VLADO KOS/CROPIX
VJETAR U LEĐA

Povratak ključnog igrača najbolja je vijest za Bjelicu uoči završnice sezone i raspleta HNL-drame

Momčad iz Gradskoga vrta ponovno može računati na svoga ključnog veznjaka
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 16. ožujak 2022. 18:49

Nije se Osijek protiv Gorice vratio na pobjedničke staze nakon poraza u polufinalu Kupa, štoviše, teško su jedno vrijeme Bijelo-plavi živjeli i još teže uspijevali kreirati opasniju situaciju pred protivničkim vratima. Ali, barem je jednu dobru vijest Nenad Bjelica dobio u utakmici u kojoj je njegova momčad propustila ostvariti bodovnu prednost pred konkurencijom uoči posljednjeg prvenstvenog kruga - vratio se Darko Nejašmić!

U utakmicama u kojima će se “lomiti” sezona opet će moći računati na mladog veznjaka, jesenas jednog od svojih ključnih igrača, koji je još od prosinca prošle godine bio izvan kadra. Zbog neugodne ozljede palca, a zbog koje je jedno vrijeme postojala mogućnost i da završi na operaciji, Nejašmić je mjesecima trenirao odvojeno od momčadi, do prije nekoliko tjedana i bez lopte. U tih povratničkih pola sata bilo je situacija u kojima je hvatao dah, a što je posve razumljivo s obzirom na to da mu je to bila prva odigrana utakmica nakon 88 dana, no bilo je očito koliko s Nejašmićem na terenu Osijek jednostavno izgleda bolje i konkretnije.

Najbolji u samo pola sata

Njegov ulazak u igru donio je napokon željenu kreativnost u vezni red Bjeličine momčadi, Nejašmić se po običaju spuštao između dva stopera po loptu i organizirao napade. Imao je 16 točnih dodavanja, prošla mu je jedna od četiri duge lopte koje je poslao, uputio je četiri udarca na vrata protivnika, osvojio šest od osam duela na tlu i zraku u koja je ušao... U svim tim kategorijama, za samo pola sata na terenu, u završnoj statistici je bio među najboljima u svojoj momčadi.

Kada se prošlo ljeto u trokutu Osijek - Hajduk - Nejašmić dogovarala posudba činilo se kao “win-win” situacija za sve tri uključene strane, dogovor bez puno rizika. Osijek je na godinu dana dobio mladog reprezentativca na poziciji na kojoj je Bijelo-plavima bila potrebna konkurencija u momčadi, Nejašmić je nakon što je zbog razloga koji nemaju nikakve veze s njegovim nogometnim kvalitetama bio odstranjen iz momčadi i mjesecima izvan konkurencije opet dobio priliku da nogometno prodiše, a Hajduk dobio mogućnost potencijalne zarade na nogometašu na kojega nisu računali. Put Poljuda je istovremeno krenuo Josip Vuković s kojim je Osijek prethodno raskinuo ugovor nakon jedne odigrane sezone u kojoj se nije uspio u većoj mjeri nametnuti Nenadu Bjelici. Njegov odlazak, odnosno, povratak u Split, nije bio uvjetovan Nejašmićevim dolaskom, ali ga je sasvim izvjesno pogurao.

- Gladan sam treninga, želim se ponovno dokazivati. Motiviran sam i željan utakmica - poručio je Nejašmić po dolasku u novu sredinu.

U Osijeku je došao po novi početak nakon što je mjesecima bio izvan treninga, a još više izvan utakmica. Uostalom, između posljednjeg nastupa za Hajduk i prvog za Osijek prošla su četiri mjeseca. Kontinuitet i povjerenje koje nije uživao na Poljudu dobio je u Gradskom vrtu, a očito mu je samo to trebalo. Veću minutažu od Nejašmića u kadru Bijelo-plavih ove sezone u Prvoj HNL, i to unatoč njegovom duljem izostanku, imaju samo standardni stoperski par Škorić - Lončar, te neznatno veću Žaper, Mierez i Ivušić. Zabio je tri gola (samo su Bohar i Fiolić zabili više, i to jedan pogodak više) uz još jednu asistenciju. U konkurenciji Osijekovih veznjaka trenutno ima najviše točnih dodavanja, 28,5 po utakmici uz 77 posto točnosti, najviše točnih dugih lopti (četiri po nastupu), najviše oduzetih (2,1) i presječenih (1,9) lopti po utakmici... Brojke, međutim, ne otkrivaju koliko je bitan za Osijekovu kreaciju koja je očito patila u sedam utakmica u nastavku sezone bez Nejašmićevog doprinosa. Povratkom mladog veznjaka u kadar Bjelica će dobiti i opciju više. Potkraj polusezone igrao je s dvije “šestice” u formaciji, Nejašmićem i Žaperom, i to je jako dobro izgledalo, a uskoro ćemo doznati hoće li se trener Osijeka vratiti tom provjerenom tandemu.

Košta milijun eura

Nakon dulje stanke Nejašmić je protiv Gorice bio spreman za ne više od pola sata, ni protiv Šibenika idućeg vikenda vjerojatno neće na terenu provesti osjetnije više vremena, ali zato će nakon reprezentativne stanke biti spreman za punu minutažu. Bolje vijesti Nenad Bjelica pred finiš sezone nije mogao dobiti.

Na kraju će od dogovora Osijeka, Hajduka i Nejašmića uistinu profitirati sve tri strane, doduše, klub s Poljuda najmanje. Istina, dobit će milijun eura odštete za nogometaša koji je kao nepoželjan odstranjen iz momčadi, ali to je iznos koji ni približno ne vrednuje Nejašmićeve kvalitete. Odavno više nema sumnje kako će Osijek na kraju sezone otkupiti Nejašmićev ugovor. Još jesenas je Nenad Bjelica javno obznanio kako će klub iz Gradskog vrta obeštetiti Hajduk za što ima rok do konca svibnja. Svi uvjeti trogodišnjeg ugovora dogovoreni su prošlog ljeta, a uplatom odštete na Hajdukov račun automatski će se i aktivirati.

Erceg zaigrao nakon deset mjeseci pauze

Ante Erceg opet je na travnjaku! Nakon deset mjeseci, nakon točno 316 dana, odigrao je prvu utakmicu. Krilni napadač Bijelo-plavih dobio je posljednjih pola sata u drugoligaškoj utakmici B momčadi Bijelo-plavih i Dubrave. Dočekan je aplauzom i navijača na tribinama i suigrača kao potvrdu da je iza sebe napokon ostavio najteži period nogometne karijere. Bio mu je to prvi nastup nakon najduže stanke koju je imao otkako je nogometni profesionalac. Iza njega su ostale dvije operacije kojima mu je obavljena potpuna rekonstrukcija desnog koljena, a potom i zahtjevna rehabilitacija, nakon što je na jednom treningu potkraj prošle sezone spletom nesretnih okolnosti teško stradao u kontaktu s Ivanom Santinijem.

Erceg se treninzima vratio početkom 2022., “kao da sam se probudio iz ružnog sna” prokomentirao je nakon što se na zimskim pripremama opet priključio suigračima u radu. Isprva je radio po posebnom programu, a intenzitet treninga postupno mu se povećavao sve dok nije bio spreman za nastup. Odigrao je tridesetak minuta protiv Dubrave, a iako nije pomogao privremenim suigračima da izbjegnu 1:0 poraz zato je bio najkonkretniji na terenu. Imao je nekoliko odličnih šuteva, pogodio vratnicu, pokazao koliko je željan igre. Do sada je za Bijelo-plave odigrao 30 utakmica u kojima je zabio pet golova i asistirao suigračima za još četiri pogotka.

25

odigranih utakmica ima Nejašmić u dresu osječke momčadi

3

pogotka dosad je postigao Nejašmić u Osijekovom dresu

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 19:00