Adrian Leon Barišić se vraća s posudbe u Frosinoneu

 VLADO KOS/CROPIX Cropix
ŽELI OSTATI U GRADSKOM VRTU

Osijeku se vraća stoper iz Italije: ‘Napredovao sam, samo najspremniji mogu izdržati taj ritam i tempo‘

Adrian Leon Barišić proljeće je proveo na posudbi u Frosinoneu koji se borio za ulazak u Serie A
Piše: Darko RužićObjavljeno: 27. svibanj 2022. 11:10

Ovog je proljeća dvadesetogodišnji stoper prvoligaša s Drave Adrian Leon Barišić, u svom uzrasnom dobu i reprezentativac BiH, bio iz Osijeka ustupljen talijanskom drugoligašu Frosinoneu. U Gradskom vrtu su se odredili za njegovo ustupanje i Talijanima ostavili otvorenu mogućnost otkupa ugovora koji ga veže s Osijekom uz određene bonuse potpisanog kontrakta ukoliko Frosinone izbori plasman u Serie A, ali nije u tome uspio. Poslije svega, izvjesno je, za sada barem kako će Barišić ostati u Osijeku.

"Da, ostajem, tako izgleda, ali tko zna što će se još dogoditi. U svakom slučaju dolazim na zakazani početak priprema i prozivku trenera Nenada Bjelice. O svemu drugom odluka je na klubu", kazao je Adrian Leon Barišić.

Samo najspremniji

Stasiti je Osijekov mlada za Frosinone ovog proljeća ubilježio dvanaest nastupa, od čega devet puta kao starter.

"Velika je konkurencija u klubu bila na tim stoperskim pozicijama. Reći ću samo kako je tu bio također mladi Gatti koji je prije nekog vremena postao član Juventusa u transferu od 10 milijuna eura, a i jedan od dokapetana Frosinonea je činio tu snažnu konkurenciju", veli Barišić.

Ipak, izborio se za pristojnu minutažu i broj odigranih utakmica, ali unatoč tome Talijani nisu spremni otkupiti njegov još s Osijekom važeći ugovor.

"Sve je u tom klubu bilo podređeno plasmanu u Serie A, jednu od najjačih europskih liga. Za malo smo ostali iza prvaka zbog slabije gol-razlike, tako nam je izbjegao play-off za ulazak u elitni nogometni razred Italije. Ne ide uvijek sve po željama i planovima", ističe Barišić.

No, vrijeme provedeno u Italiji ostat će mu u dobrom i lijepom sjećanju.

"Naravno, stekao sam dragocjeno iskustvo, puno toga naučio, poglavito na taktičkom planu. Osim toga i u tjelesnoj pripremi sam sada puno bolji, a to je i za mene i za moju momčad bilo jako važno. Liga u kojoj sam igrao, Serie B, je jako zahtjevna, poglavito trkački. Samo najbolje spremljeni igrači mogu izdržati u njoj ritam i tempo. Da i velika je koncentracija kvalitete igrača u svakoj momčadi. Puno je u tom talijanskom drugoligaškom nadmetanju u svakom klubu mladih, vrlo nadarenih igrača koje su prvoligaši uputili na ustupanje. Osim toga u svakoj je momčadi i niz onih iskusnih koji iza sebe imaju po više godina igranja u Serie A", objašnjava Barišić.

Kako sada stvari stoje u Italiju više neće. Iako, tko zna, možda opet jednog dana. Sada je opet u Osijeku i kako ističe jedva čeka početak priprema.

Osijek može visoko

"Ovdje mi je sve poznato, ne moram se iznova snalaziti i prilagođavati. Osijek je jako kvalitetan i nastojat ću se nametnuti pa biti dio planova i ambicija kluba. Eto, u završenoj sezoni, po mom sudu, ostvaren je dobar plasman, bila je ona uspješna, a sada je svakom jasno da će i u idućoj natjecateljski ciljevi biti visoko postavljeni. Žao mi je što nije bilo i bolje u suglasan sam s tim nikad jačoj konkurenciji u gornjem dijelu tablice. Nije moje da analiziram kada nisam bio dio momčadi, ali osobno smatram kako je previše bodova, čak i u našem Gradskom vrtu, izgubljeno u nadmetanju s momčadima iz donjeg dijela tablice. Ali, uvjeren sam da Osijek i u idućoj sezoni može biti visoko, da će se opet nalaziti u borbi za jednim od dva trofeja u Hrvatskoj, a i da će ostaviti traga svojim nastupima u europskoj konkurenciji", izjavio je Adrian Leon Barišić.

Još je i njemu samom, a i svima ostalima nejasno hoće li i sam biti dio rostera prvoligaša s Drave za iduću sezonu ili će pak opet zakoračiti u inozemstvo.

"Stvarno ne znam, vidjet ćemo što će donijeti vrijeme. Za sada razmišljam jedino o početku priprema, a o svemu drugom odlučuje klub", kazao je Barišić.

Mađar i dalje vrijedno trenira

Svi su igrači Osijeka na odmoru. U pravilu, prijašnjih godina Gradski vrt u ovom vremenskom razdoblju u potpunosti utihne. Od onih koji inače pune i okupiraju svlačionice stadiona nigdje nikoga. Ali, ovog svibnja, pred sam njegov kraj jedan od Bijelo-plavih profesionalaca svakodnevno vrijedno trči, trenira. Radi se o Laszlu Kleinheisleru za koga očito prostora za odmor nema.
- Uskoro će okupljanje reprezentacije Mađarske za predstojeće njene akcije, a želim ostati spreman za sve što će me tada dočekati - kratko je kazao Kleinheisler.
Naši sjeverni susjedi će u lipnju igrati doista jake i silno zahtjevne utakmice. Sučelit će se s izabranicima Engleske, dva puta, pa po jednom s Italije i Njemačke. Teže valjda ne može biti, a Kleinheisler koji je redovito pozivan u reprezentaciju Mađarske te oglede želi dočekati na najvišoj mogućoj razini tjelesne spremnosti. I to je važan detalj koji govori o njegovoj profesionalnosti koja je i inače opće poznata. (dr)

Na prozivku neće doći Ivušić i Kleinheisler

Uvijek prvog radnog dana priprema za novu sezonu netko ne dođe. I ovaj put će u Gradskom vrtu 13. lipnja u deset sati biti onih koji se neće javiti na prozivku. Poznato je u ovom trenutku kako će dvojica od Bijelo-plavih sigurno izostati i to obojica očekivano i s opravdanim razlozima. Neće tada doći hrvatski reprezentativni vratar Ivica Ivušić kao ni mađarski reprezentativac Laszlo Kleinheisler. Obojica će se suigračima priključiti na početku onog dijela pripremnog razdoblja koje će prvoligaš s Drave upražnjavati u vrijeme boravka svojih profesionalaca u Svetom Martinu na Muri. (dr)

Barišić u Frosinoneu

12 utakmica

775 minuta

1 gol

0 asistencija

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 12:12