MARKO MRKONJIC Cropix
STIGLE REAKCIJE

Ovo je trojac zbog kojeg je Osijek dobio kaznu, problem je riješen, a oglasila se i Rijeka

Osijek i Rijeka našli su se među klubovima koje je UEFA kaznila na osnovu novog Pravilnika
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 04. ožujak 2023. 11:38

U Gradskom vrtu skinuli su jednu neugodnu točku s dnevnog reda - isplaćena su dugovanja LASK-u, Alavesu i nikšićkoj Sutjesci. Drugim riječima, klubovi su podmireni pa je Osijeku automatski skinuta zabrana registracije novih igrača koja je bila na snazi posljednjih nekoliko mjeseci. Privremena suspenzija FIFA-e koja je skinuta nakon tri mjeseca tijekom kojih nisu mogli biti potpisivani novi igrači donijela je, međutim, novu neugodnost i stavila Bijelo-plave pod lupu UEFA-e do ljeta 2025.

- Nismo sretni zbog situacije u kojoj smo se našli i što nas je UEFA stavila pod financijski nadzor, ali činjenica je da u prošlosti neke svoje financijske obveze, zbog velikih ulaganja u prvu momčad i značajnog povećanja troškova izgradnje stadiona, nismo podmirili na vrijeme. Bili smo u konstantnoj komunikaciji s UEFA-om, znali koje su opasnosti i što je najvažnije, podmirenjem svojih obveza izbjegli zabranu nastupa u europskim natjecanjima. Kako se u budućnosti ne bi ponavljale takve ili slične situacije, ove zime smo krenuli u racionalizaciju troškova, podmirili dugove koje smo imali prema drugim klubovima i skinuli FIFA-inu suspenziju. Činjenica da nas je UEFA stavila pod financijski nadzor nas ne veseli, ali vjerujemo da smanjenjem troškova te završetkom kapitalnog projekta, kao što je stadion u budućnosti nećemo imati ovakve ili slične probleme - službena je reakcija kluba iz Gradskog vrta.

Osijek se, naime, zbog kašnjenja u isplatama transfera za Miereza, Čeberka i Janjića ogriješio o UEFA-in financijski fair-play te se našao među 11 klubova koji su ove sezone igrali europska natjecanja, a koji su novčano kažnjeni. Iako su ispunili svoje financijske obveze zbog kojih im je neko vrijeme bila spuštena rampa na dovođenje novih igrača, Bijelo-plavi će u iduće dvije sezone biti pod povećalom jer im u slučaju da se u tom vremenu opet dovedu u istu situaciju, odnosno ponove isti prekršaj, slijedi kao svim recidivistima zabrana europskih nastupa. Najvećim dijelom upravo zbog toga u Gradskom vrtu su ove zime išli u racionalizaciju velikih troškova svlačionice kako im se najgori scenarij u iduće dvije godine ne bi dogodio.

Osijek je dobio i 450.000 + 150.000 eura kazne, a koja je zapravo već plaćena. "Kazna odgovara prihodima UEFA-e koje je klub zaradio sudjelovanjem u Konferencijskoj ligi 2022/23.", objašnjeno je u odluci krovne kuće europskog nogometa. U Gradskom vrtu, dakle, jednostavno neće dobiti novac koji im pripada iz nagradnog fonda UEFA-e za europski nastup ove sezone, a koji je počeo i završio odmah na prvoj prepreci protiv kazahstanskog Kizilžara. Kojeg je, zanimljivo, UEFA također kaznila zbog istog prekršaja.

OGLASILI SE I IZ RIJEKE

Uz Osijek, i Rijeka se našla među klubovima koje je UEFA kaznila na osnovu novog Pravilnika o licenciranju i financijskoj održivosti klubova.

Nedugo nakon što se vijest proširila, stiglo je i priopćenje iz Rijeke koje prenosimo u cijelosti:

- Hrvatski nogometni klub Rijeka primio je odluku UEFA-e o kazni zbog kršenja UEFA "Financial fair play" rokova u 2022. godini. HNK Rijeka je sve dospjele obveze iz 2022. godine podmirio ili definirao otplatne planove prema sportskim klubovima. Kazna se odnosi na probijanje određenih rokova koji su zadani financijskim "fair playom". Ujedno, važno je naglasiti da su dospjela potraživanja HNK Rijeka prema sportskim klubovima značajno veća od dospjelih obaveza koje je HNK Rijeka iskazala za 2022. godinu, a naknadno podmirila i definirala otplatu istih kako je već navedeno. Važno je istaknuti da se financijska kazna ne definira po težini prekršaja, već UEFA povlači sredstva koje je klub primio u 2022. godini. HNK Rijeka poštuje i poštivat će u budućnosti sve odredbe UEFA-inog "Financial fair play" pravilnika - stoji u priopćenju. (SN)

Linker
19. travanj 2024 02:23