Jose Boto i Georgios Koutsias

 ORANGE PICS BV/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA
OFENZIVA U ZIMSKOM MERCATU

Sprema se senzacija na Opus Areni: Osijek dovršava ‘transfer bombu‘ i popunjava jednu od ključnih pozicija

Zbog odličnog posla u Benfici i Šahtaru, Fabrizio Romano nazvao ga je "lovcem na talente"
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 02. siječanj 2024. 07:09

U idućih nekoliko dana Osijek bi napokon trebao dobiti sportskog direktora. Kako smo prije nekoliko tjedana i najavili, na jedno od ključnih pozicija u klubu, a koje je bilo upražnjeno još od početka listopada kada je s tog mjesta smijenjen Ivica Kulešević, izvjesno će sjesti Jose Boto. Iako službene potvrde s Opus Arene još uvijek nema, doznajemo kako se dolazak Portugalca (ne bude li u međuvremenu nekakvih neočekivanih obrata) očekuje u idućih desetak dana, svakako prije nego što momčad krene put Novigrada gdje će odraditi drugi dio priprema pred nastavak sezone.

image
ORANGE PICS BV/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Da sve ide u smjeru njegova angažmana dalo se naslutiti još prije mjesec dana kada je Boto boravio u Osijeku, "skenirao" situaciju, upoznao se s klupskom infrastrukturom, odgledao utakmicu bijelo-plavih protiv Rijeke te sjeo za stol s čelnicima kluba s Opus Arene. Već tada su utanačeni gotovo svi uvjeti zajedničke suradnje koja bi u idućim danima konačno trebala postati i službena. Sada već izvjesni dolazak Jose Bota u Osijek u rangu je senzacije, transfer bomba u svakom smislu. Iz perspektive kluba s Opus Arene velik je to iskorak s kojim klub okreće novi list i svakako radi ozbiljan zaokret nakon previše vremena koje je izgubljeno u lutanjima u kreiranju sportske politike.

Najveći izazov u karijeri

Bez pretjerivanja, u klupskim strukturama do sada nije bilo čovjeka jače biografije, koji je na takvom glasu u nogometnim krugovima i koji je svoj posao uspješno radio u europskim velikanima. Jer Boto je bio šef skautske službe Benfice i Šahtara, a potom do prošlog ljeta i sportski direktor PAOK-a što mu je bio i posljednji angažman. Upravo zbog odličnog posla kojeg je radio u portugalskom i ukrajinskom velikanu Fabrizio Romano nazvao ga je "lovcem na talente".

"Boto zna gdje pronaći sljedeći talent", napisao je između ostalog.

A Portugalca na Opus Areni očekuje ozbiljan posao, pogotovo što će mu Osijek biti izazov kakvog do sada nije imao u karijeri. Naime, Benfica i Šahtar, u kojima je do sada radio, naviknuti su na trofeje, a i PAOK čiju je sportsku politiku vodio do ovoga ljeta je klub sa solidnom trofejnom sobom. Također, sva tri kluba u kojima je do sada radio stalni su sudionici skupina europskih natjecanja što je iskorak kojeg Osijek još nije uspio napraviti. Štoviše, još od ljeta 2017. kada su pod Zekićem igrali play off za plasman u Europsku ligu Bijelo-plavi nisu bili ni blizu plasmana u skupine i europske jeseni bez obzira na nemala ulaganja u momčad u međuvremenu. Od Bota u Osijeku očekuju puno, uostalom i on od sebe očekuje najviše. "Najbolje ili ništa", izreka je kojom se vodi portugalski stručnjak, a svoju ambiciju potvrdio je ovoga ljeta kada se povukao s mjesta sportskog direktora PAOK-a nakon sezone u kojoj grčki klub nije osvojio trofej. S Opus Arene očito su spremni ispratiti Botovu ambiciju, ali s angažiranjem takvog stručnjaka ujedno i konkretno pokazati svoju ambiciju.

image

Razvan Lucescu i Jose Boto

ORANGE PICS BV/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Istovremeno, i prije imenovanja sportskog direktora na Opus Areni počeli su riješavati kadrovsku križaljku. Doduše, od odlaska Fiolića u Kinu, odnosno povratka Maneva u Adanu te povlačenja mladih Mikolčića i Kolića s posudbi odmah nakon što je završen prvi dio sezone još nema konkretnih događanja što se prijelaznog roka tiče. Sve sugerira kako je lijevi bek Mure Roko Jurišić (22) pred potpisom za Bijelo-plave. Slovenski mediji još su prije nekoliko dana pisali o tome, a posljednjeg dana 2023. Jurišićev kondicijski trener Marin Bašić na Instagramu je objavio fotografiju s natpis "Spreman za pripreme s NK Osijek".

Također, s Opus Arene poslali su službenu ponudu Balkaniju za 22-godišnjeg veznjaka Qëndrima Zybu koji je još prije nekoliko mjeseci definiran kao jedna od primarnih meta u idućem prijelaznom roku te krenuli u realizaciju dovođenja Enisa Čokaja iz Panathainikosa, a spekulira se i s dolaskom Marka Dabre.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
08. svibanj 2024 18:44