MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix
SJAJNA ATMOSFERA

Pao je rekord sezone u Gradskom vrtu! Skauti iz Serie A i Bundeslige pratili veliki derbi

Gradski vrt ove sezone nije prihvatio veći broj navijača
Piše: JL.Objavljeno: 03. travanj 2022. 21:35

Napokon je za ulazak na tribine vrijedilo staro normalno i vrijeme prije COVID potvrda, što je iz toplih domova izvuklo i one navijače Bijelo-plavih koji su "štrajkali" zbog pandemijskih mjera, pa je 48 sati prije utakmice prodana i posljednja ulaznica.

Doduše, ta je odluka kluba imala i svoju cijenu - kapacitet Osijekova stadiona sveden je na polovinu, što nije išlo uglavnom u korist gostujućih navijača. Dva dana su u Osijeku naizmjence padali snijeg i kiša, no oblaci su srećom poštedjeli derbi. Posljednjih 13 godina na tribine Gradskog vrta nije došlo više navijača pogledati jednu HNL utakmicu, iako su u međuvremenu u nekoliko navrata Bijelo-plavi rasprodali pun kapacitet svoga stadiona u europskim utakmicama.

Sat vremena pred početak utakmice tribine su dobrim dijelom već bile pune, Torcida je polako popunjavala sjevernu tribinu, a na istoku je ostala rupa u kopu koja je čekala dolazak Kohorte da povede navijanje. Na prilazima stadionu, kao i kod svake utakmice visokog rizika, preventivno je stajala policija, nisu srećom imali posla, no zato jest osiguranje stadiona noć prije. Naime, dogodio se pokušaj "noćne akcije" na gostujućoj tribini. Sjeverna tribina pregledana je iste večeri, potom i idućeg poslijepodneva, no nije bilo traga pirotehničkim sredstvima za koje u klubu sumnjaju da su i bili povod posjeti nepoznatih osoba pod okriljem mraka.

image
MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix

U ponedjeljak će, inače, biti okrugla godišnjica rekordne posjete u Gradskom vrtu. Prije točno 40 godina na tribine se stisnulo 40.000 navijača kako bi pogledali utakmicu Osijeka i Dinama (1:2) u tadašnjoj Prvoj saveznoj ligi. Na veliku zapadnu tribinu koja još uvijek nije bila službeno otvorena navijači su jednostavno provalili.

image
MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix

Skauti iz Serie A i Bundeslige na tribinama

Derbi kola Prve HNL nisu propustili ni skauti inozemnih klubova. U loži Gradskog vrta našli su se predstavnici nekoliko talijanskih i njemačkih klubova. Ne čudi s obzirom na to da obje momčadi u kadru imaju dosta intrigantnih nogometaša, no zbog koga su se konkretno skauti klubova Serie A i Bundeslige zaputili put Osijeka ostalo je, međutim, nepoznato. U loži se našao i prvi čovjek hrvatskog nogometa Marijan Kustić, kao i gradonačelnik Splita u ostavci Ivica Puljak.

Grnja i Žaper na navijačkoj tribini

Nedavno osnovani Klub navijača Bijelo-plavi organizirao je dan uoči derbija protiv Hajduka i prvu tribinu nazvanu "Generacije". Gotovo dva sata legendarni nogometaš Osijeka Ivica Grnja i dokapetan aktualne momčadi iz Gradskog vrta Mihael Žaper kroz anegdote su navijačima okupljenima u kinu Uranija otkrivali i neke malo poznate detalje svoje karijere, ali i iz povijesti slavonskog prvoligaša koju su svaki u svoje vrijeme pisali.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. svibanj 2024 18:21