Rene Poms

 VLADO KOS Cropix
ŽELI SAMOSTALNU KARIJERU

Poms otkrio što se događalo nakon otkaza Bjelici: ‘Prvo sam ga zvao i pitao slaže li se. Evo što mi je rekao...‘

Austrijski stručnjak je preuzeo klupu Osijeka nakon odlaska njegovog dugogodišnjeg šefa
Piše: Nikola PatkovićObjavljeno: 07. rujan 2022. 13:01

Rene Poms nije uspio pobjedom otvoriti svoj opus na dužnosti prvog trenera Osijeka. U dvoboju sa sunarodnjakom na klupi Šibenika, austrijskim stručnjakom Damirom Čanadijem, osvojio je tek bod, ali je već od prve minute pokazao naznake promjena u filozofiji nogometa koja je Osijek krasila unazad dvije sezone pod Nenadom Bjelicom, koji je 10 godina Pomsu bio šef. No, otkaz Bjelici, neočekivano je pružio priliku 47-godišnjaku iz Graza, koji je u utorak sjeo za stol s osječkim novinarima i prvi put progovorio o tome što je sve prethodilo njegovom dolasku na dužnost prvog trenera Osijeka, ujedno i prvog stranca na klupi ovog kluba u njegovoj povijesti.

"Prije svega želim reći da sam još u veljači ove godine razgovarao s Nenadom i rekao mu da želim biti prvi trener, naći si klub i otići. Nenad mi je rekao da se slaže sa mnom, da sam spreman za to i da me vidi u ulozi prvog trenera te da će mi dati zeleno svjetlo ako nađem drugi klub, ali i da će mu biti drago ako ću ostati dio njegovog tima i da nastavimo raditi zajedno. Pokušao sam naći klub, ali nije bilo lako. Imao sam dvije ponude koje me nisu zadovoljile, pa sam odlučio ostati u Osijeku", započeo je Poms i odmah nastavio:

image
VLADO KOS

"U mojoj glavi je, dakle, odavno da želim biti prvi trener. I sada dolazi ova situacija u Osijeku s Nenadom. Kada smo čuli da Nenad odlazi moja prva misao bila je: "OK, Nenad odlazi, a skupa s njim i svi mi ostali." No, onda je ispalo da mi baš i ne možemo otići jer imamo važeće ugovore koje klub kani poštivati. Imaš dvije solucije - dati otkaz i isplatiti klub što bi bilo glupo ili zajedno s ostatkom stožera dočekati novog trenera. Odlučili smo ostati i čekati da vidimo što će se dogoditi. Onda su mi rekli da ću voditi nekoliko sljedećih treninga i kao profesionalac odlučio sam to respektirati i radi posao najbolje što znam. Nakon 2-3 dana pitali su me želim li biti prvi trener. Prvo što sam učinio, nazvao sam Nenada i pitao ga je li njemu to u redu, slaže li se on s tim? Da mi je rekao da se ne slaže ili da to nije dobro za mene, ja to ne bih prihvatio i danas ne bih bio prvi trener Osijeka. No, on mi je rekao "Rene, ovo je dobra prilika za tebe, uzmi je i nastoj pobijediti u svakoj utakmici. Želim ti puno sreće i sve najbolje u poslu!" Tako sam i od njega dobio zeleno svjetlo i sada živim ovaj posao svim srcem i svim svojim znanjem. Znam da mi je to velika šansa i želim sebi i drugima dokazati da mogu biti uspješan. To je cijela priča. Bilo mi je jako važno da mi Nenad kaže da je to dobro za mene i da nema ništa protiv toga", otkrio nam je Poms pozadinu svog imenovanja na klupu Osijeka. Na naše pitanje je li mu to bila velika promjena, s obzirom da je 10 godina bio asistent i tu pretežno za defenzivu, te kako je učinio taj klik u glavi, odgovorio je da je 2007., kada je počeo trenersku karijeru bio prvi trener.

"Tako sam radio četiri godine. Istina, na nižoj razini, ali principi su isti. Igrači jesu bili slabije kvalitete, ali stil rada nije puno drugačiji. Cijeli život gledam na nogomet i u defenzivnom i u ofenzivnom smislu. Imam svoj stil. Naravno, kao asistent morao sam se prilagoditi tom poslu i drugačijem stilu rada, više se bazirati na defenzivu, jer je to bio moj dio posla, ali uvijek sam razmišljao u svojoj glavi i kako raditi u ofenzivi, kako je rješenje za ofenzivu. To je uvijek bilo potpuno pripremljeno na mojoj glavi", kazao je Poms, koji je već u prvoj utakmici promijenio sustav u 4-4-2, ali tome, kaže, ne treba davati veliku važnost.

image
VLADO KOS Cropix

"To je samo način na koji stanete na teren kada počne utakmica. No, od ove formacije možete stvoriti puno, možete se i jedan napadač vratiti, također jedan ide dublje, drugi više sudjeluje u igri... Ja, inače, volim igrati sa dva napadača, jer želim napadati vrlo visoko, a to je puno lakše s dva napadača. Naravno, mogu se prilagoditi i drugim sustavima, sa jednim napadačem, sa jednim ili dvojicom ofenzivaca iza napadača. Puno je formacija koje mogu igrati. U ovoj domaćoj utakmici sam htio pokazati da želimo biti aktivni, agresivni, napadački nastrojeni, poslati poruku da želimo otvoreno igrati", kazao je Poms, koji očito ima jasnu namjeru vratiti Miereza u golgetersku formu koju je davno izgubio.

"Ramon nam je u prvoj sezoni bio iznimno važan i ja vjerujem u njega, vjerujem da može opet biti golgeter kakav je bio. U ovoj utakmici nije imao sreće, ali je jako puno radio, ulazio u šanse i za mene kao trenera to je jako pozitivno. Nisam pobornik toga da se igraču da jedna šansa i onda ga se prekriži ako ne bude uspješan. Morate mu vjerovati, dati mu priliku da vrati samopouzdanje. Želimo ga vratiti, a ja mu vjerujem, ali mora mu vjerovati i publika i mediji. Sguran sam da možemo imati Ramona kakvog smo imali u prvoj sezoni, kao što sam siguran i da on i Beljo mogu igrati zajedno, ali naravno treba im malo vremena da se prilagode jedan drugome u ovoj kombinaciji, načinima kretanja i trčanja, tko napada prostor, tko izlazi na kratku loptu, ali generalno mislim da su oni dobra kombinacija", istaknuo je Poms, kojega čeka i puno posla da vrati Lovrića i Caktaša u formu koja Osijeku treba. Za njih će reći da su ih dosta poremetile brojne sitne ozljede koje ih prate cijelo ljeto te da zbog toga nisu 100 posto fizički spremni, a kod njega svaki igrač mora biti fizički na top nivou. Upitali smo ga i gdje vidi sebe i Osijek na kraju sezone.

image
VLADO KOS

"Iskreno, ne razmišljam tako daleko. Radim dan po dan, od utakmice do utakmice i ne razmišljam o onome što će biti sljedeći tjedan, a kamoli za nekoliko mjeseci. Posvetio sam se poslu, neke stvari smo promijenili, pravim svoj put s jasnom idejom što želim na treninzima i u utakmicama. Svjestan sam da sam samo u ovom trenutku trener Osijeka i da samo o meni ovisi hoću li ostvariti dobre rezultate i izvesti momčad na pravi put. Tada će mi možda klub dati priliku i u budućnosti, a ja ću na tome naporno raditi i vjerovati da svi skupa možemo biti bolji te to i ostvariti", poručio je Poms.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 12:48