VLADO KOS Cropix
KOGA STAVITI U NAPAD?

Rene Poms je nametnuo intenzivan ritam i pokrenuo Osijek, a sada su pred njime slatke brige i težak izbor

Novi trener bijelo-plavih je odlučan u namjeri da klub vrati na vrh, pa treniraju dva puta dnevno
Piše: JL.Objavljeno: 13. rujan 2022. 07:55

Nije se dugo uživalo u Gradskom vrtu u velikoj pobjedi na Rujevici. Intenzivan ritam rada nametnuo je Rene Poms nogometašima Osijeka nakon što su u nedjelju po povratku iz Rijeke uhvatili malo zraka i odmorili - sve do srijede trenirat će se dva puta dnevno, u prijepodnevnom i poslijepodnevnom terminu. Barem oni na koje trener Bijelo-plavih u ovom trenutku može računati jer još koncem prošlog tjedna u kadru nije imao osmoricu teže ili lakše ozlijeđenih ili zaraženih koronavirusom (Škorić, Lovrić, Bralić, Barišić, Jugović, Fućak, Fiolić i Brlek).

Kontrolirana šteta

Prošlog tjedna COVID se, naime, opet probio u svlačionicu Gradskog vrta, ali “šteta” je kontrolirana, pa zaraza srećom nije buknula kao prošle jeseni kada je silom prilika Osijek morao zatražiti i odgodu utakmice protiv Rijeke. Situacija je zadržana pod kontrolom i ostala je na samo jednom zaraženom nogometašu, koji bi se za nekoliko dana trebao vratiti u redovan trenažni proces iako je pitanje hoće li biti spreman za gostovanje u Gorici u idućem kolu. Nije na prijepodnevnom treningu bilo ni Laszla Kleinheislera, ali on je imao najbolju moguću “ispričnicu” za izostanak. Sjajni mađarski veznjak bio je s jako dobrim razlogom odsutan, u osječkoj bolnici dočekao je rođenje sina Noela. Iz kluba su se, naravno, odmah pohvalili prinovom u bijelo-plavoj obitelji.

”Lacika je postao tata! Malom Noelu želimo puno sreće i zdravlja, a roditeljima iskrene čestitke”, pridružili su se čestitkama.

Atmosfera oko Gradskog vrta napokon je opet obojena pozitivnim tonovima. Trijumfom protiv Rijeke zaključena je turbulentna prva četvrtina sezone u Gradskom vrtu u kojoj se dogodila smjena trenera, rezultati ispod očekivanja, ali uspjeli su Bijelo-plavi rastjerati sivilo koje ih je okruživalo i iščupati se iz kontraritma zbog kojeg su u jednom trenutku dotaknuli i prvoligaško začelje. Ali, očito su morali pasti na dno kako bi mogli krenuli naprijed - u posljednje tri utakmice (od čega dvije pod novim trenerom) osvojili su sedam od devet mogućih bodova, dva više nego što su uzeli u prvih šest prvenstvenih kola. U usporedbi s prvim prvenstvenim ciklusom prošle sezone, Bijelo-plavi su u aktualnoj bodovno puno slabiji s čak pet osvojenih bodova manje u odnosu na isti period lani. I prošle sezone je nakon četvrtine odigranog prvenstva Osijek za drugim mjestom zaostajao dva boda (lani - 2 u odnosu na Hajduk, ove godine - 2 u odnosu na Varaždin), no bitna je razlika u minusu kojeg Bijelo-plavi imaju u usporedbi s Dinamom. Prošle sezone je nakon odigranog prvog prvenstvenog kruga momčad iz Gradskog vrta bila tek na dva boda od Dinama dok je ove sezone taj zaostatak već ogromnih 13 bodova. U usporedbi s prvom četvrtinom prošle sezone Osijek prima puno više golova, a utakmica na Rujevici bila je tek druga ove sezone u kojoj su Bijelo-plavi završili čiste mreže.

Rene Poms unio je neke novine u igru Osijeka, a ono što je odmah na prvu loptu vidljivo je igra s dvojicom napadača. Šibeniku je suprotstavio momčad u formaciji 4-4-2, protiv Rijeke počeo u 3-5-2.

"To je samo način na koji stanete na teren kada počne utakmica. No, od ove formacije možete stvoriti puno, možete se i jedan napadač vratiti, također jedan ide dublje, drugi više sudjeluje u igri... Ja, inače, volim igrati s dva napadača jer želim napadati vrlo visoko, a to je puno lakše s dva napadača. Naravno, mogu se prilagoditi i drugim sustavima, s jednim napadačem, s jednim ili dvojicom ofenzivaca iza napadača. Puno je formacija koje mogu igrati", objasnio nam je nedavno na pitanje kakva je njegova nogometna filozofija.

Ogroman izbor

Poms, i to ne računajući trenutno ozlijeđenog Lovrića za kojeg je nepoznato kada će se vratiti, na raspolaganju ima sjajan izbor ofenzivaca. I još bitnije, ofenzivaca koji su u formi. Ramon Mierez se napokon “probudio” iz dubokog i dugog golgeterskog sna i “gladan” je novih golova, Mijo Caktaš na Rujevici je potvrdio svoju klasu i sve je bliže stotom HNL pogotku, dok je Dion Drena Beljo s pet postignutih golova još do prošlog vikenda držao vrh ligaške ljestvice strijelaca. Protiv Šibenika je Poms utakmicu počeo s Beljom i Mierezom, dok je Caktaš bio na klupi i nije ulazio u igru, na Rijeku je, pak, poslao tandem Mierez - Caktaš, koji mu je povjerenje uzvratio s tri gola, dok je Beljo, u tom trenutku prvi strijelac lige, preseljen na klupu i odigrao je tek posljednjih desetak minuta. Pred Pomsom su sada slatke brige, ali i teška odluka - za koga se odlučiti i koju dvojicu ofenzivaca izabrati za utakmicu protiv Gorice ili će možda na teren poslati svu trojicu? Inače, Beljo, Mierez i Caktaš u isto vrijeme na terenu su bili svega dvadesetak minuta (protiv Istre u Puli).

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 10:01