DUJE KLARIC Cropix
‘ZEKIĆU NEĆE BITI LAKO‘

Ronaldo iz Turčinovića najavio derbi: ‘Oba kluba su moja, ali srce vuče na Hajduk. Livaja? Previše buke...‘

Napadač je u prošlosti nosio dresove Osijeka i Hajduka te ostavio trag na obje adrese
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 22. listopad 2023. 13:52

Stanko Bubalo prošao je oba puta. Bivši napadač Hajduka i Osijeka dobro zna kako je gostovati na oba stadiona, u oba dresa. U majici Bijelo-plavih posebno pamti jednu utakmicu na Poljudu iz listopada 1999. godine.

- Vodio je Osijek 3:1, imali smo utakmicu u rukama, ali u drugom dijelu Hajduk je okrenuo do pobjede 5:4 - prisjetio se Bubalo.
U tom susretu zabio je Ivan Leko za Bijele, ali i Bubalo za Osijek. Kasnije je dobro znani Ronaldo iz Turčinovića tresao mrežu i Osječanima, jer u ljeto 2000. prešao je iz Gradskog vrta na Poljud odigravši jednu sezonu zajedno s Lekom u Hajduku.

- Uvijek smo igrali neizvjesne utakmice, bez obzira jesam li bio u Osijeku ili Hajduku.

Neizvjesnosti unatoč, u nedjelju poslijepodne zna se tko je na Poljudu favorit. Za Bubala nema dvojbe.

- Oba kluba su moja, ostavio sam trag u Osijeku i Hajduku, ali srce vuče za Bijele. Koliko god respektirao Osijek, ipak je Hajduk na prvom mjestu.

Sve se okrenulo

Hajduk je prvi kod Bubala, ali teži k tome da bude prvi i u poretku HNL-a. Međutim, nakon početnih pet pobjeda naišli su problemi. Poslije 5/5 došlo je 2/5. Skromno za momčad koja želi postati prvak. Gdje je problem?

- U jednoj utakmici sve se okrenulo. Istra se pokazala teškim neuspjehom koji je očito poljuljao momčad. Primiš pogodak u zadnjim minutama, odu bodovi, ostaneš šokiran. Male utakmice su uvijek donosile prvenstvo, tako će biti i ovaj put. Za početak je bitno da se Hajduk podigne nakon poraza u Rijeci.

Da bi se Hajduk podigao, morat će više pružiti Marko Livaja. Od kapetana Bijelih najviše se očekuje, ali nije zabio već šest prvenstvenih u nizu. Uz to, napustio je reprezentaciju.

- Previše se buke podiglo oko njegovog odlaska iz reprezentacije. Ako je tako odlučio, ako je osjetio da treba otići, jedino mu se možemo zahvaliti za sve što je dao reprezentaciji. Hrvatska je doživjela dva poraza, ali Livaja nije kriv zbog toga.

image

Marko Livaja

TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Hoće li se u nedjelju pojaviti motiviraniji nego inače?

- Nije dugo zabio, sigurno će tražiti način kako nastaviti uveseljavati ljude. Prošao je neugodno razdoblje s puno pritiska, stigle su ga i ozljede. Previše je priča oko njega, a najvažnije je da bude zdrav i, naravno, da opet zabija pogotke. Nadam se da će u nedjelju prekinuti svoj golgeterski post.

Caktaš se navikao

S jedne strane Livaja, a s druge njegov prethodnik u bijelom dresu. Najveća opasnost za Bijele bit će igrač kojeg svi u Splitu najbolje poznaju, Mijo Caktaš. Nekadašnji golgeter Hajduka danas je ubojiti strijelac Osijeka. Neće biti lako na Poljudu donedavnom ljubimcu navijača Bijelih.

- Navikao se već na situaciju, profesionalac je i ne vjerujem da će mu reakcija publike predstavljati problem. Odigrao je dosta dobrih utakmica za Hajduk, ali ne treba se obazirati na povike s tribina. Pune tribine Poljuda svima su motiv, tako i igračima Osijeka bez obzira gdje su ranije igrali. Caktaš će sigurno pružiti svoj maksimum na Poljudu.

Što će Osijeku donijeti povratak Zekića na klupu?

- Dugo poznajem Zekića, neće mu biti lako u Osijeku. Preko noći mora posložiti momčad i tražiti iskupljenje na Poljudu. Najteža zadaća, bilo bi mu lakše u Maksimiru nego protiv Hajduka. S Belupom je napravio puno dobrih stvari, ali Osijek je u nezgodnom trenutku.

Nije jednostavno Zekiću, ali pritisak velikih očekivanja ipak je na leđima hajdukovaca.

- Znam kako je izaći na Poljud gdje gledatelji očekuju da utakmicu riješiš u prvih pola sata. Hajduk se mora vaditi, a Osijek ne smije izgubiti. Oba sastava traže iskupljenje, ali koliko je Bijelima veći pritisak, toliko imaju i ulogu favorita. Nije ništa novo, na Poljudu su uvijek favoriti.

Osim Livaje, koga vidite kao potencijalnog strijelca Bijelih s obzirom da su zabili tek 13 pogodaka u 10 utakmica? Neefikasnost je evidentan problem.

- Ima toliko igrača koji mogu zabiti. Raduje me ako će zaigrati Pukštas, jer nedostajalo je njegove lepršavosti. Može i Krovinović zabiti. Bitno je pobijediti, da se smire strasti, jer bit će preko 20.000 ljudi. Milina je igrati na punom stadionu, zato vjerujem da će i igrači Hajduka shvatiti da trebaju prebaciti u veću brzinu. Nevažno je ime strijelca, iako najviše ipak očekujem od Livaje.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. svibanj 2024 03:49