Kristijan Lovrić

 TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
TEŽAK UDARAC

Sad je jasno zašto je Hajduk gledao s klupe! Zvijezda Osijeka mora ‘pod nož‘, neće igrati do sljedeće godine!?

Kronični zdravstveni problemi krilnog napadača bijelo-plavih ipak će se morati riješiti operativnim zahvatom
Piše: JL.Objavljeno: 16. rujan 2022. 13:50

Piše: Gradimir Đukarić

Male su šanse kako će Osijek na Kristijana Lovrića moći računati prije 2023. Krilni napadač kojeg su zimus bijelo-plavi otkupili od Gorice za 2,25 milijuna eura morat će "pod nož" kako bi se napokon trajno otklonili njegovi kronični zdravstveni problemi zbog kojih je ove sezone igrao malo ili nimalo. Koncem idućeg tjedna Lovrić će u osječkoj bolnici obaviti operaciju trbušnog zida nakon čega mu slijedi nekoliko tjedana oporavka prije nego što se opet vrati u trenažni proces.

S obzirom da polusezona završava za manje od dva mjeseca, odnosno 12. studenog zbog Svjetskog prvenstva, minimalne su šanse da će Lovrić pomoći svojim suigračima u preostalih osam prvenstvenih i Kup utakmici koje očekuju Osijek prije prvenstvene stanke. Teoretski, doduše, i dalje postoji mogućnost da se Lovrić vrati u kadar bijelo-plavih u završnici polusezone jer predviđeni proces rehabilitacije nakon takvog operativnog zahvata je oko mjesec dana, no u Gradskom vrtu sigurno neće žuriti s njegovim povratkom prije nego što bude posve spreman.

image

Kristijan Lovrić

TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Razgovarali smo ljetos s Kristijanom Lovrićem na pripremama bijelo-plavih u Svetom Martinu na Muri. Još uvijek je bio pod dojmom spektakularnog dočeka kojeg su mu kao zvijezdi zimskog prijelaznog roka navijači priredili podno zapadne tribine Gradskog vrta u noći kada je potpisao za Osijek, "gorio" je od želje da to povjerenje uzvrati na najbolji način. Proljetos je u hodu, tjelesno ne posve spreman, hvatao konce u novoj sredini i prilagođavao se zahtjevima u novoj momčadi, očekivao je da najbolje od njega slijedi nakon što je prošao prve pripreme s Osijekom.

- Ja uvijek sam sebi stvaram najveći presing jer uvijek želim više i onda ako ne napravim ono što se od mene očekuje, odnosno što ja sam od sebe očekujem, to nije to. Osjetio sam da ono što sam za Osijek odigrao u polusezoni nje bilo to, nije bilo na razini na kojoj mogu odigrati. i zbog svih ljudi koji su me dočekali kada sam dolazio, svega toga što su mi pružili zaslužuju da budem puno bolji... - kazao je koncem lipnja Osijekov krilni napadač.

Sezona se, međutim, nije razvijala po Lovrićevim planovima. Na prste jedne ruke može nabrojati utakmice u kojima je do sada nastupio u sezoni 2022./23. Od 11 dvoboja bijelo-plavih u prvenstvu i Europi sudjelovao je u njih tek četiri, od čega samo jednom kao starter, i niti jednu nije odigrao svih 90 minuta. Skupio je ukupno svega 177 minuta na travnjaku u svim natjecanjima (čak 19 Osijekovih nogometaša ove sezone imalo je veću minutažu) i u tom vremenu ostao bez napadačkog učinka kakav se od njega očekuje jer ipak je doveden da bude čovjek odluke.

U kolonama golova i asistencija i dalje stoji "nula". Uvodna dva prvenstvena kola preskočio je zbog isključenja u posljednjoj utakmici prošle sezone protiv Gorice (a to mu je bio i prvi izravan crveni karton u karijeri), dobio je 20 minuta u Astani protiv Kizilžara, odigrao je sat vremena u uzvratu protiv Kazahstanaca, dvadesetak minuta protiv Slaven Belupa i sedamdesetak protiv Dinama na Maksimiru gdje je u igru ušao u desetoj minuti, a teren napustio u 84.

Posljednju utakmicu Nenada Bjelice na klupi Osijeka protiv Hajduka je odgledao s klupe, kao i trenersku premijeru Renea Pomsa protiv Šibenika dok za derbi protiv Rijeke na Rujevici nije konkurirao.

A sada je jasno zašto je tako bilo. Zbog kroničnih bolova u trbušnom zidu preskakao je treninge, po jedan ili dva tjedno, zbog čega nikako nije uspijevao uhvatiti željeni ritam. Isprva su njegovi zdravstveni problemi pokušani biti riješeni konzervativnim metodama, no nakon što je posljednjih desetak dana u potpunosti bio izvan trenažnog procesa odlučeno je kako je operativni zahvat, koji je "na stolu" do sada bio kao zadnja opcija, zapravo jedina mogućnost. Nakon konzultacija sa strukom Lovrić i klub na koncu su se odlučili upravo na taj korak kako bi njegovi zdravstveni problemi konačno bili trajno riješeni i pod cijenu da propusti ostatak polusezone. Na koncu, samo od zdravog i potpuno spremnog Lovrića Osijek može imati i očekivati veliku korist, a što nije bio slučaj ovoga ljeta.

Inače, otkako je došao u Gradski vrt (a i tada je u prvih nekoliko tjedana zbog ozljede bio izvan kadra) Lovrić je za Osijek odigrao ukupno 16 utakmica, zabio je dva gola i još dva puta asistirao suigračima za pogodak.

Žaper i Nejašmić u U23 reprezentaciji

U Gradski vrt stigla su još dva reprezentativna poziva. Veznjaci Bijelo-plavih Mihael Žaper i Darko Nejašmić pozvani su u reprezentaciju do 23 godine koja će 20. rujna u Wiener-Neustadtu odigrati pripremnu utakmicu protiv seniorske reprezentacije Katara, domaćina skorog Svjetskog prvenstva. S pozivima Žaperu i Nejašmiću broj igrača koji su iz redova Osijeka pozvani pod zastavu u idućem reprezentativnom prozoru popeo se na ukupno sedmoricu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 03:04