Rene Poms kaže kako mu je momčad tek na 40%

 VLADO KOS Cropix
(RENE)SANSA SLAVONACA

Rene Poms je preporodio Osijek, a jednom je izjavom jasno dao do znanja kolike su mogućnosti momčadi

Od kada je Austrijanac na klupi Osijeka, momčad je osvojila 10 od mogućih 12 bodova.
Piše: JL.Objavljeno: 03. listopad 2022. 13:38

Piše: Gradimir Đukarić

Osijek proživljava (Rene)sansu. Ime trenera Bijelo-plavih savršeno je poslužilo za opis serije pobjeda nakon koje je momčad iz Gradskog vrta dohvatila drugo mjesto na prvenstvenoj ljestvici. Deset od mogućih 12 bodova osvojili su Bijelo-plavi otkako je na klupi Rene Poms, ali ono što je oduševilo tribine, a nije bilo nikoga među 2.443 navijača koji su odlučili prkositi prijetećoj kiši tko je nakon Lokomotive napustio Gradski vrt ravnodušan - bila je igra. Osijek nije stao, napadao je dok nije “slomio” protivnika, nakon prvog gola u mreži Lokomotive tražio je drugi, nakon drugog pogotka odmah krenuo po treći... Izdominirali su Bijelo-plavi momčad protiv koje su se u prošlosti često mučili, koja im je uostalom ove sezone nanijela i prvi poraz, u toj mjeri da je konačnih 4:1 čak i blag rezultat u odnosu na prikazano na terenu na kojem su igrači Renea Pomsa u prvom dijelu nizali akciju za akcijom. Slikovito je mladi branič Adrian Leon Barišić opisao utakmicu: “U prvom poluvremenu bio je to atomski Osijek!”.

Kraj je još uvijek daleko

Posljednji puta su Bijelo-plavi četiri gola u nekoj prvenstvenoj utakmici zabili još prije tri godine, u kolovozu 2019., i to zanimljivo baš Lokomotivi. Tada je na klupi Osijeka sjedio odnedavni sportski direktor Bijelo-plavih Ivica Kulešević. Okrenuo je u kratko vrijeme Poms puno toga u igri Osijeka, Bijelo-plavi nakon dugo vremena, ali i prvi puta ove sezone, pobjeđuju u seriji, a to pritom rade sa stilom. Izdanje na Rujevici nije bilo slučajno (utakmica u Gorici zbog potopljenog terena na kojem je bilo najvažnije preživjeti i završiti gostovanje bez ozljeda ne može biti uzorak) jer Osijek je i protiv Lokomotive ponovio atraktivnu, dopadljivu i, najbitnije, efikasnu utakmicu. Serse Cosmi nakon poraza na Rujevici nazvao je igru Osijeka “superiornom”, a Silvijo Čabraja morao je priznati kako “nitko ove sezone nije toliko izdominirao njegovu momčad”.

image

Osijek je odigrao maestralno prvo poluvrijeme protiv Lokomotive

MARKO MRKONJIC Cropix

Još u najavi utakmice protiv Lokomotive Poms je rekao kako želi pobijediti, ali isto tako i navijačima priuštiti dobru utakmicu. A upravo je to Osijek i napravio. Međutim, austrijski trener uvjeren je kako njegova momčad može puno više dati, kako iz nje može izvući puno više.

"Mi smo sada na 40 posto", hrabro je izjavio Poms.

Četrdeset posto?!

"Radimo da budemo još bolji. Imamo našu ideju nogometa, imamo cilj koji želimo ostvariti. Naravno, ne bude uvijek onako kako smo željeli, uvijek može biti bolje, ali mislim kako smo u ovom kratkom vremenu došli na jako dobar put, ali kraj je još uvijek daleko. Imamo još prostora da napredujemo i “rastemo”, po mome mišljenju danas smo na 40 posto onoga što želim vidjeti", objasnio je Poms.

Ako je Osijek trenutno na 40 posto svojih mogućnosti, gdje su onda limiti?

"Ne postoji limit, uvijek možete biti bolji. Nakon moje prve utakmice protiv Šibenika rekao sam kako nismo odigrali loše unatoč razočaravajućem rezultatu (1:1). Imali smo i tada dosta dobrih trenutaka, dobrih akcija, ali nismo uspjeli zabiti više golova. Da, rezultat protiv Lokomotive izgleda fantastično, ali vidio sam i neke stvari koje nisu bile toliko dobre. U pojedinim situacijama igrači su stajali daleko jedan od drugog, imali smo dijelove utakmice u drugom dijelu u kojima je izostalo našeg pritiska iz zbog čega je Lokomotiva imala nekoliko šansi... Postoji još puno stvari na kojima trebamo nastaviti raditi. Naravno da 4:1 pobjeda zvuči sjajno, ali ja kao trener neke stvari moram gledati iz drugačije perspektive", kazao je trener Bijelo-plavih.

Otkako je Poms na klupi Osijeka, Bijelo-plavi ne znaju za poraz. Nakon remija protiv Šibenika uslijedile su tri pobjede. Netko će reći kako je Osijek pobijedio posljednje tri momčadi lige (Rijeku, Goricu i Lokomotivu), ali... Riječ je o momčadima s kojima Bijelo-plavi godinama nisu mogli na zelenu granu, a dvije od tri pobjede u nizu ostvarili su na gostovanjima na kojima nisu godinama slavili. U četiri utakmice pod Pomsom Osijek je osvojio 10 bodova uz gol razliku 9:2. Promatrajući isključivo to razdoblje, u posljednja četiri kola samo je Dinamo uzeo više bodova (12) i zabio više golova (gol-razlika Čačićeve momčadi u zadnje četiri prvenstvene utakmice je 10:3).

Velika borba

Prošle sezone Osijek je muku mučio s realizacijom, bizarno zvuči ali nije imao igrača s više od pet postignutih prvenstvenih golova. A danas? Dion Drena Beljo je sa šest pogodaka u vrhu ljestvice strijelaca, sjajni Laszlo Kleinheisler zabio je već četiri, Mijo Caktaš zasad je na tri gola (a pogotkom protiv Lokomotive s ukupno 89 postignutih golova napredovao je na sedmo mjesto ljestvice najboljih strijelaca u povijesti HNL-a i sa svakim idućim sve je bliže ekskluzivnom društvu u “klubu 100” u kojem je trenutno tek pet nogometaša), “oživio” je napokon i Ramon Mierez.

image

Dion Drena Beljo u Osijeku nastavlja gdje je u prošloj sezoni stao s Istrom

MARKO MRKONJIC Cropix

Tercet najofenzivnijih Osijekovih igrača protiv Lokomotive se upisao u strijelce, Caktaš i Beljo pritom su protiv Lokomotive imali po gol i asistenciju, dok je Kleinheisler odličnu utakmicu uljepšao pogotkom. A za iduću utakmicu opet će nakon odrađene suspenzije zbog kartona biti Mierez. Tko će u napadu istrčati u idućoj prvenstvenoj utakmici, protiv Slavena Belupa u Koprivnici, danas ne može reći ni Poms. Na početku tjedna svi će biti u istoj startnoj poziciji, a mjesto u momčadi zaslužit će radom na treninzima.

"Vidjet ćemo što će se dogoditi idućeg tjedna. Očekujem kvalitetne treninge i kako će svi biti na Top razini i tako se nametnuti za mjesto u startnoj postavi. U subotu je napadački tercet bio odličan, ali pred nama je nova utakmica. Igrači svaki trening imaju kvalifikacije za mjesto u startnih 11", najavio je Poms veliku borbu za mjesto u momčadi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 17:12