Rene Poms

 VLADO KOS Cropix
SUMORNI ROĐENDAN

Prije točno godinu dana su bili ispred Dinama, sad navijači traže ostavku: ‘Ovu situaciju je teško objasniti‘

‘Sve dok sam ovdje ostat ću pozitivan i nastaviti raditi‘, poručuje trener Osijeka Rene Poms
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 28. veljača 2023. 22:02

Rođendan je, a na “zabavi” nema nasmijanih. Uglavnom smrknuta i zabrinuta lica. Osijek je jutro u kojem slavi 76. obljetnicu osnutka dočekao u sumnjama i krizi koja prijeti ugroziti jedini rezultatski imperativ koji se postavlja uoči svake sezone - plasman u Europu. Inače, na današnji dan prošle godine Osijek je bio lider HNL-a, s dva boda prednosti uz utakmicu više u odnosu na Dinamo.

Danas je na 20 bodova minusa, a trenutak u kojem se klub iz Gradskog vrta nalazi nije sjajan. Četiri utakmice Bijelo-plavi ne znaju za pobjedu, zbog te crne serije prednost pred Slavenom Belupom istopila se na svega tri, Istrom na četiri boda, a više nije daleko ni Varaždin, koji se primaknuo na pet bodova. Osijek je u nastavku sezone osvojio tek 5 od mogućih 18 bodova. Za usporedbu, pet bodova u 2023. osvojio je i “fenjeraš” Gorica, doduše, uz utakmicu više, ali to najbolje oslikava kako Osijek izgleda u 2023.

Nova kriza

Ne mora se daleko tražiti kada je momčad iz Gradskog vrta imala sličnu krizu igre i rezultata, dogodilo se to odmah na početku sezone u koju se ušlo ambiciozno i s nikada skupljom momčadi, a u kojoj je navijačka euforija brzo ugašena. Odmah na startu Bijelo-plavi šest utakmica nikoga nisu pobijedili, ispali su iz Europe od kazahstanskih anonimaca i u jednom trenutku čak i dotaknuli prvoligaško dno, što je dovelo do smjene na klupi. Inače, i ta je crna serija, kao i ova aktualna, počela protiv Lokomotive u Kranjčevićevoj.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

- Moramo ostati pozitivni. Ako sada počnemo plakati i odemo u negativu, to neće pomoći nikome. Kada napokon zabijemo, sve će biti puno, puno lakše. U nogometu imate takve situacije koje je teško objasniti. Ne mogu igračima zamjeriti ništa, dali su sve, ali na kraju nismo zabili, Nakon svake utakmice koju izgubite optimizam pada, a moj je posao da podignem momčad. Razgovarao sam odmah nakon utakmice s igračima i oni su ljuti što smo izgubili, što nismo zabili gol, a to je dobar znak za mene. Nisu pali u depresiju, nego su ljuti što su izgubili, a ta atmosfera iz svlačionice nakon poraza meni je dobar pokazatelj - veli Rene Poms nakon prvog prvenstvenog poraza u Gradskom vrtu ove sezone.

Naravno da trener snosi najveći dio odgovornosti za rezultat, ali je li na Pomsu sva odgovornost? Osijek je u sezonu ušao s viškom kadra, u rosteru je bilo toliko igrača da svi nisu mogli stati ni u dvije svlačionice, glavnoj i pomoćnoj, ali ove zime su u Gradskom vrtu otišli u drugu krajnost.

Zaigrano čelništvo

I možda se malo i previše zaigrali jer momčad su privremeno ili trajno napustila čak desetorica igrača. Doduše, tek trojica među njima imala su status startera, ali momčad je bitno izgubila na širini. Pogotovo kada dođe situacija kakva je bila pred Varaždin s trojicom kartoniranih (Mierez, Žaper, Škorić), dvojicom bolesnih (Caktaš i Fiolić), dvojicom ozlijeđenih (Brlek i Cvijanović)...

Poms nije uspio ni ispuniti zapisnik do kraja, tek su devetorica igrača uvrštena među rezerve, a kada se okrenuo prema klupi i pogledao prema rješenjima koje mu se nude za posljednji pokušaj preokretanja utakmice protiv Varaždina, vidio je tek jednog iskusnog prvotimca (Jurčevića), te igrače koji su sezonu počeli u B momčadi ili čak među kadetima (Živković i Babić). Detektirali su to, naravno, i protivnici.

- Znali smo da Osijek ima dosta problema, da nemaju puno izbora s izmjenama jer sve su to mladi dečki koji su ušli tako da nisu mogli napraviti zadnji pritisak kakav su mislili napraviti - prokomentirao je trener Varaždina Mario Kovačević.

Kartonirani će se vratiti, bolesni ozdraviti, uskoro će Poms na raspolaganju imati jači i iskusniji kadar, ali jedna pozicija će mu “gorjeti” do kraja sezone. I tu je planiranje novog početka zakazalo. Naime, Osijek je počeo sezonu s četvoricom igrača kojima je primarna ili sekundarna pozicija desnog beka. Nedugo nakon europske blamaže i ispadanja od kazahstanskog Kizilžara u jednom danu su bez odštete puštena dvojica - Miloš i Grgić - onda je ove zime potom razvrgnut ugovor s Bartolecom, koji je kod Pomsa posve pao u drugi, čak i treći plan, pa je ostao samo Gržan. A njega možda neće biti i dulje vrijeme...

Nemir zbog Gržana

Jutro nakon što je zbog ozljede napustio teren u utakmici protiv Varaždina, Gržan se u Gradskom vrtu pojavio s longetom i štakama. Sumnja se na napuknuće kosti u stopalu, a potvrdi li snimka iz bolnice bojazan, to bi značilo kako će Osijekov nogometaš izvan stroja biti i do dva mjeseca. To znači kako će se morati tražiti prinudna rješenja, bilo da Jurčević s lijevog bude prebačen na desni bok ili da uz aut-liniju stane Barišić. Još jedan koji je tu poziciju mogao pokriti, Lončar, ove je zime transferiran u poljski Pogon. Iako, i on je već neko vrijeme ozlijeđen, pa ni u novoj momčadi još nije stigao debitirati.

Poms također još uvijek nije uspio pronaći golove koje su mu jesenas donosili Beljo i Kleinheisler, a njih dvojica zabila su zajedno čak 14 od 29 prvenstvenih pogodaka Bijelo-plavih.

- Kada vidite koliko su golova u prvom dijelu sezone zabili Laszlo i Beljo, onda je jasno. I utakmica kakva je bila protiv Varaždina pokazala je koliko je njihova individualna klasa donosila, oni su mogli napraviti razliku i to nam nedostaje. Sada ovisimo o kolektivu, njih dvojice više nemamo i bespotrebno je razmišljati o njima nego o drugim rješenjima. Imamo sada u kadru dosta mladih igrača, moramo ih pripremati za budućnost, a za to treba vremena i strpljenja. Ali, malo nam nedostaje, nije da je sve loše, no taj jedan mali detalj pravi razliku - veli trener Osijeka.

Nema golova Caktaša, koji je jesenas zabio osam golova, a u drugi dio sezone ušao je na poziciji u kojoj njegove golgeterske sposobnosti ne dolaze do izražaja.

Povici za odlazak

Pogoci se očekuju i od Lovrića, koji je preuzeo Kleinheislerovu poziciju, ali nije nastavio ondje gdje je mađarski veznjak jesenas golgeterski stao, ali ni uhvatio svoja izdanja iz Gorice.

- Kada smo ga doveli bio je u sjajnoj formi i ne znam što se dogodilo. Možda je bio pod prevelikim pritiskom, a izgubio je korak i zbog ozljede koja ga je prošle jeseni na nekoliko mjeseci odvojila od terena. Radi dobro, iako nije još na svome maksimumu, ali moram mu davati priliku jer kako drugačije da se vrati u pravu formu? Očekujemo puno više od njega, rekao sam mu kako nisam zadovoljan, a nije zadovoljan ni on. Moram pronaći način kako da izvučem najbolje od njega, ali istovremeno mu i dati do znanja kako ovo nije dovoljno - rekao je trener Osijeka, koji je prvi put otkako je na klupi čuo povike navijača koji zazivaju njegov odlazak. A kada ti tribine okrenu leđa, situacija ne može biti ugodna.

- Naravno da osjećam pritisak, tako je svakom treneru nakon što ne pobijedi. Uvijek je postoji pritisak. Nismo u savršenoj situaciji, znam koje su ambicije kluba i što je naš cilj. Naravno da moramo početi pobjeđivati, razočaran sam brojem bodova koje smo u nastavku sezone osvojili, ali sve dok sam ovdje ostat ću pozitivan i nastaviti raditi, svaki dan davati najbolje od sebe da napravim momčad što boljom - zaključio je Poms.

Beseka je sličan crni niz koštao posla

Osijek četiri prvenstvene utakmice u nizu nije zabio gol, a za sličan primjer treba tražiti daleko u prošlost. Dogodilo se to još u sezoni 2015./16. kada je na klupi sjedio Dražen Besek, kojeg je taj crni niz koštao posla. (gđ)

47

godina ima Austrijanac na klupi osječkog prvoligaša

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 16:13