Mihael Žaper

 VLADO KOS/CROPIX Cropix
RENESANSA POSRNULOG DIVA

‘Sad smo odmah iza Hajduka, igramo jako dobro i moderno, a nedavno smo bili zadnja momčad HNL-a!‘

Osijekovom asu nova uloga savršeno odgovara. Odmah se našao u njoj, iako više nije u toj mjeri u završnici
Piše: JL.Objavljeno: 04. listopad 2022. 09:14

Piše: Gradimir Đukarić

Osijek opet pobjeđuje u nizu, a ne manje bitno je da to Bijelo-plavi rade sa stilom. Iza njih je niz od pet utakmica bez poraza, tri uzastopna trijumfa koja su ih vratila u vrh ljestvice, na dva boda od Hajduka. A još prije samo mjesec dana, baš uoči utakmice protiv Splićana, momčad iz Gradskog vrta držala je prvenstveno dno...

- Rezultati su dobri, ali ne manje važno je i što je igra jako, jako dobra. To su svi primijetili i svima mora biti drago zbog toga - veli Mihael Žaper, koji je u posljednje četiri utakmice, u odsutnosti Mile Škorića, momčad izveo na teren s kapetanskom vrpcom oko ruke.

Žaperov suigrač iz obrane Adrian Leon Barišić nakon dominantne pobjede protiv Lokomotive imao je zanimljivu opasku, kazao je kako je to bio "atomski Osijek", a ni dojmovi navijača nakon utakmice nisu bili drugačiji.

- To je ono što svi mi želimo, igrati atraktivan i moderan nogomet. Naravno, najbitnije od svega jest pobjeđivati jer s time dolazi dobra atmosfera jer odmah je i na treninzima sve puno bolje i lakše se trenira. Jednostavno, sve je povezano. Sad smo treći, a do prije mjesec dana bili smo posljednji. Definitivno i to nešto govori - dodaje.

image


VLADO KOS Cropix

Rene Poms dvije je godine bio uz momčad kao pomoćnik, no u kratko vrijeme otkako je imenovan prvim čovjekom struke unio je dosta novosti.

- Intenzitet rada je puno veći i iz svoga iskustva mogu reći da se na utakmicama bolje osjećam, a vjerujem i cijela momčad. Igramo s trojicom u posljednjoj liniji, a mene je šef Poms spustio nazad. Odradio sam na toj poziciji tri utakmice, istina, još se malo tražim, ali definitivno da mi ovo paše. Gledam na to kao novi izazov u karijeri i nadam se da će moje igre iz utakmice u utakmicu biti još i bolje.

Iduću temu Žaper je sam otvorio. Silom prilika, zbog izostanaka većeg broja stopera (a u jednom trenutku čak su trojica od njih petorice bila na popisu ozlijeđenih), Poms mu je našao novo mjesto u momčadi.

"Kada je Žaper igrao u sredini, bilo kao "šestica" ili kao "osmica", uvijek se vraćao natrag po loptu. Imalo je stoga smisla staviti ga na tu poziciju u obrani jer tada on može povući naprijed. To je bila ideja protiv Rijeke i već tada je jako dobro izgledao, a onda i u svakoj idućoj utakmici. Zasad to nećemo mijenjati", objasnio je trener Bijelo-plavih ideju sa Žaperom u posljednjoj liniji.

A Osijekovom nogometašu nova uloga savršeno odgovara. Odmah se našao u njoj, iako više nije u toj mjeri u završnici kao ranije. Lani je, inače, s pet postignutih prvenstvenih golova zajedno s Caktašem bio najbolji strijelac bijelo-plavih.

- Meni osobno više paše kada imam loptu u nogama. Praktično svaki napad dotaknem loptu ili nešto ide preko mene. Kada sam igrao zadnjeg veznog, znalo je proći i po nekoliko napada u kojima ne primim loptu uopće. A ja sam igrač koji voli imati loptu tako da se sada osjećam puno bolje - kaže Osijekov nogometaš.

I Mile Škorić je svojedobno iz veznog reda povučen u obranu pa s te pozicije dospio i do reprezentacije.

- Ha-ha-ha... Istina. Nikad se ne zna što se može dogoditi. Nadam se i ja kako će biti sve boljih mojih utakmica na toj poziciji.

Bijelo-plavima u idućem kolu u Koprivnici slijede Slaven Belupo i Zoran Zekić, trener koji je svojedobno Žapera prvi "bacio u vatru" i dao mu priliku u seniorskom nogometu. Bilo je to još u svibnju 2016. godine, tri mjeseca prije nogometaševe punoljetnosti, na gostovanju kod Intera u Zaprešiću. Osijek s momčadi iz Koprivnice u posljednje vrijeme ima dvojaka iskustva - u Gradskom vrtu uspjeli su Bijelo-plavi protiv idućeg suparnika osvojiti svega dva boda u posljednje tri utakmice, dok su na Apašu neporaženi na posljednjih šest gostovanja, još od svibnja 2019. Trenutno samo jedan bod na ljestvici dijeli Slaven i Osijek.

- Zekić je trener kod kojega sam debitirao u prvoligaškom nogometu, tako da je imao veliki značaj u mojoj karijeri i normalno da sam mu zahvalan. A on to i zna. Definitivno da nam je Slaven Belupo nezgodan protivnik, pogotovo otkako ih je Zekić preuzeo. Neće biti nimalo lagano, ali opet u jako dobrom smo nizu i želimo ga nastaviti. Dobro ćemo trenirati ovaj tjedan i pripremiti se. Ne razmišljamo ni o čemu drugome osim o tri nova boda - poručuje Žaper.

Osijekova sezona može se podijeliti u dvije faze - donedavno negativnu u kojoj su Bijelo-plavi vezali šest utakmica bez pobjede i aktualnu pozitivnu, koja je zasad na pet dobrih rezultata u nizu, a koju u Gradskom vrtu žele nastaviti.

- Trebamo nastaviti u tom ritmu. Pobjede puno donose, odmah je idući tjedan lakše, svi su na treninzima opušteniji, svi su nasmiješeni... Kada smo onda bili u onom negativnom nizu i kada dođete na trening nitko nije raspoložen. Generalno, rezultati se osjete u radu jer kada pobjeđujemo odmah je sve puno bolje - zaključio je Žaper.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 23:55