Mirlind Daku

 PA IMAGES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA
GDJE SU NESTALI GOLOVI?

Osijeku se ponavlja bizarna situacija: Najefikasniji Bjeličin igrač puni mreže, ali u drugom dresu!

S obzirom na napadački potencijal nevjerojatna je ofenzivna nemoć Bijelo-plavih
Piše: JL.Objavljeno: 09. kolovoz 2022. 08:45

Piše: Gradimir Đukarić

Nula! Toliko u koloni broj golova nakon četiri odigrana prvenstvena kola trenutačno stoji uz Miju Caktaša, Ramona Miereza i Kristijana Lovrića. Uz Caktaša i Lovrića stoji i nula šuteva u okvir gola. Kod Lovrića i nula pokušaja udaraca za svega dvadesetak minuta koliko je na travnjaku proveo u dosadašnjem dijelu prvenstva.

S obzirom na napadački potencijal, nevjerojatna je ofenzivna nemoć Bijelo-plavih, koji posljednje tri utakmice (protiv Kizilžara u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu, te u prvenstvenim ogledima protiv Slaven Belupa i Istre) nisu uspjeli zatresti protivničku mrežu. Momčad iz Gradskog vrta bez pogotka iz igre je posljednjih 344 minuta. Osijek u kadru ima četvorica igrača (Caktaš, Lovrić, Mierez i Beljo), koji su u HNL-u zajedno zabili 186 golova, dvojicu igrača koji su ne tako davno bili najbolji strijelci lige (Caktaš u sezoni 2018./19. s 19 postignutih golova, Mierez 2020./21. koju je zaključio s 22 pogotka), trećeg najboljeg strijelca prošle sezone (Beljo s 15 golova)..., pa opet kao i lani muku muči s realizacijom.

image

Nenad Bjelica

MARKO MRKONJIC Cropix

Mali uzorak

Samo tri momčadi (Slaven i Šibenik, te Gorica koja ima utakmicu manje) zabile su u dosadašnjem prvenstvu manje golova od Osijeka. Istina, uzorak utakmica je još uvijek mali, ali je istovremeno zabrinjavajući. Prošle sezone, u kojoj je Osijeku silno nedostajala realizacija za veće domete (a zabili su Bijelo-plavi 49 pogodaka, uvjerljivo najmanje od svih momčadi iz gornje polovine ljestvice), prosjek postignutih golova bio je 1,4 po utakmici. Ove sezone taj je prosjek gotovo dvostruko pao i trenutno je 0,75 postignutih pogodaka po prvenstvenom kolu. Pritom, od tri Osijekova gola u 360 prvenstvenih minuta dva je postigao Dion Drena Beljo na otvaranju sezone protiv Gorice (jedan nakon što je prvi stigao do “ničije lopte”, a drugi nakon kaznenog udarca kojeg je sam izborio), te jedan Laszlo Kleinheisler, koji je iskoristio nonšalanciju obrane Lokomotive. Niti jedan gol nije pao iz izgrađene situacije, nakon asistencije!

image

Ramon Mierez

MARKO MRKONJIC Cropix

Mizeran prosjek

Najveću minutažu među bijelo-plavim napadačima zasad ima i onaj najefikasniji, najmlađi i jedini koji u Gradski vrt nije stigao kao pojačanje, nego iz mlađih selekcija Bijelo-plavih - Dion Drena Beljo. Sezonu je počeo gdje je stao u prošloj koju je proveo na posudbi u Istri, s dva gola koji su bili vrijedni zasad jedine prvenstvene pobjede Osijeka. Beljo i najviše pokušava ugroziti protivnička vrata (u prosjeku ima tri udarca po utakmici), a postotkom realizacije je bitno iznad postotka momčadi. Čak 22 posto njegovih udaraca završilo je u mreži, dok je istovremeno prosjek realizacije čitave momčadi (a u obzir se uzimaju svi šutevi, i oni koji su išli u okvir, izvan okvira ili završili u suparničkom bloku) svega pet posto!? Protiv Istre je Osijek, recimo, imao čak 21 udarac, ali samo su četiri išla u okvir, dok ih je deset zapelo u bloku. Zanimljivo, odmah nakon Belje najviše pokušaja ima igrač od kojeg se to s obzirom na njegovu poziciju najmanje očekuje - Mile Škorić (osam).

image

Dion Drena Beljo

MARKO MRKONJIC Cropix

Mučio se Osijek i prošle sezoni s postizanjem golova, zbog čega su u zimskom prijelaznom roku dovedena dvojica igrača koja su taj problem trebala riješiti - Mijo Caktaš i Kristijan Lovrić. Caktaš je u Osijeku krenuo sjajno, zabio tri gola u svoje prve četiri utakmice za Bijelo-plave, do konca polusezone još dva puta je tresao mreže u prvenstvu i time skočio na osmo mjesto najboljih strijelaca u povijesti HNL-a, a jednom je bio strijelac u Kupu. Bila mu je dovoljno proljeće da bude najbolji strijelac Osijeka prošle sezone. Međutim, ovoga ljeta još nije bio strijelac. U dvije utakmice sa Kizilžarom odigrao je ukupno 98 minuta, protiv Gorice je bio taktička zamjena u 90. minuti, za Lokomotivu nije ni bio u kadru, utakmicu protiv Slaven Belupa je odgledao s klupe, a konkretniju minutažu dobio je protiv Istre. U tih 71 prvenstvenu minutu uputio je tek jedan šut i to izvan okvira gola. Njegovu ofenzivnu statistiku iz Pule, doduše, objašnjava “heat map”, koji otkriva kretnje igrača za vrijeme utakmice, a koji sugerira kako su Caktaševa taktička zaduženja bila drugačija s obzirom na to da je puno više vremena provodio bliže sredini igrališta nego protivničkom golu.

image

Mijo Caktaš

VLADO KOS Cropix

U šest utakmica koliko je Osijek odigrao ove sezone Lovrić je participirao sa svega 103 minute. Protiv Kizilžara u Kazahstanu dobio je posljednjih dvadesetak minuta, dok je u uzvratu zamijenjen u 61., odmah nakon vodećeg gola Kazahstanaca koji je bio uvod u povijesnu blamažu Bijelo-plavih. Njegov šut ostao je i jedini Osijekov u okvir gola na toj utakmici. Istovremeno, propustio je uvodna dva prvenstvena kola zbog crvenog kartona kojeg je prenio iz prošle sezone, ali ni na preostale dvije utakmice nije bitnije participirao. Protiv Slaven Belupa odigrao je posljednjih dvadesetak minuta, dok je utakmicu protiv Istre odgledao s klupe. Nova je to okolnost za njega. Prvi puta mu se nakon četiri godine dogodilo da čitavu utakmicu odgleda s klupe. U tih dvadesetak HNL minuta koliko je dobio ove sezone stigao je dva putatpucati...

image

Kristijan Lovrić

MARKO MRKONJIC Cropix

Istovremeno, Ramon Mierez nikako da prekine svoj golgeterski post. Najbolji strijelac HNL-a otprije samo dvije sezone nije zatresao protivničku mrežu već 239 dana, skoro osam mjeseci, još od pogotka Šibeniku na Šubićevcu 12. prosinca prošle godine. Argentinac je kao rijetko tko pošten prema igri, prvi je u presingu na protivničku obranu, silnom energijom maltretira braniče i tjera ih na pogrešku, ali lopta mu uporno ne vraća taj uloženi trud. Po broju i postotku osvojenih duela odmah je iza suigrača iz posljednje linije (Škorića, Lončara i Jurčevića), a možda je i ta silna potrošnja energije razlog njegove golgeterske krize. A možda je najveći problem i što mu nije kreirano dovoljno prilika. Pucao je u 199 HNL minuta ove sezone ukupno četiri puta u četiri utakmice, dva šuta su mu išla u okvir.

Bizarna priča

Osijeku se tako ponavlja bizarna situacija iz prošle sezone da je najefikasniji igrač onaj na posudbi. Mirlind Daku trenutno je na pet postignutih golova (koliko ih je Osijek do sada ukupno zabio u šest utakmica u svim natjecanjima) u sedam nastupa za Muru. Taj njegov učinak dodatno dobiva na težini s dva gola u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu u kojoj je njegova privremena momčad pala na istoj stepenici kao i Osijek. Za Muru je bio koban irski St. Patrick’s Athletic i to nakon izvođenja kaznenih udaraca. I u raspucavanju, koje je inače odlučeno tek u osmoj seriji, Daku je bio precizan.

image

Mirlind Daku u dresu Mure (lijevo)

PA IMAGES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Pa

Uzaludna potraga za dobitnom kombinacijom

U četiri kola ove sezone Nenad Bjelica je u svakom pokušavao pronaći kombinaciju - protiv Gorice je u napadu sam počeo Beljo, protiv Lokomotive Mierez, na utakmici protiv Slaven Belupa u tandemu su zaigrali Mierez i Beljo, a protiv Istre Topčagić i Beljo - no onu idealnu još uvijek nije našao. Tako su se u posljednjoj prvenstvenoj utakmici protiv Istre u Puli dvojica najskupljih igrača u klupskoj povijesti - Mierez (za čiji je transfer izdvojeno 2,5 milijuna eura) i Lovrić (čiji je dolazak koštao 2,2 milijuna eura) - našli na klupi. Mierez je odigrao čitavo drugo poluvrijeme, ali Lovrić se nije niti skidao, iako je trener Osijeka iskoristio svih pet zamjena u pokušaju da promijeni odnos snaga na terenu i prekine niz loših rezultata svoje momčadi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 06:25