VLADO KOS Cropix
VELIKO PITANJE U OSIJEKU

Oživio je Miereza, otkrio Gržana, a potez sa Žaperom je odličan, no dokad će Poms ostati trener Osijeka?

Novi učitelj nogometaša Bijelo-plavih vratio je momčad iz Gradskog vrta na pravi kolosijek
Piše: JL.Objavljeno: 21. rujan 2022. 15:37

Kada je Rene Poms imenovan trenerom Osijeka, mnogi su to doživjeli kao prijelazno rješenje, kako tek grije klupu za Gorana Tomića, s kojim su čelnici Bijelo-plavih bili u ozbiljnim pregovorima, pa i pred zaključenjem istih, a koji su zapeli zbog klauzule koja je ljetos ugrađena u njegov raskid ugovora s Rijekom. Austrijski trener, ujedno i prvi stranac u povijesti koji je sjeo na klupu Bijelo-plavih, priliku koja mu se iznenada ukazala nakon otkaza Nenadu Bjelici je iskoristio.

"Znam da mi je to velika šansa i želim sebi i drugima dokazati da mogu biti uspješan", kazao je Poms nedugo po stupanju na novu dužnost, a zasad mu sve ide po planu.

Istina, uzorak nije velik, svega tri utakmice, ali ostvareni učinak je egzaktan. U tri ligaške utakmice pod Pomsom osječka je momčad osvojila sedam od mogućih devet bodova (tek jedan manje nego u uvodnih sedam prvenstvenih kola koliko je na klupi bio Bjelica), prvi puta ove sezone vezala dvije pobjede (i to obje u gostima), u posljednje dvije utakmice Bijelo-plavi nisu primili gol... Otkako je klub u rukama mađarskih vlasnika samo je Bjelica imao uspješniji prvenstveni start (devet bodova u prve tri utakmice). Vratila se momčad iz Gradskog vrta na valu pozitivne rezultatske serije u gornju polovinu ljestvice i već je na samo dva boda zaostatka za drugoplasiranim Hajdukom (koji, doduše, ima utakmicu manje) i Slavenom Belupom.

Netko će reći kako je Osijek u zadnja dva kola ipak pobijedio posljednju i pretposljednju momčad lige, ali ti se trijumfi nikako ne smiju obezvrijediti. Uostalom, još donedavno, do prije samo četiri prvenstvena kola i utakmice protiv Hajduka, momčad iz Gradskog vrta je bila na dnu, bila je ta koja je držala začelje ljestvice i gledala u leđa i Rijeci i Gorici. Nadalje, ni na Rujevici, ni u Turopolju bijelo-plavi nogometaši nisu dugo vremena, i to godinama, upisali pobjede, a što se također ne smije zanemariti. Pomsu je tako uspjelo ono što nije ni Dini Skenderu, ni Ivici Kuleševiću, pa ni Nenadu Bjelici. Niti jedan od trojice njegovih prethodnika nije uspio doći do tri boda na terenima na kojima je Poms slavio unazad desetak dana. Posljednji trener Osijeka koji je potpisao trijumfe u Rijeci i Gorici bio je još Zoran Zekić, ali ni njemu to nije uspjelo u jednoj sezoni, dok je Poms pobjede na, uz Maksimir, dva statistički najteža gostovanja po Osijek, ostvario u dvije uzastopne utakmice. Podigao je austrijski trener momčad rezultatski, ali i dobio neke igrače koji su donedavno bili u sjeni.

Oživio je od mnogih već oplakanog Ramona Miereza, našao mu "žicu", pa Argentinac u posljednje vrijeme opet izgleda kao u svojim najboljim danima, pun samopouzdanja i gladan golova, ali je "otkrio" i Šimu Gržana, koji je dugo vremena bio zaboravljen na kraju klupe (i to u najboljem slučaju), a koji mu je u posljednje dvije utakmice povjerenje uzvratio asistencijom, pa onda i golom.

Mogao je Poms na početku svoje samostalne trenerske karijere tražiti alibije u ozljedama, za utakmicu protiv Rijeke čak nije do kraja uspio popuniti ni zapisnik, ali on se prilagodio situaciji. U jednom trenutku imao je čak trojicu braniča izvan kadra, a on je odgovorio tako što je u posljednju liniju povukao Mihaela Žapera, što se pokazalo odličnim potezom.

Osijek ima trenera. Promjena na klupi za vrijeme reprezentativne stanke, a što je do prije nekoliko tjedana vjerojatno bila jedna od mogućnosti na stolu u slučaju da Poms ne uspije podići momčad, danas sigurno nije opcija. Austrijski trener, bez obzira na razne špekulacije, nastavlja s Osijekom jer rezultatima je to zaslužio. Koliko dugo će to biti, do zimske stanke ili možda i nakon toga, odgovorit će isključivo rezultati. A u idućih mjesec i pol dana do kraja prvog dijela sezone Osijek će odigrati još osam utakmica (od čega pet na gostovanjima), sedam prvenstvenih i dvoboj šesnaestine finala Kupa protiv Papuka, člana Treće NL - sjever, u Orahovici. Inače, otkako je mađarskih vlasnika u Gradskom vrtu, ne bi bilo prvi puta da prijelazni trener postane trajnije rješenje. Svojedobno je Ivica Kulešević nakon ostavke Dine Skendera, a koji je dao ostavku nakon slabog ulaza u sezonu, imenovan privremeno, a onda je postao trajna solucija. Osijek je pod Kuleševićem bez finala Kupa ostao zbog spornih sudačkih odluka u polufinalu protiv Rijeke, a bez povijesnog plasmana u kvalifikacije za Ligu prvaka ostao je u posljednjem prvenstvenom kolu sezone 2019./20.

Povratak treninzima

Rene Poms će u srijedu, nakon tri dana predaha, opet na pomoćnom terenu Gradskog vrta okupiti momčad, odnosno, one igrače koje ima na raspolaganju jer što zbog reprezentativnih poziva, što zbog ozljeda, izostat će desetak nogometaša. Do konca tjedna radit će se vrlo intenzivno, najčešće dva puta dnevno. (gđ)

POMSOVE TRI

03/09/22.

Osijek - Šibenik 1:1

10/09/22.

Rijeka - Osijek 0:3

17/09/22.

Gorica - Osijek 0:1

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 09:21