziciju. Dodao je svom prošlosezonskom učinku još dva gola u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu i još jedan u Kupu. Imao je na leđima veliku odgovornost jer Mura je ovisila isključivo o njegovim golovima. To iskustvo ga je, kaže, učinilo još boljim igračem.

image

Mirlind Daku

VLADO KOS/CROPIX Cropix

- Zadovoljan sam svojim učinkom, iako znam da sam mogao još bolje. Nadam se kako ću i u idućoj sezoni tako nastaviti. Mislim kako sam sada kompletan igrač - veli Daku.

Prije nekoliko dana zatekli smo se u Murskoj Soboti i uvjerili se kakav status Daku uživa među navijačima Mure. “Zabio bi Daku puno više golova samo da je u momčadi imao nekoga tko će ga hraniti loptama”, prokomentirao je jedan navijač na odobravanje ostalih.

- Za mene je to najveće dostignuće koje sam napravio u Muri. Respekt koji sam dobio od navijača neusporediv je s bilo čime. Dao sam sve što sam mogao za taj klub i oni su to prepoznali. Pamtit ću to čitav život.

Mora jače raditi

Propustio je nekoliko dana Osijekovih priprema i u uvodnom tjednu i u tjednu po dolasku u Sveti Martin, a sada hvata korak sa suigračima. Za sada po posebnom programu.

- Moram sada raditi malo jače, proći treninge koje je momčad imala na početku priprema kako bih onda nastavio normalno raditi.

image

Mirlind Daku

PA IMAGES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Pa Images/alamy/alamy/profimedia

Daku je član Osijeka pet godina, no odigrao je za najbolju momčad tek jednu polusezonu. Bizarno, ali se nazabijao više na posudbi za druge klubove, nego za klub s kojim je pod ugovorom. Za Balkani je u 46 utakmica zabio čak 36 golova, a za Muru ukupno 27 golova u 53 nastupa. Istovremeno u dresu Osijeka mrežu je zatresao četiri puta. Zanimljivo, sva četiri gola zabio je nakon što je u igru ušao s klupe. Smeta li mu možda što nije dobio veću priliku u Osijeku?

- Ne, nikako! Za mene je bilo bolje da odem negdje igrati, nego biti rezerva. Nisam takav igrač koji će se zadovoljiti samo klupom.

Ponude postoje

Navijači Osijeka prošle su sezone, pogotovo u trenucima kada su Bijelo-plavi rijetko zabijali, često pogledavali prema slovenskoj ligi i Dakuovim brojkama.

- Tandem Mierez - Daku? Dobro zvuči. Znali smo nekoliko utakmica odigrati zajedno i mislim da zajedno možemo napraviti velike stvari, ali vidjet ćemo... - rekao je 25-godišnji napadač i tako dao uvod u sljedeće pitanje.

image

Mirlind Daku





VLADO KOS Cropix

Ušao je, naime, u posljednju godinu ugovora, u klubu su zainteresirani produžiti suradnju, a nas je zanimalo kakvi su planovi 25-godišnjeg napadača.

- Ne znam još, razgovaramo s klubom, a imamo i neke ponude. Na kraju ćemo vidjeti što je najbolje i za mene i za klub i donijeti odluku - zaključio je Mirlind Daku.

Promijenila se klupska adresa, četiri trenera...

Osijek nije klub kakav je bio kada ga je Daku napustio prošlog ljeta, promijenila su se u međuvremenu četvorica trenera, pa i klupska adresa.
- Naravno da sam pratio Osijek prošle sezone, to je moj klub. Gledao sam uživo sve utakmice, osim ako sam tada ja imao utakmicu. Puno se promijenilo u odnosu na prije godinu dana, od stručnog stožera pa do stadiona koji je savršen.

DAKUOVI KLUBOVI

NS Mura (Slovenija)
53 nastupa 27 golova
KF Llapi (Kosovo)
51 nastup 27 golova
FC Ballkani (Kosovo)
45 nastupa 36 golova
FK Kukësi (Albanija)
16 nastupa 3 gola
NK Osijek (Hrvatska)
16 nastupa 4 gola
NK Osijek II (Hrvatska)
5 nastupa 2 gola
KF Hajvalia (Kosovo)
3 nastupa 0 golova

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 12:59