DAMIR KRAJAC/CROPIX
DONOSIMO DETALJE

Priča iza velikog posla: Bjelica je napravio ono što nisu uspjeli ni Celtic, ni Galatasaray, ni Kinezi...

Financijski je Gorica prošla dobro, a sa sportskog gledišta izgubila je svog najboljeg igrača ikada!
Piše: Toni RoićObjavljeno: 16. veljača 2022. 06:01

Posljednjeg dana zimskog prijelaznog roka Gorica je transferirala Kristijana Lovrića (26) u Osijek. To je očekivani rasplet pregovora, koji su započeli u prosincu prošle godine, na završetku polusezone, kada je Nenad Bjelica poslao ponudu za krilnog napadača, a sve nakon toga prošlo je u nastojanjima predsjednika Gorice Nenada Črnka da u pregovorima izvuče što je moguće više.

Lovrić je i u svakom prošlom prijelaznom roku bio u centru pažnje, Gorica je vjerovala da za njega može inkasirati između četiri i pet milijuna eura, ali nikada nije pronašla klub, koji bi to bio spreman i platiti. Celtic, Bologna, Galatasaray, Konyaspor, Dynamo Kijev, Kinezi, svi oni i još neki dolazili su prošlih i ove godine kao interesenti za njegovo dovođenje, ali na kraju je najkonkretniji i najuporniji bio Osijek. Nenadu Bjelici je baš bilo stalo da dovede igrača Lovrićeva kalibra i klase, strijelca i asistenta, a tko je uporan, vrlo često željeno i ostvari.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

Prvotna Osijekova ponuda iz prosinca nije bila dovoljno dobra, Črnko je rekao "da je bila debelo ispod dva milijuna eura" i poslao svoje uvjete, a Bjelica ih tada nije prihvatio. No, kako se bližio kraj razdoblja za transfere, pregovori su obnovljeni i u ponedjeljak, 14. veljače, navečer - zaključeni. Gorica će dobiti nešto manje od dva milijuna eura odštete, oko 20 posto od sljedećeg Lovrićevog transfera i potencijalne bonuse od Osijekovih nastupa u skupinama europskih natjecanja. Igrač će pak zarađivati u Osijeku 300.000 eura godišnje.

Lovrić je jučer u 15.30 došao na trening Gorice, ali nije na njemu sudjelovao, već s predsjednikom Črnkom obavio završne formalnosti oko transfera, te krenuo prema Osijeku. Dosadašnje suigrače pozdravit će neki drugi put.

Financijski je Gorica prošla dobro, a sa sportskog gledišta izgubila je najboljeg igrača kojeg je ikada imala! Njegova 54 gola i 29 asistencija u 120 službenih nastupa neće biti lako stići i prestići, a najveći žal ostaje što s Lovrićem nije igrala i u europskim natjecanjima. Triput je ostajala za mjesto prekratka u prvenstvu, a ono što je propustila prošle sezone kada je u ožujku imala 15 bodova više od Hajduka i Rijeke, a na kraju završila iza njih na petom mjestu, prepričavat će se u nogometnom Turopolju desetljećima.

image

Marko Livaja i Kristijan Lovrić

DAMIR KRAJAC/CROPIX

Ove sezone ostala joj je nada u Hrvatskom kupu, gdje 2. ožujka igra polufinale protiv Hajduka, a tu utakmicu priželjkivao je i Lovrić.

- Moj najdraži gol u dresu Gorice bio je ove sezone u četvrtfinalu Kupa, kada sam u 96. minuti izjednačio i utakmicu odveo u produžetke, a onda smo na jedanaesterce prošli u polufinale, kojeg jedva čekam jer igramo protiv Hajduka na Poljudu - kazao je Lovrić, koji će istina igrati u polufinalu, ali u dresu Osijeka protiv Rijeke.

- Momčad Gorice s njim i bez njega nije ista momčad. On nam je bio zlata vrijedan, pogotovo kada je bio maksimalno fokusiran - kazao je trener Krunoslav Rendulić, koji sada uvelike mora mijenjati plan igre Gorice.

- Lovrić je nosio Goricu golovima i asistencijama kroz četiri sezone, a i suparnici su nas drugačije doživljavali kada je on bio u sastavu i kada ne bi igrao. No, to je sudbina hrvatskih klubova, živi se od prodaje, a na meni kao treneru je afirmirati i razviti što više mladih igrača do kraja sezone. Toni Fruk je zasigurno jedan od onih, koji moraju preuzeti Lovrićevu ulogu - podvlači Rendulić, koji posebno pamti svoj prvi susret s Lovrićem.

- Kada sam prošlog ljeta preuzimao Goricu, na prvom treningu mi se Lovrić požalio da ima mučninu i da ga boli trbuh. Pustio sam ga doma, a sutra na treningu nije imao problema. Kada je završio, rekao sam mu da ostene još 10 minuta i trči na 40 stupnjeva vrućine. Nije mogao vjerovati, ali odradio je svoje i poslije toga uvijek ozbiljno trenirao. Znao mi je reći i da sam ga naučio igrati obranu - podsjeća Krunoslav Rendulić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. srpanj 2024 14:24