Nenad Bjelica

 MARKO MRKONJIC Cropix
NAJTEŽI IZAZOV ZA BJELICU

‘Situacija oko mene utječe na rezultate. Pokušao sam razdrmati ekipu, možda se dogodio kontraefekt‘

Nenad Bjelica dao je svojim igračima dva slobodna dana da "očiste glave" nakon izrazito turbulentnog tjedna
Piše: JL.Objavljeno: 03. kolovoz 2022. 21:41

I ponedjeljak i utorak u Gradskom vrtu bili su neradni. Nenad Bjelica dao je svojim igračima dva slobodna dana da “očiste glave” nakon turbulentnog tjedna u kojem je po zlu krenulo valjda sve što je moglo krenuti. Nakon početka sezone bitno ispod očekivanja, nakon tri uzastopna rezultatska neuspjeha, nakon tri slabe utakmice i jednog osvojenog boda u dva prvenstvena kola, te ranog ispadanja iz Europe od protivnika protiv kojeg se to nije smjelo dogoditi, pogotovo ne porazom na domaćem terenu, samopouzdanje momčadi palo je na niske grane. Nakon prvog predaha kojeg su dobili u posljednjih dvadesetak dana nogometaši Osijeka možda malo uhvate zraka jer već u srijedu ujutro počinju pripreme za prvenstveni ogled s Istrom.

Pula prekretnica

Teza kako je “najopasniji ranjeni lav” pala je u vodu na utakmici protiv Slaven Belupa, Osijek je bio bezopasan i u vidljivom grču, a gosti ti koji su bili bliže pobjedi. Ne proigraju li Bijelo-plavi već u sljedećoj utakmici, atmosfera u i oko kluba mogla bi iz loše postati još gorom.

image
MARKO MRKONJIC Cropix

- Razlog grča kod igrača su rezultati, cjelokupna atmosfera koja se stvorila utječe na njih. Samopouzdanje im je palo i nemaju sigurnost, a najbolji lijek za to su pobjede. Kada počnemo pobjeđivati, onda će se vratiti i samopouzdanje i onda će igrači pokazati svoje pravo lice - uvjeren je Bjelica, pred kojim je možda i najveći izazov otkako je na klupi Osijeka, mora brzo pronaći način kako trgnuti momčad.

Ljuti komentari kojima je odmah nakon poraza u Kranjčevićevoj pokušao prodrmati svoje nogometaše nisu polučili odgovor kojemu se nadao.

- Pokušao sam razdrmati ekipu nakon Lokomotive, a možda se dogodio kontraefekt - priznaje danas trener Osijeka.

Nizovi od tri utakmice bez pobjede događali su se i ranije u mandatu Nenada Bjelice, iako ne često, a pogotovo ne odmah na početku sezone. Potkraj pretprošle sezone dogodila se i serija od četiri utakmice bez pobjede, a reprizira li se taj negativni niz rezultatom u Puli, “uteg” će postati još teži.

- Naravno da ćemo pričati o svemu i analizirati stanje. Vrlo važno je da imamo mir da bi se vratili tome da radimo jednostavne stvari na terenu. Kada poboljšamo tu jednostavnost u igri, onda ćemo vjerojatno doći i do neke pobjede koja će nam dati mentalnu snagu, a koja u ovome trenutku, a to je svima jasno, nije na top razini. Sve što se događa, zadnji rezultati i situacija oko mene, naravno da utječe na dečke. Moramo raditi s njima, puno pričati s njima, dizati ih i na neki način poticati da još bolje rade. Vjerujem kako će već u idućem kolu protiv Istre pokazati svoje pravo lice - uvjeren je trener Osijeka.

Osijek će tražiti više

Inače, Tjedan u Gradskom vrtu nakon nekoliko kritičnih dana počeo je napokon mirno. Iako nije dugo vladala tišina oko mogućeg transfera Ivice Ivušića. Interes Napolija bio je aktualan i prošle zime i ovoga ljeta, no nikakva konkretna ponuda o kojoj bi se u Gradskom vrtu mogli odrediti s juga Italije nije poslana. A vjerojatno neće ni stići nakon što su u Napoliju jako blizu dogovora o posudbi najskupljeg vratara svijeta Kepe Arrizabalage iz Chelseaja na godinu dana.

Međutim, španjolska Marca prenosi kako su dva kluba iz La Lige zainteresirana za vratara Osijeka i reprezentacije Hrvatske. Riječ je, navode u tekstu, o Getafeu i Almeriji. Koliko ima istine u tim špekulacijama ostaje za vidjeti, ali Marca tvrdi kako obje momčadi traže opcije na golu, te kako u idućih nekoliko dana žele riješiti taj problem, iako uz ograničeni proračun. A Ivušić im je prvi izbor. Navodno su oba kluba na ime transfera vratara spremna isplatiti tri milijuna eura.

Koliko ima istine u tim tvrdnjama uskoro će se znati. Doduše, pitanje je hoće li taj iznos biti dovoljan da se posao zgotovi jer u Osijeku s jako dobrim razlogom računaju na lukrativniju odštetu, barem milijun - milijun i pol eura veću od iznosa kojim barataju španjolski mediji. Ivušić je, naime, član reprezentacije, izvjesni putnik na Mundijal u Katar, a k tome ima dugogodišnji ugovor, koji ga s Bijelo-plavima veže još tri godine, sve do ljeta 2025.

Inače, u Getafeu “jedinicu” drži nekadašnji Realov junior David Soria, a koji ima ozbiljnog prvoligaškog iskustva (ukupno 157 nastupa u La Ligi od kojih je u 59 sačuvao svoju mrežu). Prethodno je čuvao vrata Seville iz koje je došao u ljeto 2019. u transferu vrijednom tri milijuna eura. Posljednje četiri sezone nezamjenjiv je na vratima Getafea. Klub iz madridskog predgrađa po običaju na transfere troši koliko od njih i uprihodi, u aktualnom prijelaznom roku prodali su igrače za 15 milijuna eura, a u transfere uložili 16 milijuna, od čega je samo za potpis Borje Mayorala iz madridskog Reala izdvojeno deset. Almeria se, pak, nakon sedam sezona vratila u prvoligaško društvo, a ondje se želi i zadržati.

Momčad koja je prošle sezone osvojila Segundu osnažena je s osmoricom novih igrača na što je klub iz Andaluzije pritom potrošio oko 18 milijuna eura. Na vratarskim pozicijama, koje se na prvi pogled potencijalno čine kao najveći problem, zasad nisu dovodili pojačanja. Prvi izbor, i to posljednje četiri godine, bio je iskusni Španjolac Fernando Martinez, koji nikada u karijeri nije branio u višem rangu od drugoligaškog. U kadru je još i srpski vratar Dragan Rosić, koji je prošlu sezonu proveo na posudbi u Albaceteu u kojem je uglavnom branio za njihovu B momčad.

OSIJEKOVA SEZONA

16/07/22.

Osijek - Gorica 2:1

21/07/22.

Kizilžar - Osijek 1:2

24/07/22.

Lokomotiva - Osijek 2:1

28/07/22.

Osijek - Kizilžar 0:2

31/07/22.

Osijek - Slaven Belupo 0:0

2

pobjede imao je lani Osijek nad Istrom uz remi i poraz

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 06:42