DAMIR KRAJAC Cropix
NEMA NATRAG

Osječani više nemaju pravo na pogrešan potez: Iduća tri kola mogla bi odrediti ishod utrke za Europu

Bijelo-plavima je ove sezone iz ruku iscurilo previše bodova
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 19. travanj 2024. 14:18

Povezali su Bijelo-plavi tri pobjede, napokon su našli izlaz iz rupe u koju su upali i pet utakmica se iz nje nisu uspjeli izvući, ali samo s tri boda protiv Istre u idućem kolu ta će pozitivna rezultatska serija imati pravi značaj. Osječanima je ove sezone iz ruku iscurilo previše bodova i doveli su se u situaciju da takav luksuz više nemaju.

Utakmica odluka

Prvi trijumf pred svojim navijačima nakon nešto više od dva mjeseca nameće se u borbi s Lokomotivom za četvrtu poziciju, posljednju koja vodi u europske kvalifikacije. Iduća tri prvenstvena kola mogla bi odrediti ishod utrke koja će momčad u kvalifikacije za Konferencijsku ligu, a Bijelo-plavi trenutno “za dlaku” vode s bodom prednosti.

Naime, u iduće tri utakmice Osijek će igrati protiv Istre pred svojim navijačima, potom Gorice u gostima na terenu na kojem u pravilo teško i rijetko osvajaju bodove (na posljednja dva gostovanja na Gradskom stadionu u Velikoj Gorici su poraženi, a da nisu ni zabili gol), a onda možda i u utakmici odluke, iz aktualne perspektive i sezone, dočekati jedinog rivala za europsku poziciju Lokomotivu pred tribinama Opus Arene.

Istovremeno, prije dolaska u Osijek momčad iz Kranjčevićeve odigrat će dvije utakmice s pretendentima na titulu, prvo s Dinamom, a tjedan dana kasnije s liderom Rijekom.

Bez obzira na učinak Lokosa u iduća dva prvenstvena kola Osječanima je imperativ da u tom vremenu prije međusobne utakmice skupe što je više bodova jer onda njima slijede utakmice protiv Dinama i Rijeke.

Istra je, dakle, prva od Osijekovih utakmica istine. Međusobni omjer s Puljanima na svome terenu apsolutno je na strani Bijelo-plavih. Naime, od posljednjih 14 utakmica slavili su u njih čak 13 uz jedan remi.

Poprilična muka

Međutim, Osječani su se ove sezone prilično namučili protiv Puljana u sve tri utakmice koje su odigrali. Na Aldo Drosini ljetos im nije bilo dovoljno ni 4:2 u 84. minuti jer su od tada do kraja utakmice uspjeli dva puta poslati loptu u svoju mrežu pa umjesto sva tri kući se vratiti tek s jednim bodom. Nije bilo lako ni jesenas protiv Istre u Opus Areni. Na poluvremenu je bilo 0:0, a onda je u igru s klupe ušao Vedran Jugović i zabio svoj prvi hat-trick u karijeri u 3:1 trijumfu.

Posljednja utakmica istih rivala igrana u Puli ovog proljeća spada u rang najgorih Osijekovih izdanja ove sezone. Minimalan poraz od 1:0 čak i nije toliko bio predmet analiza koliko predstava Bijelo-plavih, koja je u svakom slučaju bila ispod svih očekivanja.

Ruku na srce, nije ni Istra ništa posebno bolje odigrala, ali je zabila taj jedan gol, a Osječanima nije dozvolila baš ništa. Dojam kojeg su prije dva mjeseca ostavili na Aldo Drosini i gorak ukus kojeg su ostavili svojim navijačima Bijelo-plavi sada moraju popraviti.

Popravljen karton

Zdravstveni karton momčadi popravio se nekoliko dana uoči ogleda s Istrom. U trening se, naime, vratio i kapetan Vedran Jugović, koji se nakon Poljuda požalio na bol u listu. Istovremeno, u četvrtak su trening slabijim intenzitetom odradili oni mladi igrači koji su dan ranije bili ustupljeni juniorskoj momčadi u polufinalu Hrvatskog nogometnog kupa i utakmicu protiv Gorice u kojoj su mladi Bijelo-plavi slavili nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca. U toj su skupini bili Prekodravac, Mikolčić, Vrbanac, Živković, Zahirović... Igrači koji su ove sezone dio najbolje momčadi iako po dobi još uvijek mogu igrati u mlađim kategorijama.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 14:23