GORAN MEHKEK Cropix
MAESTRALNE PARTIJE

Portugalac dobro zna što ima u klubu: ‘Busquets s Drave‘ igra nogomet života, njegov ostanak je imperativ

Zadnji vezni Osijeka odigrao je sve utakmice, zabio četiri gola i dodao dvije asistencije
Piše: Nikola PatkovićObjavljeno: 05. travanj 2024. 07:08

Ramon Mierez i Darko Nejašmić rijetke su svijetle točke u momčadi Osijeka ove iznimno turbulentne i, kako trenutno stvari stoje, u sportskom smislu neuspješne sezone. I dok je o Mierezu već puno toga napisano i izrečeno, dojam je kako Nejašmićeve igre, osobito u nastavku sezone, prolaze ispod radara, iako je iz aviona vidljivo da je riječ o apsolutno najvažnijem igraču Osijeka za balans u momčadi i diktiranje tempa igre te zasigurno ponajboljem zadnjem veznom u HNL-u.

Uhvatio kontinuitet

- Ja sam zaista presretan kako Nejašmić izgleda posljednjih pet-šest utakmica. On je jedan od najboljih igrača lige kada igra nogomet koji mu odgovara, kada igra nogomet kakav odgovara i našoj momčadi. Kada pripremam utakmicu, dosta toga pripremam najviše gledajući Darkove karakteristike, kako je njemu najlakše i najbolje igrati. Onda i nama svima bude puno bolje. Kada igra kako igra sada, kada je najjednostavniji, što je zapravo i najteže, onda je zaista najbolji - analizirao je Nejašmićeve partije nedavno i trener Osijeka Zoran Zekić.

image
IVAN PERIC Cropix

Nejašmićeve kvalitete, nogometno znanje i inteligencija nikada nisu bili upitni. Još kada je u tinejdžerskoj dobi debitirao za prvu momčad Hajduka vidjelo se da se u njemu krije poseban dragulj, ali uvijek mu je nešto nedostajalo da uhvati kontinuitet dobrih igara i nastupa. U jednom periodu su ga mučile i ozljede, koje su zasigurno prikočile njegov razvoj.

A upravo i kroz tu prizmu možemo promatrati ovosezonske Nejine partije jer je napokon dočekao sezonu u kojoj će moći dati svoj puni doprinos, o čemu svjedoči i pogled na klupsku statistiku koji kaže da Nejašmić ove sezone nije propustio nijednu utakmicu Osijeka.

Pri tome je i jedini u rosteru s maksimalnim brojem nastupa. Postigao je četiri gola i upisao dvije asistencije, a tu je i gotovo raritetna činjenica da nije dobio nijedan žuti karton, iako igra na vrlo osjetljivoj poziciji zadnjeg veznog.

Netko bi iz toga mogao zaključiti kako Nejašmić nije dovoljno agresivan ili "prljav" za tu poziciju, koja se često pogrešno interpretira kao isključivo destruktivna, no u Nejašmićevu slučaju trebamo govoriti o tome da je ovaj 25-godišnjak sada potpuno sazrio i da je sposoban u sredini odraditi fantastičan posao u oba smjera, ubrzavati ili usporavati akcije prema naprijed, ovisno o potrebama momčadi, a u defenzivnom smislu biti pametan u postavljanju na suparnički napad.

image
IVAN PERIC Cropix

Skupilo se tu i iskustva i rutine. Svjedoči o tome nešto i detaljnija statistika, gdje Nejašmić po Sofascoreu ima 2,1 oduzetu loptu po utakmici, u čemu je sedmi igrač lige, te 1,2 presijecanja po utakmici, po čemu je deveti igrač lige. Inače, prosječna ocjena mu je 7,15.

Razgovori s Botom

I zbog toga je prava šteta što Osijek ima jednu užasnu sezonu. Nejašmićeve partije nemaju adekvatnu pratnju, a onda ni adekvatan tretman u javnosti. Svojevremeno je Vicente del Bosque dao jednu zanimljivu izjavu o Sergiju Busquetsu: "Kada gledate nogomet, ne vidite Busquetsa, a kada gledate Busquetsa, vidite cijelu igru!" Nije Nejašmić, naravno, igrač kakav je bio Busquets, ali je igrač čiji nogomet, ako ga razumijete, morate voljeti i poštovati.

Ovog proljeća, pak, odigrao je nekoliko maestralnih partija, a primjerice prvo poluvrijeme protiv Slavena u prošlom kolu bila je nogometna katedra.

Nejašmić je k tomu i pravi profesionalac, pristojan i staložen momak. Kao takav, on je trenutno uz Miereza glavni fokus interesa Josea Bota, sportskog direktora Osijeka.

Obojici, naime, sljedeće godine istječu ugovori s Osijekom, a Boto je svjestan kako takvu dvojicu igrača ne može naći na tržištu za novac kojim u Osijeku raspolaže. Portugalac je vrlo brzo po dolasku na Opus Arenu prepoznao Nejašmićevu vrijednost i važnost za momčad, pa mu posvećuje jako puno pažnje, često s njim razgovara i vjerojatno traži način kako da ga zadrži i nakon ljeta.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. travanj 2024 07:08