Borimir Perković

 VLADO KOS Cropix
GOTOVO JE

Pala je konačna odluka u Gradskom vrtu, Osijek nakon lošeg niza odlučio smijeniti trenera Perkovića

Bijelo-plavi dobit će četvrtog različitog trenera u jednoj sezoni, prvi puta otkako je HNL-a
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 22. travanj 2023. 15:30

Novi potres u Gradskom vrtu - Borimir Perković više nije trener Osijeka! Klupu bijelo-plave momčadi napustio je bez pobjede u sedam utakmica, uz četiri remija i tri poraza, od kojih mu je ovaj posljednji u Koprivnici presudio. Doveden je da pokuša zaustaviti kola koja su pod Pomsom krenula nizbrdo, no pozitivna šok terapija, koja je nepisano pravilo kod imenovanja trenera, u slučaju Osijeka i Perkovića nije upalila, a momčad je upadala u sve dublju krizu, koja je kulminirala bizarnim porazom od Slaven Belupa. Od mogućeg 21 boda Bijelo-plavi su u njegovom mandatu osvojio tek četiri boda, izgubili pozicije koje vode u Europu, pa iz te perspektive prekid suradnje uopće nije iznenađujući.

Lutanja u sezoni koja će vjerojatno biti bačena u vjetar se nastavljaju. U posljednjih sedam mjeseci u Gradskom vrtu je promijenjeno trenera koliko u sedam godina otkako je klub u privatnim rukama. Tko će nakon Bjelice, Pomsa i Perkovića pokušati spasiti sezonu, ako se ona više uopće i može spasiti, još uvijek je nepoznato. Ta odluka, međutim, mora biti obznanjena brzo jer već u srijedu Osijek dočekuje Istru. Novi trener imat će samo dva-tri treninga da pokuša podići izranjavanu momčad.

image
RONALD GORSIC Cropix

Zona sumraka

"Postoji peta dimenzija nepoznata čovjeku, ogromna kao svemir i vječna kao beskraj. To je prostor između svjetlosti i sjene, znanosti i praznovjerja. Nalazi se između ponora ljudskih strahova i vrha njegovog znanja, to je dimenzija mašte. To je oblast koju nazivamo Zona sumraka...". Ako je netko zaboravio ili ne zna, uvod je to u svaku epizodu kultne SF serije. A upravo u toj dimenziji, u kojoj ništa nije kako bi trebalo biti, danas se nalazi Osijek. U Zoni sumraka.

Dakle, noćna mora Bijelo-plavih nastavila se i u Koprivnici, gdje im ni vodstvo do 90+6. minute, ni tri-četiri "zicera" da dotuku protivnika i prelome utakmicu u svoju korist, nisu bila dovoljna. Između 90+6. i 90+8. minute uspjeli su u nemogućem, nekako su primili dva gola i ostali bez boda. Serija bez pobjede oduljila se tako na 12 utakmica, pa ovoj generaciji nedostaje još jedan rezultatski neuspjeh da izjednači najgori klupski niz u povijesti iz sezone 2013./14. u kojoj se Osijek grčevito borio za opstanak i osigurao ga tek u posljednjoj utakmici. Crni niz počeo je pod Rene Pomsom, a nastavio se pod Borimirom Perkovićem. Obojica su danas bivši...

image
GORAN MEHKEK Cropix

Gdje je uzrok novog neuspjeha Bijelo-plavih? Manjak mirnoće u situacijama u kojima je bilo teže promašiti nego zabiti, zamjene jer ulazak Čeberka poremetio je stabilnost posljednje linije, a mladi Mažar imao je tu nesreću da je u prvim prvenstvenim minutama skrivi kazneni udarac? Jedanaesterac je, ruku na srce, bio iako ne zbog razloga zbog kojeg ga je sudac Bebek isprva dosudio. Kazneni udarac svirao je nakon teatralnog simuliranja Peroševića, ali ga je VAR ispravio i vratio na situaciju koja je prethodila simuliranju napadača Belupa i ukazala mu na igranje rukom Osijekovog igrača.

- Frustrirajuće je... Ako nije bio jedanaesterac u Gorici za nas, onda nije bio ni ovo. Ali, to je tako, nije pošteno i tko te pita. Ne znam više kako objasniti, koju riječ upotrijebiti da je jedno jedanaesterac, a drugo nije - rekao je sada već smijenjeni trener Bijelo-plavih.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Nikad veće ambicije

Ali, u Osijeku su nakon Gorice prešutjeli, odšutjeli su i nakon bizarne scene u utakmici protiv Lokomotive kada je sudac već izvadio isključujući karton za protivničkog igrača, a onda se odjednom predomislio i spremio ga u džep. Na tu situaciju Sudačka komisija se u svojoj analizi ni jednom riječju nije osvrnula. Međutim, umjesto da odmah tada poentira na status kojeg njegov klub "uživa", sportski direktor Ivica Kulešević spustio se do istočne tribine i tako samo još dolio ulje na vatru nezadovoljstva navijača koje je sve veće. Bijelo-plavi su trenutno na više prvenstvenih poraza (11) nego što imaju pobjeda (10) i Europa ne da im izmiče nego trči od njih.

A kako stvari stoje, u hodnicima Gradskog vrta danas manje trebaju razmišljati o hvatanju europskih pozicija jer s obzirom na sve bilo bi pravo čudo da Osijek na koncu uzme to četvrto mjesto, a više na osiguravanje prvoligaškog statusa, koji još uvijek nije matematički osiguran. Prednost pred Šibenikom je 15 bodova i u završnih šest prvenstvenih kola Bijelo-plavima, neovisno o rezultatima momčadi sa Šubićevca, treba još četiri boda da potvrde opstanak. A u sezonu se ušlo s nikad većim ambicijama, s nikad skupljom momčadi u povijesti...

Tih nekoliko tisuća navijača koji su se u srpnju prošle godine okupili u Tvrđi na spektakularnoj promociji ekipe danas netko treba uštipnuti i probuditi iz noćne more, iz Zone sumraka.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 19:49