MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix
‘BIT ĆE BORBA DO KRAJA...‘

Samozatajna ‘jedinica‘ koja pomiče granice u Osijeku: ‘Svi imamo isti cilj - želimo osvajati trofeje‘

I treću sezonu zaredom prvi osječki čuvar mreže i reprezentativac Hrvatske, popravio je klupski rekord
Piše: JL.Objavljeno: 14. travanj 2022. 10:28

Zapravo je vrlo jednostavno dokazati tko je najbolji vratar Osijeka u posljednjih trideset godina, odnosno, otkako je Prve HNL. Reprezentativac je, do sada ima tri utakmice u rukama za nacionalnu momčad, a da ga jesenas nije zaustavila ozljeda sigurno bi ih bilo još i više, drži čak tri najdulja klupska niza po minutama bez primljenog pogotka, ima i najviše čistih mreža od svih golmana koji su posljednja tri desetljeća čuvali mrežu momčadi iz Gradskog vrta, a nema ni konkurencije po prosjeku primljenih golova po prvenstvenom nastupu. Naravno, riječ je o Ivici Ivušiću.

Karakterni suigrači

Imao je Osijek oduvijek sjajne vratare. Galinović, Žitnjak i Vargić dospjeli su do reprezentacije, Malovan, Skender, Kardum, Šušnjara, Perić i Balić zaista su odlični golmani, ali standardi koje je postavio Ivušića ipak odvajaju od drugih. U 49 od 92 prvenstvene utakmice u kojima je čuvao vrata Osijeka nije primio gol. Idući po broju čistih mreža je Marin Skender, koji je 46 nastupa završio bez primljenog gola. Ali za to postignuće trebalo mu je skoro dvostruko više nastupa od Ivušića (175). Nadalje, otkako je Ivušić “jedinica” Bijelo-plavih, Osijek u prosjeku prima 0,74 gola po utakmici (taj prosjek mu je otkako je Nenad Bjelica na klupi svega 0,6 pogodaka po HNL nastupu), a idući na toj ljestvici je Miroslav Žitnjak s 0,94 primljena gola po prvenstvenoj utakmici. Također, Ivušićev najdulji niz bez primljenog gola je 119 minuta, odnosno, skoro dva sata dulji od neprekinutog niza čiste mreže prvog idućeg Osijekova vratara unatrag 30 godina (Zvonimir Mikulić, 428 minuta).

image

Ivica Ivušić

TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

I treću sezonu zaredom Ivušić je popravio klupski rekord i produljio minutažu bez primljenog gola. “Jedinica” Bijelo-plavih posljednjih 546 minuta nije vadila loptu iz svoje mreže, što je ujedno i najdulji niz nekog vratara bez primljenog gola u Prvoj HNL ove sezone. Reprezentativnom vrataru posljednji je u HNL-u zabio Einar Galilea u 84. minuti utakmice protiv Istre u Puli u 22. kolu, nakon čega je sačuvao mrežu u idućih šest utakmica protiv Dinama, Lokomotive, Gorice, Šibenika, Hajduka i Slaven Belupa.

U idućem kolu protiv Hrvatskog dragovoljca, 27-godišnji Ivušić imat će priliku nastaviti svoj niz. Završi li i tu utakmicu čiste mreže, bit će to šesti najdulji niz nekog vratara bez primljenog kola u povijesti Prve HNL. Ivušić je, inače, vrata Osijeka čuvao u 104 navrata, a pritom u 54 utakmice nije primio pogodak. Naravno, postao je i klupski rekorder po broju čistih mreža u Prvoj HNL. U 92 prvenstvena nastupa imao ih je čak 49!

Svoje zasluge, po običaju, skromno prima. Sebe nikad ne gura u prvi plan, ponavlja kako je momčad ta koja mu olakšava posao.

- Za taj niz je zaslužna cijela ekipa, a ja sam sretan što sam mogao dati svoj doprinos. Da nismo momčad i ekipa kakva smo sigurno ne bi bilo tako - veli Ivušić.

Standardni stoperski par ispred njega čine Škorić i Lončar, uostalom, riječ je o dvojici igrača s najvećom minutažom među Bijelo-plavima ove sezone. U Koprivnici, međutim, niti jednog od njih nije bilo zbog ozljede. Zaigrali su Čeberko i Bralić, a ishod je bio isti kao i u pet prvenstvenih utakmica prije Slavena Belupa. Čista mreža!

- U svlačionici imamo širok kadar. Svi su maksimalno fokusirani, a oni koji možda manje igraju i dalje treniraju odlično i čekaju svoju priliku. A kad ona dođe taj im se trud vrati i odigraju odlično. Stvarno sam sretan što imam tako karakterne suigrače, pravo je zadovoljstvo biti u takvoj ekipi. U Koprivnici su igrali Čeberko i Bralić i odradili su odličan posao, a to nije slučajno - veli Ivušić.

Pokazali snagu

Remijem u Koprivnici prošle sezone Osijek je zaostao u utrci za naslovom. Ovog proljeća to se nije ponovilo unatoč silnim izostancima. K tome, posljednji prvenstveni poraz Bijelo-plavi su doživjeli upravo protiv Slaven Belupa odmah na otvaranju drugog dijela sezone.

- Znali smo kako će biti teško uzeti bodove, ali bili smo odlični. Uzeli smo tri boda što nam je bio i cilj. Mi kroz čitavu sezonu imamo dobre rezultate i naravno da se nekad dogodi utakmica u kojoj nisi pravi, jednostavno se poklopi loš dan kao nama na otvaranju drugog dijela sezone protiv Slavena Belupa. Opet smo pokazali snagu, nakon pada smo se odmah podigli i dokazali koliko smo jaki i karakterni i kakav je taj naš momčadski duh.

Nastavio je Osijek seriju bez poraza koja se oduljila na devet prvenstvenih utakmica što je trenutno i najdulji niz u Prvoj HNL. A ispred Bijelo-plavih je još šest prvenstvenih izazova, još potencijalnih 18 bodova za osvojiti.

- Prošle sezone ostvarili smo veliki rezultat, imali najbolji plasman u klupskoj povijesti uz puno srušenih rekorda i samo smo nastavili gdje smo stali. Bilo je važno podići ljestvicu na razinu više. Ali ništa još nije gotovo. Idemo utakmicu po utakmicu, ostati maksimalno fokusirani i potvrđivati se iz kola u kolo jer jedino se tako nešto može napraviti. Od priče nema ništa. Mi svaki dan dolazimo na stadion i svi imamo isti cilj - želimo osvajati trofeje i to nas motivira. Još je šest kola do kraja i dat ćemo sve od sebe da ostvarimo najbolji mogući rezultat, ali idemo utakmicu po utakmicu pa ćemo vidjeti gdje će nas to dovesti.

U Gradskom vrtu nikad ne gledaju daleko u budućnost, ne dalje od prve iduće utakmice koja je uvijek najvažnija i na kojoj je sav fokus. A danas je to Hrvatski dragovoljac. Dvije momčadi na ljestvici dijeli čak 46 bodova, jedna se bori za naslov prvaka, a drugoj još samo matematika daje mršave šanse za prvoligaški opstanak.

- Kao što je šef i rekao, za nas je Hrvatski dragovoljac najvažnija utakmica sezone. Fokusirani smo na subotu, maksimalno ih ozbiljno shvaćamo i idemo se pripremiti najbolje što možemo za tu utakmicu - veli Ivušić.

Svi se mogu nadati

Stanje na ljestvici garantira uzbudljivu završnicu prvenstvene utrke. Dinamo drži vrh ljestvice, Osijek je na samo dva boda zaostatka, Hajduk je na sedam bodova od lidera i ovisno o ishodu zaostalog derbija može mu se jako približiti, a Rijeka je nakon poraza u derbiju na Rujevici ostala osam bodova udaljena od prvog mjesta.

- Čitavu sezonu je velika borba, a mislim da će tako ostati do samog kraja. Sve četiri momčadi su kvalitetne, imaju se s razlogom i čemu nadati. Mi ne gledamo druge, fokusirani smo na sebe i ono što nas očekuje. Imamo veliko zajedništvo, glad za pobjedom i želju za dobrim rezultatom - zaključio je vratar Bijelo-plavih.

Klub zaključio 2021. godinu s 4,5 milijuna kuna minusa

NK Osijek je na klupskoj stranici objavio financijski izvještaj za 2021. u kojem je vidljivo da je klub ostvario ukupne prihode od 176.539.076,00 kuna, dok su ukupni rashodi iznosili 181.176.491,00 kunu. Drugim riječima, godina je okončana s minusom od 4,6 milijuna kuna. Od zanimljivijih stavki vrijedi izdvojiti kako su sponzorski prihodi Osijeka u 2020. godini iznosili 102.360.303,00 kuna, dok je kroz donacije klub uprihodio 24.144.759,00 kuna. Prihodi od transfera iznosili su 40,5 milijuna kuna, od UEFA-e 5.605.250,00 kuna, dok su komercijalni prihodi kluba iznosili 441.417,00 kuna... U odnosu na godinu prije porasli su troškovi za plaće igrača (s 41,7 milijuna kuna u 2020. na 56 milijuna kuna u 2021.), te zaposlenika (s 23,4 milijuna kuna u 2020. na 39,3 milijuna kuna u 2021.).

Osijek i Dinamo imaju najbolji vratarski tandem

U 16 od 30 prvenstvenih kola Bijelo-plavi nisu primili pogodak. Ivušić je pritom u 11 od 20 utakmica u kojima je branio ove sezone sačuvao svoju mrežu, a pet utakmica bez primljenog pogotka zaključio je Marko Malenica koji je u deset prvenstvenih ogleda, koliko je reprezentativni golman propustio zbog ozljede, pokazao i dokazao koliko je kvalitetan vratar. Isti broj utakmica bez primljenog gola ima i tandem Dinamovih vratara. Livaković je čistu mrežu ostvario u 15 od 27 prvenstvenih ogleda ove sezone, dok je jednom to uspjelo Danijelu Zagorcu, koji je vrata Dinama čuvao u dvije HNL utakmice. Trojica golmana koja su ove sezone čuvala mrežu Hajduka zajedno, pak, imaju 14 prvenstvenih utakmica bez primljenog gola - Kalinić 11, Posavec dvije, te Subašić jednu. I Rijeka je ove sezone izrotirala trojicu golmana koji su ukupno osam puta u aktualnom prvenstvu utakmicu zaključili čiste mreže - Labrović (6), Zlomislić (2) te Prskalo (0).

OSIJEKOVI VRATARI U HNL-u

Minute bez primljenog gola

547 Ivušić

478 Ivušić

448 Ivušić

428 Mikulić

426 Vargić

Čiste mreže

49 Ivušić

46 Skender

38 Mikulić

32 Malenica

30 Perić

Prosjek primljenih golova

0,74 Ivušić

0,94 Žitnjak

1,05 Malenica

1,12 Kardum

1,15 Perić

4

milijuna eura vrijednost je Ivušića prema Transfermarktu

104

nastupa zabilježio je za Osijek u svim natjecanjima

6

utakmica u nizu sačuvao je Ivušić svoju mrežu

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 23:56