Jose Boto

 ORANGE PICS BV/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Orange Pics Bv/alamy/alamy/profimedia
USKORO PREDSTAVLJANJE

Realiziran najjači transfer u HNL-u ove zime: Čovjek takve reputacije ne dovodi se ako si zadovoljan prosjekom

Nakon točno sto dana Bijelo-plavi su dobili sportskog direktora
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 10. siječanj 2024. 23:34

Boa tarde senhor Boto, bem vindo a Osijek! (Dobar dan gospodine Boto, dobrodošli u Osijek!), čut će se napokon na hodnicima Opus Arene.

Točno sto dana od smjene prethodnog sportskog direktora, Osijek je imenovao osobu na jednu od ključnih funkcija u klubu. Jose Boto u srijedu u poslijepodnevnim satima je stigao u grad na Dravi, a u četvrtak će kao novi sportski direktor Bijelo-plavih useliti u svoj ured na drugom katu Opus Arene iz kojeg puca pogled na trening centar, iz kojeg na dlanu ima svaki od sedam terena i savršeni pregled što se na kojem od njih radi. Iako, ako je po iskustvima prethodnih klubova u kojima je radio slavni Portugalac ne provodi puno vremena u uredu, nego uglavnom uz teren u stalnoj komunikaciji s trenerima. Prvi radni dan, doznajemo, bit će mu intenzivan, satnica “rasprodana” u razgovorima sa strukom s kojom će u idućem periodu surađivati, a u nekom trenutku će se i predstaviti medijima jer će već u petak s ostatkom momčadi krenuti put Novigrada.

Čekanje se isplatilo

Oduljilo se u Opus Areni s imenovanjem sportskog direktora, ali se na koncu to čekanje isplatilo s obzirom na “težinu”, odnosno reputaciju osobe koja će tu funkciju preuzeti.

- Sa sportskim direktorom ne želimo pogriješiti i zbog toga to malo dulje traje... Jako je bitno da dovedemo pravu osobu koja će u pravom smislu riječi preuzeti uzde sportske politike i ustrojiti sportski dio kluba onako kako vlasnik od prvog dana želi - odgovorio nam je početkom prosinca klupski direktor Vladimir Čohar na pitanje gdje je “zapelo” sa sportskim direktorom.

Kada je prije nešto više od mjesec dana Jose Boto prvi puta boravio u Osijeku, vijest o njegovom potencijalnom angažmanu u Opus Areni zvučala je senzacionalno. Ruku na srce, zvučalo je nevjerojatno da je takvo ime uopće u igri za to upražnjeno mjesto. Mnogi su na tu mogućnost samo odmahivali rukom i tko bi ih mogao zbog toga kriviti. Špekuliralo se u kuloarima s puno imena, ali u klubu su ostajali zakopčani do grla (uostalom ni dolazak Bota do današnjeg dana iz kluba nitko službeno nije potvrdio), najavljeno nam je tek kako na tu funkciju dolazi stranac... A onda je s koncem prošle godine postalo je jasno, sigurno najjači transfer u HNL-u ove zime neslužbeno je potvrđen iz vrha kluba - Boto dolazi u Osijek prije polaska momčadi na pripreme u Novigrad, prihvatio je ponudu koji su klupski čelnici postavili pred njega, a oni su se složili s njegovom vizijom u kojem se smjeru Osijek treba dalje razvijati.

Od Luiza do Lindelöfa

Iz perspektive kluba, dolazak Jose Bota prvi je i korak prema naprijed nakon dugo vremena tapkanja u mjestu. Konkretan čin s kojim je konačno pokazana jasna ambicija jer čovjek takvog ugleda ne dovodi se i ne plaća ako se želiš zadovoljiti s prosjekom. Uostalom, ni Portugalca ne zadovoljava prosječnost, “najbolje ili ništa” njegov je moto. Od Bota očekuje se puno, uostalom osoba takve biografije i takvog ugleda u nogometnim krugovima nikad ranije nije bila u klupskim strukturama. Njegov “potpis” neće biti vidljiv već ove zime, doveden je da postavi čvrste temelje i da jasne smjernice, prije svega da napravi ono u čemu je najbolji, ustroji i razvije skautsku službu. I da radi ono zbog čega je na svjetskom glasu - pronalazi perspektivne igrače. “Boto zna gdje pronaći sljedeći talent”, napisao je ljetos Fabrizio Romano.

Bio je Boto glavni čovjek Benficine skautske službe osam godina, u tom vremenu odlično upoznao ogromno južnoameričko tržište, a iz tog su “bazena” Benfica, a kasnije i Šahtar, crpili dosta igrača. Više od pola milijarde eura zaradio je portugalski velikan u nekoliko godina zahvaljujući transferima igrača koje je Boto “iskopao”. Otkrio je, recimo, Davida Luiza koji je doveden za svega pola milijuna eura, a koji kasnije transferiran u Chelsea za 25 milijuna, Victora Lindelöfa kojeg je Benfica kupila za 50.000 eura i postotak idućeg transfera od švedskog Vasterasa, a onda ga dvije godine kasnije prodala Manchester Unitedu za 35 milijuna eura... I u Šahtaru je napravio odličan posao, no ukrajinski klub napustio je nakon što je grčki PAOK isplatio odštetnu klauzulu koju je imao u svome ugovoru. Čelnici kluba iz Donjecka imali su vezane ruke.

- Boto je kod nas napravio sjajan posao, praktično svaki igrač doveden na njegovu preporuku sada igra - kazao je tada direktor Šahtara Sergej Palkin.

U Grčkoj se nije dugo zadržao, godinu i pol, a PAOK je zasad jedini klub u kojem nije podigao trofej prvaka. Ali zato je oformio momčad koja je na najboljem putu da ga ove godine osvoji. PAOK je, naime, trenutno vodeća momčad tamošnjeg prvenstva.
Za Bota će Osijek biti izazov kakav nikada prije nije imao u karijeri jer do sada je radio u klubovima koji su bili ili europski “teškaši” (Benfica i Šahtar) ili u nacionalnim okvirima (PAOK). U svakom slučaju riječ je o momčadima koji su naučeni osvajati trofeje i koji su u kontinuitetu sudionici skupina europskih natjecanja. Osijek do te razine još nije došao, iako je u nekoliko navrata otkako je prije osam godina prešao u privatne ruke bio blizu takvog rezultatskog iskoraka.

Malo toga napravljeno

Pisali smo o tome prošlih dana i tjedana, Boto će uz planiranje koraka koje će klub na ljeto poduzeti na transfer tržištu, istovremeno imati i dosta tekućih stvari. Slikovito, koju god ladicu svoga radnog stola izvuče očekuje ga veliki posao. Zimski prijelazni rok je u tijeku, a Osijek je zasad malo toga konkretnog napravio. Novom sportskom direktoru olakšano je utoliko što su aktivirane klauzule i otkupljeni Andre Duarte i Stjopa Mkrtčjan koji su bili na posudbi do kraja sezone, doveden je lijevi bek Roko Jurišić, ali i dalje Osijek nije potpisao veznjaka (ili njih dvojicu) kojima Zekić želi ubrzati igru svoje momčadi, kao ni alternativa Mierezu koji je i dalje jedini napadač u rosteru. Oko nekih igrača Osijek je u pregovorima, a nije nemoguće da Boto “iz rukava” izvuče neko novo ime. Također, tu je i velika grupa nogometaša kojima ugovor istječe na ljeto i za koje je nepoznato kome će, ali i pod kakvim uvjetima, biti ponuđen nastavak suradnje. Također, na dnevni red bi uskoro trebali doći i igrači sa statusom ključnih, a koji još imaju godinu i pol dana ugovorne obveze s Bijelo-plavima poput Miereza, Nejašmića i Bukvića. Oni, naime, idućeg ljeta ulaze u posljednju godinu ugovora.

Boto će, sudeći po onome što je nedavno rekao gostujući u portugalskom podcastu “Final cut”, imati presudnu riječ u kreiranju Osijekove sportske politike u idućem razdoblju. Kazao je tada, naime, kako je prethodnih mjeseci odbio više ponuda jer njegova riječ ne bi bila presudna te kako će odabirom idućeg kluba mnoge iznenaditi. U pregovorima sa svim zainteresiranim klubovima inzistirao je na tome da njegov rad bude ocijenjen isključivo njegovim odlukama, bez vanjskog utjecaja.

Sloboda u odlučivanju

- Želim u klub koji vjeruje u moje ideje i da zajedno kreiramo strategiju koja će omogućiti klubu da napreduje... Želim biti onaj koji je odgovoran za stvaranje tog puta i za mene je to jako važno i uzbudljivo. Moj idući korak neće biti u smjeru u kojem mnogi očekuju, nego ondje gdje mi vjeruju i gdje će mi dozvoliti da idem putem kojim smatram da je ispravan i gdje ću na kraju moći reći uspio sam ili pao zbog svojih ideja, a ne ideja drugih - rekao je.

Slobodu u odlučivanju dobio je u Osijeku. Sada ostaje za vidjeti kakvu sliku Bijelo-plavih je Boto zamislio i kako će je u konačnici naslikati.

Osijek pobjedom protiv Zrinskog ušao u 2024.

Osijek - Zrinski Osječko 1664 3:1 (0:1 - Unušić (57), 1:1 - Baković (60), 2:1 - Pušić (81), 3:1 - Jurišić (87)

OSIJEK: Kolić, Gržan, Duarte, Mkrtčjan, Zebec, Prekodravac, Omerović, Bukvić, Mikolčić, Lovrić, Zahirović (još su igrali: Sajko, Guedes, Vrbanac, Bralić, Jurišić, Brlek, Pušić, Živković, Matković, Drambajev, Baković). Trener: Zoran Zekić.

ZRINSKI OSJEČKO 1664: Stanić, Oršulić, Ćubel, Salapić, Horvat, Škrijelj, Svržnjak, Pekarić, Dabić, Jajalo, Mujagić (još su igrali: Čović, Unušić, Eskinja, T. Kuprešak, Barić, Pejić, Korov, Čilaš, Dogan, Dobrilović). Trener: Igor Budiša.

--------------------------------------------------------------------

Nogometaši Osijeka pobijedili su u prvoj utakmici u 2024., odnosno prvom od pet ogleda koliko su ih zakazali u pripremnom periodu. Na pomoćnom terenu Opus Arene s 3:1 bili su bolji od drugoligaškog lidera Zrinskog.

Prvo poluvrijeme završilo je i bez golova i bez velikih šansi, a onda je goste u 57. u vodstvo doveo Unušić nakon što je pucao s dvadesetak metara. Taj pogodak razbudio je Bijelo-plave koji su izjednačili već u 60. preko Bakovića, a na asistenciju Jurišića. Imali su gosti dvije odlične šanse prije nego što je Osijek preokrenuo rezultat. U 81. Pušić zabija za 2:1, a konačan rezultat u 87. minuti postavlja Jurišić. (gđ)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 04:52