VLADO KOS Cropix
NOVI SPEKTAKL NA ARENI

Sprema se europski šou, Osijek je u euforiji nakon velike pobjede, dobru atmosferu kvari samo vijest o ozljedi

ZTE nije nepoznanica, Stjepan Tomas zna sve o svakom njegovom nogometašu
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 25. srpanj 2023. 09:13

Dojmovi s otvaranja Opus Arene još se nisu ni slegli, a već se sprema novi šou u nogometnoj areni na obali Drave. Red na sjeveroistočnom kutu Osijekova stadiona se formirao i prije nego što su se otvorile blagajne, konstantno je u njemu bilo dvadesetak navijača, a uključujući i online prodaju, u uvodnih sat i pol vremena otišlo je nešto više od tisuću ulaznica za utakmicu protiv lanjskog osvajača Mađarskog kupa ZTE u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu. Privlačnost Opus Arene osjeti se svakodnevno.

Stoperski problem

U klupskom kafiću i u ponedjeljak prijepodne se tražilo mjesto više, a i u novootvorenom fan shopu podno jugoistočne tribine novog nogometnog zdanja opet su vladale gužve. Otvorenje stadiona i spektakularna pobjeda protiv Slavena Belupa zapalile su nogometnu euforiju u Osijeku. Nogometni klub opet je glavna tema svih gradskih razgovora.

image
VLADO KOS Cropix

A za razliku od navijača, Bijelo-plavi nisu dugo uživali u uvjerljivom trijumfu na otvaranju sezone koja ih je izbacila na vrh HNL-a. Odmah iste večer sav fokus je stavljen na prvi europski izazov, a već sutradan Stjepan Tomas zakazao je novi trening.

- Mi se već dulje vrijeme pripremamo za ZTE, pratili smo njihove utakmice, znamo sve o njima i svakom njihovom igraču - otkrio je Stjepan Tomas.

Najveći problem treneru Osijeka bit će na stoperskim pozicijama gdje su dvojica igrača izvan konkurencije - Bralić zbog ozljede, Evangelou zbog kartona - a zabrinutost je izazvala ozljeda Barišića koji je teren na premijernoj utakmici sezone zbog ozljede koljena napustio šepajući. Međutim, u klubu vjeruju kako će do utakmice protiv ZTE uspjeti osposobiti odnedavno BiH reprezentativca za utakmicu i kako će “stisnuti zube”. U “vatru” bi, u paru s Barišićem, od prve minute trebao uskočiti armenski reprezentativac Stjopa Mrktčjan koji je prošli petak stigao među Bijelo-plave, a već dan kasnije debitirao u dresu Osijeka.

Osječka regeneracija

- Stjopa je došao jako spreman, nažalost nećemo imati Evangeloua koji mora odraditi suspenziju, ali imamo zamjenu. Imamo širinu i kvalitetu i s jednim pravim pristupom i mentalitetom kakav je bio protiv Slavena Belupa možemo napraviti velike stvari - rekao je Tomas.

image
VLADO KOS Cropix

Upitali smo Ricarda Moniza, trenera Slavena Belupa, o dvoboju koji slijedi Bijelo-plavima. Nizozemac je, naime, desetak mjeseci (sve do konca travnja ove godine) bio na klupi mađarske momčadi. Doveo ih je i do finala Kupa, ali utakmicu za trofej nije vodio jer je dobio otkaz samo tjedan dana ranije nakon dva uzastopna teška prvenstvena poraza.

- Bio sam njihov trener prije godinu dana. To je momčad koja je, barem dok sam je vodio, igrala visoki presing, tjelesno su jaki, zasluženo su prošle sezone osvojili Kup. Šanse za prolazak u idući krug su 50-50. Bit će otvorena utakmica i ako se Osijek uspije regenerirati u idućim danima i ponovi igru kao protiv Slavena Belupa, dajem im dobre šanse za prolazak dalje - kazao je Moniz.

Prednost Mađara

Na utakmici protiv Slavena Belupa bili su i skauti mađarske momčadi i o impresijama s Opus arene izvijestili stožer.
- Naša prednost je što smo u subotu mogli gledati protivnika u utakmici koja je nosila uloge pa smo ga još bolje upoznali.

Očekujemo pun stadion u Osijeku, a nadam se kako će i ZTE Arena biti puna u uzvratu. Sigurno je da ćemo imati težak zadatak, ali želimo iznenaditi, želimo proći dalje. Bit će to sigurno tijesna utakmica jer obje će momčadi učiniti sve da prođu dalje - kazao je trener ZTE Gabor Boer nakon što je na stol dobio posljednji izvještaj o Bijelo-plavima.

Osijek će, inače, za ZTE biti prva službena utakmica u aktualnoj sezoni. U pripremnim utakmicama mađarska momčad imala je zanimljive rezultate, odigrali su šest utakmica u kojima su zabilježili četiri pobjede te po jedan poraz i remi. Izgubili su tek protiv češkog Bohemiansa na početku priprema (1:0) potom su pobijedili Dinamo Bukurešt (1:0), Gyirmot (2:1), Union Berlin (3:2), Naftu iz Lendave (2:1), a u “generalki” pred početak sezone odigrali su bez pobjednika u utakmici protiv Al-Ettifaqa (1:1) kojeg odnedavno vodi Steven Gerrard.


HR-trojac u Cluju ili debitant u Europi, Kluivertova Adana

Mogući protivnik Osijeka u 3. kolu kvalifikacija za Konferencijsku ligu bit će bolji iz dvoboja rumunjskog Cluja i turskog Adana Demirspora.

Cluj je prošlu sezonu, nakon pet godina apsolutne dominacije rumunjskim nogometom, zaključio kao trećeplasirana momčad tamošnjeg prvenstva s 11 bodova zaostatka za Farulom. Dres rumunjske momčadi nose trojica Hrvata. Uz bivšeg igrača Varaždina Lovru Cveka, te nekadašnje mlade nade Dinama Karla Muhara, od ovog ljeta pod ugovorom s Clujom je i Anton Krešić kao posuđeni igrač Rijeke. Rumunji su već u natjecateljskom pogonu, a Cluj nakon dva odigrana kola drži vrh Lige I s maksimalnim učinkom uz gol razliku 5:1.

S druge strane, turskom klubu ovo je prvi izlazak u Europu. Prva zvijezda momčadi iz petog po veličini turskog grada je svakako trener - legendarni bivši nizozemski napadač Patrick Kluivert, koji ovog ljeta sjeo na klupu. To mu je, inače, i prvi samostalni izazov u trenerskoj karijeri ne računajući kratko vrijeme koje je bio privremeni izbornik Curacaa. U aktualnom prijelaznom roku Adana je prilično osnažila momčad - iz Olympiacosa je u transferu teškom 3,5 milijuna eura stigao nigerijski reprezentativni napadač Henry Onyekuru, te veznjak turske reprezentacije Dorukhan Toköz, što potvrđuje ambicije u novoj sezoni. Adana je, inače, prošlu sezonu zaključila na četvrtom mjestu turske lige.

Naravno, pod uvjetom da bijelo-plavi prethodno prođu mađarski ZTE, Osijek će prvu utakmicu igrati u gostima 10. kolovoza, dok je uzvrat na Pampas areni tjedan dana kasnije.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. svibanj 2024 08:43