VOJKO BASIC Cropix
LOŠA PREDSTAVA

‘Pročitani‘ Hajduk je očajan, a moglo je biti i gore. Rizik se nije isplatio, a jedna stvar je čista umjetnost

Hajduk u čitavoj utakmici nije kreirao ozbiljniju opasnost pred vratima gostiju
Piše: Frane VulasObjavljeno: 23. listopad 2023. 12:21

Očajna predstava Hajduka i poraz u derbiju s Osijekom uzdrmao je Poljud. Na koncu baš loših 90 i nešto minuta mogli su se čuti povici ‘Leko odlazi’, ‘skinite dresove’, ali i psovke na račun igrača, da sad ne idemo baš u sve detalje.

Nestali za 18 sekundi

Što očekivati osim poraza kad primiš gol za 18 sekundi, kada zabiješ autogol poput onoga koji se piše nesretnom vrataru Hajduka Ivanu Lučiću dok su ostali u bijelome u tim trenucima izgledali kao ‘EU promatrači’ i(li) kada ti je najbolji igrač ozlijeđeni Livaja?

U susret je Hajduk krenuo s Livajom na klupi, a povratnikom Pukštasom u sastavu.

Nestali za 18 sekundi. Tek toliko je trebalo da obrana Hajduka diletantski primi pogodak na početku drugog poluvremena. Nevjerojatan je to bio kiks Hajduka. Koštao je ‘bijele’ poraza, odnosno usmjerio je utakmicu prema tome. Ali ni prije toga gotovo ništa nije slutilo na dobro.

image
PAUN PAUNOVIC Cropix

Pripremljen je bio teren za povratak Hajduka na vrh ljestvice. Rijeka je ranije popodne izgubila dva boda na pulskom Aldu Drosini, bilo je 1:1. A još je večer prije poražen i Dinamo u Velikoj Gorici 1:2. Predigra je bila savršena. A igra Hajduka? Daleko od toga. Ni blizu razine momčadi koja bi se htjela potući za naslov prvaka. Zoran Zekić je u povratničkoj premijeri pročitani Hajduk poprilično neutralizirao, piše Slobodna Dalmacija.

Bezopasni Bijeli

Već je prvo poluvrijeme mnogo toga pokazalo. Izuzev šansi povratnika Pukštasa i Trajkovskog u istom napadu, Hajduk nije kreirao ozbiljniju opasnost pred vratima gostiju. Nije ni Osijek napravio mnogo više, ali s petoricom u zadnjoj liniji napravio je blok koji ‘bijeli’ nisu znali probiti. Što ni ne može ići bez rizika, pokušaja da se napravi višak, ideje, vica, kreacije... Malo i ništa smo od toga vidjeli. Istina, nedostajao je Livaja, a Pukštas je očekivano zbog duge pauze malo zahrđao. No, puno dublji su problemi Hajduka od toga. Što će pokazati i nastavak susreta.

U zadnjoj minuti prvog dijela lakat Šarlije odsjeo je dijelom na licu Miereza. Argentinac je dojam je tu sve dodatno izdramatizirao. No, činjenica je da je od ranije Šarlija već imao žuti karton zbog ranijeg starta. Prosvjedovali su igrači i klupa Osijeka, tražili isključenje. Prosvjedovali su s tribina navijači Hajduka, uvjereni da Mierez fintira. Sudac Jović pokazivao je odmah da se ništa nije dogodilo, da se igra nastavi.

Rizik se Leki nije isplatio

Na poluvremenu je Zekić u svlačionici ostavio Caktaša i Pušića, a uveo Lovrića i Jugovića. I samo 18 sekundi bilo je dovoljno gostima da povedu. Ajde što je dio gledatelja bio uhvaćen na spavanju, u zahodu, pri kupnji pića, gdje god. Ajde što nije stigao spiker ni predstaviti te zamjene. Na spavanju je uhvaćena i obrana Hajduka. U dva jednostavna dodavanja ispali su i lijevi bek i stoper, a Brlek izišao sam na vratara. Umjetnost je primiti gol za 18 sekundi.

image
VOJKO BASIC Cropix

Brzo je reagirao Ivan Leko, umjesto Šarlije, koji je bio na skliskom području, uveo je Livaju, riskirao. A na stopera se povukao veznjak Žaper, to je znao igrati i prošle sezone u Osijeku. No, onda se ozlijedio Elez kojeg je mijenjao Diallo, a Trajkovskog, kojem fali utakmica u nogama, zamijenio je Dajaku. Tako su stopere igrali Žaper i Diallo, dvojac kojem to nije primarna pozicija. Onda se ozlijedio i Žaper pa je na stopera morao Sigur. Nevjerojatna serija ‘pegula’ s ozljedama na istoj poziciji, s obzirom da otprije već nije bilo ni ozlijeđenih Uremovića i Ferra.

Moglo je završiti i gore

Više je i takav vidljivo tek djelomično zdravi i spremni Livaja napravio opasnosti s jednom nogom, nego ostali ‘bijeli’. Šteta što nije zabio u 70, minuti kada je u svom stilu s igračem na leđima primio loptu pred vratima pa svim silama po njoj raspalio. Umjesto u mreži, otputovala je lopta prema sjevernoj tribini. Onda je još autogol zabio vratar Lučić. Prethodno se Omerović otarasio Krovinovića, Mikanović i Sigur bili su u statusu gledatelja, molimo da se ubaci i njih u konačan broj posjetitelja ove utakmice. Omerović je loptu poslao u gredu od koje se potom od leđa nesretnog vratara Hajduka odbila u mrežu.

A najgore je što je moglo biti i još gore po Hajduk. Bomba Lovrića iz slobodnog udarca odsjela na na stativi, onu Jugovića zaustavio je Lučić. Na drugoj strani Pukštas s tri metra nije uspio loptu ugurati u mrežu, čudno mu se odbila.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 20:08