VLADO KOS Cropix
MIEREZ I DVA POVRATNIKA

Ovo je napad Osijeka za novu HNL sezonu: El Toro, stroj za golove i jedan od tvoraca HNL čuda

Trener Osječana započet će pripreme s tercetom napadača koji je prošle sezone zajedno zabio 39 golova
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 15. lipanj 2023. 21:29

Ramon Mierez, Mirlind Daku i Kristian Fućak - tercet je napadača s kojima će Osijek početi pripreme. El Toro plus dvojac koji je prošlu sezonu bio na posudbi centarforski je trio na kojeg Stjepan Tomas trenutno računa. Njih su trojica prošle sezone zajedno zabila 39 golova (od čega Daku 22) i sva trojica su, međutim, jako zanimljiva na nogometnom tržištu.

Dobra forma na proljeće

U formi u kakvoj je odigrao proljeće (a zabio je u drugom dijelu sezone devet od svojih 12 golova) Argentinac će opet biti vruća roba, ali... U Gradskom vrtu stava su kako glasovima navijača najbolji nogometaš Bijelo-plavih prošle sezone u idućem prijelazom roku nije na prodaju! Samo nekakva nemoralna ponuda, koju će biti nemoguće odbiti, može promijeniti razmišljanje klupskih čelnika. I to možda. Eventualna financijska dobit jednostavno mora bitno nadmašiti korist koju Osijek ima od Argentinca na terenu. A ona je ogromna čak i kada nema njegovih golova. S obzirom na to da je za Mierezov transfer Alavesu isplaćeno 2,5 milijuna eura (a što je i najveća odšteta koju su Bijelo-plavi platili za nekog igrača), te da španjolskom klubu slijedi još 20 posto idućeg transfera, čelnici Bijelo-plavih postavit će visoki odštetni zahtjev svim zainteresiranim klubovima. Pogotovo što se taj postotak ne odnosi na profit Osijeka u transferu, odnosno, razliku između iznosa kojeg je Osijek isplatio kao odštetu španjolskom klubu i cifru za koju će Mierez biti transferiran dalje, nego na ukupan iznos posla koliki god da on u konačnici bude. Stoga je šest milijuna eura nekakva donja granica oko koje bi Osijek mogao pregovarati oko Argentinca, koji je ugovorom vezan do ljeta 2025.

image
VLADO KOS Cropix

Mirlind Daku je stroj za golove, ali bizarno je što se nazabijao za momčadi u kojima je igrao kao posuđeni igrač Osijeka. Za kosovski Balkani zabio je 36 golova, potom 27 u dresu Mure, dok je za Bijelo-plave, s kojima je čitavo to vrijeme bio pod ugovorom (a potpisan je još u ljeto 2018. te priključen B momčadi) tek četiri puta zatresao mrežu. Daku je dio svlačionice najbolje momčadi Osijeka bio, naime, tek jednu polusezonu. U jesen 2021./22. odigrao je 16 utakmica u svim natjecanjima, ali samo jednu je počeo kao starter. I u to malo vremena koje je proveo na terenu, svega 400 minuta, stigao je zabiti četiri pogotka za Bijelo-plave. Nakon sezone u kojoj je zabio 19 prvenstvenih golova i u kojoj mu je “za dlaku” izmaknuo status najboljeg strijelca slovenske Prve lige (Vipotnik je zabio jedan više). Daku je postao zanimljiv tržištu. Mura je imala mogućnost otkupa ugovora, ali 1,5 milijuna eura bilo je previše za slovenski klub, još zimus je postojao konkretan interes iz MLS-a i Njemačke za kosovskog napadača kojeg Osijek nije mogao povući s posudbe zbog zabrane registracije novih igrača od strane FIFA-e. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se ovog ljeta rasplesti situacija oko Dakua. Naime, kosovski napadač u skupini je igrača koji ulaze u posljednju godinu ugovora, a u klubu ne žele da im se ponovi “slučaj Kleinheisler” što znači.

image
PA IMAGES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Rijetko dobivao šansu

Fućak je u Osijeku rijetko dobivao šansu, a kada bi je i dobio bilo je to na pogrešnom mjestu - na lijevom krilu. Međutim, Željko Sopić je to promijenio i ekspresno dobio potvrdu svoje odluke. Jer, Fućak je bio jedan od ključnih igrača u čudesnom proljeću Gorice, koja je uspjela u, izgledalo je mnogima, nemogućoj misiji prvoligaškoj opstanka. Od 23 pogotka Gorice u drugom dijelu sezone Fućak je supotpisao njih sedam - pet je zabio i za još dva asistirao. Njegovi golovi izravno su presudili u tri utakmice (dva puta je zabio za 1:0 pobjedu, a Osijeku je presudio s dva pogotka u 2:0 trijumfu), odnosno, donio je Gorici velikih devet bodova. Ostavio je dobar dojam i zato u Gorici posudbu žele pretočiti u trajnu suradnju. Osijek ne mogu obeštetiti (vrijednost Fućka na Transfermarktu trenutno inače iznosi 750.000), no zato mogu ponuditi nešto drugo. Bijelo-plavi u ratama, naime, plaćaju transfer Kristijana Lovrića, a dio preostalih rata čelnici Gorice žele “prelomiti” s Fućkom. No, trenutno su mali izgledi kako će se takav scenarij mogao dogoditi. Gorica, naime, iz perspektive Osijeka nudi premalo, dok Osijek iz perspektive Gorice traži previše.

image
NIKSA STIPANICEV Cropix

Topčagić i Leovac razdužili opremu

U Osijeku je zatišje pred buru jer zasad nema novih potpisa ni u najavi, ali ni prometa u suprotnom smjeru od transfera ukrajinskog braniča Jevhena Čeberka u Columbus Crew, na ime čega će Bijelo-plavi uprihoditi oko milijun eura odštete. Interes za Osijekove igrače je konstantan, međutim, on zasad ili nije finaliziran u konkretne ponude ili u ponude za koje bi u taboru Bijelo-plavih bili spremni realizirati posao, odnosno, barem sjesti za stol sa zainteresiranom stranom. Istovremeno, Topčagić i Leovac razdužili su opremu s koncem sezone nakon što im je istekao ugovor, a nastavak suradnje nije ponuđen ni Španjolcu Barriju, koji također više neće biti dio svlačionice slavonskog prvoligaša nakon što mu je završila ugovorna obveza.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. travanj 2024 14:03