Direktor Osijeka Vladimir Čohar

 VLADO KOS Cropix
VELIKI INTERVJU

‘Stiže nam sportski direktor i bit će stranac, postali smo opasni onima koji žele primat u Hrvatskoj!‘

Direktor Vladimir Čohar u velikom intervjuu najavljuje itekako zanimljive dane u klubu s Opus Arene
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 29. studeni 2023. 09:00

Jedno od ključnih mjesta u klubu, ono sportskog direktora, u Opus Areni još uvijek je ostalo neupražnjeno. No, neće još dugo biti tako... A novi sportski direktor bit će stranac, otkrio je direktor Osijeka Vladimir Čohar.

- Apsolutno svi u klubu smatramo kako je krucijalno da se to pitanje riješi čim prije, međutim, s obzirom na okolnosti i sve situacije koje su se izdogađale u posljednje tri godine, jako je bitno da dovedemo pravu osobu koja će u pravom smislu riječi preuzeti uzde sportske politike i ustrojiti sportski dio kluba onako kako vlasnik od prvog dana želi. Taj sportski direktor mora se jasno posvetiti školi nogometa i skautskoj službi i biti u uskoj komunikaciji s trenerom, a u isto vrijeme s vlasnikom i predsjednikom komunicirati koji su to ciljevi i strategije. I to je primarno čime se sportski direktor treba baviti, a ne isključivo kupovinom i prodajom igrača. Zbog toga se trenutno vode pregovori s osobama koje će to tako i gledati. Ozbiljno o tome razmišljamo i ne banaliziramo. Blizu smo, imamo nekoliko kandidata, a kandidati su stranci. Tu temu uskoro ćemo na dulje vrijeme skinuti sa dnevnog reda jer svjesni smo svih pogrešaka koje smo napravili u proteklom razdoblju - rekao je Čohar.

Stiže delikatan period

Potraga za pravim rješenjem traje skoro dva mjeseca, još otkako je s te funkcije smijenjen Ivica Kulešević. Čohar objašnjava “oduljilo se jer nismo željeli pogriješiti”.

- Period bez sportskog direktora dugo traje, međutim, nije prošao dan da o tome nismo razmišljali, da nismo tražili, razgovarali i pregovarali. Krucijalno je da ga imamo što prije, svjesni smo da imamo još tri kola do kraja jesenskog dijela sezone i da dolazimo u delikatan period kad je sportski direktor nužan. Međutim, dolasci i odlasci igrača tek su manji dio posla sportskog direktora jer smo već neke stvari pokrenuli u razgovorima s ljudima koji trenutno vode sportski sektor. Pojačanja će biti, odlazaka će biti... Sa sportskim direktorom ne želimo pogriješiti i zbog toga to malo dulje traje - kaže.

image

Direktor Osijeka Vladimir Čohar

VLADO KOS Cropix

U idućim danima i tjednima bit će vrlo živo u Opus Areni. Pokrenuli su se procesi na više strana, pregovara se oko produženja ugovora s nekolicinom igrača kojima istječu ugovori, a koje Zoran Zekić želi u svlačionici i u idućoj sezoni, a istovremeno su u finišu razgovori i s onima koji predstavljaju budućnost kluba, Domagojem Bukvićem i Antonom Matkovićem, kojima ugovori istječu 2025.

- Pregovaramo o produženju ugovora našem kapetanu Vedranu Jugoviću, smatramo da je on stup svlačionice u svakom smislu. Započeli su i razgovori oko produžetka ugovora Bukviću. To su stvari za koje nije nužan sportski direktor, idemo u dobrom smjeru i ako se sve bude odradilo kako treba, onda uskoro možemo očekivati i taj potpis. Također, mladi Matković, koji je apsolutno zaslužio svu našu pažnju, ima dugoročni stipendijski ugovor uz određene klauzule koje ga stavljaju u poziciju da bi dobio novi ugovor. Razgovaramo s još nekim igračima, trener je taj koji je iskazao neke svoje opaske i želje. Znamo da određenim igračima istječu ugovori i mi ćemo se nakloniti njegovom razmišljanju. Naravno, ako se dogovorimo i ako sve bude u granicama financijskih okvira. Ono što će sigurno biti novost jest da si Osijek više neće dozvoliti ekstremne ugovore. U jednoj mjeri smo to već i započeli. Neke pogreške iz prošlosti još uvijek plaćamo, u budućnosti ćemo probati drugačije, pokušat ćemo to iznivelirati. Dobili smo jasne naputke, kada se radi o našim igračima ili dovođenju igrača koji su na tržištu možemo odraditi isto sa ili bez sportskog direktora - kaže Čohar.

Prijelazni rok je pred vratima, a oko dovođenja novih igrača već se nešto ozbiljno događa i prije nego što je sportski direktor imenovan.

- Svakako očekujemo da ćemo do početka prijelaznog roka već imati sportskog direktora i da će on, trener, voditelj škole nogometa i glavni skaut o tome razgovarati. Već smo na tržištu krenuli prema igračima koje trener vidi, međutim, još uvijek je prerano da bi se spominjala imena i da bi se licitiralo - dodaje.

Svojevrstan luksuz

Zanimalo nas je koliko je Osijek spreman trošiti u zimskom prijelaznom roku. Ljetos su uglavnom dovođeni ili slobodni igrači ili igrači na posudbu s opcijom otkupa.

- Za igrače koji su ljetos došli nisu plaćene velike odštete, ali to je ipak bio iznos koji je dosta opteretio budžet. Koliko su oni ispunili očekivanja pitanje je za struku. Mi smo krenuli s idejom da se pojačamo, a ne da uštedimo. Smatrali smo da će sustav posudbi s pravom otkupa biti model koji bi nam mogao pomoći u toj međufazi. Imamo prostora u proračunu za dovođenje igrača. Morat ćemo, naravno, biti oprezni i ne pretjerivati. Imamo igrače koji imaju visoke ugovore, treba vidjeti i kako će izgledati rubrika odlasci, ali to je svojevrstan luksuz jer svaki put kada neki igrač koji ima visoki ugovor iz bilo kojeg razloga ode, nama se ostavi puno prostora za dovođenje novih igrača. Evidentno je koje su nam deficitarne pozicije i sigurno je da će se za igrača, čijim će se dovođenjem napraviti iskorak, morati i malo više otvoriti novčanik - dodao je direktor Osijeka.

Iako sezona za Osijek zasad ne ide po planu, u Opus Areni od nje nisu digli ruke. Bijelo-plavi su “živi” u Kupu, ali istovremeno su se našli u ozbiljnom zaostatku za vrhom ljestvice.

- Za prve četiri pozicije bi se trebali uvijek boriti i na današnji dan nismo daleko od toga. Zadnjih godina smo konstantni što se tiče rezultata, uvijek se izbori Europa i onda se u toj Europi ne napravi iskorak iz ovog ili onog razlog. Međutim, reći da se odustalo od bilo kojeg cilja nakon što je odigrana trećina prvenstva je bez veze. Svjesni smo koliko smo bodova izgubili, ali optimisti smo. Smatramo da je liga ove sezone ravnopravna i da nas neka dobra serija opet može vratiti u razmišljanja o nekom višem cilju. Primarno je provjetriti svlačionicu, vratiti se u normalne okvire, eksploatirati snagu Opus Arene koja još uvijek nije do kraja eksploatirana i biti živi na proljeće. Svake godine se u zadnjem krugu prave stvari događaju, a mi smo u tom zadnjem krugu ne baš najbolji - kaže.

Zekić je pravi potez

Kontinuitet struke, po kojem je Osijek bio poznat unatrag nešto više od godinu dana, sad je nestao. Zoran Zekić je već peti trener samo u posljednjih 14 mjeseci. Ali je i prvi nakon dugo vremena s kojim se planira na duge staze...

- Noćna mora za svaki klub je kada promjeni jednoga, a kamoli četiri trenera. Prihvaćamo činjenicu da su odluke možda donesene preko noći, ishitreno, da smo bili prisiljeni, ali nije nikako dobro mijenjati toliko trenera u to kratko vrijeme. Međutim, pred niti jednog trenera nije stavljen drugi cilj nego da zaista proba dugoročno stabilizirati momčad i napraviti najbolje što može od onoga što ima. Zoran Zekić je osoba iz Osijeka koja pozna klub, mentalitet i njegovo dovođenje je prvi pravi potez koji treba stabilizirati klub i pokazati poriv da se nešto dugoročno napravi. Njemu najviše treba podrška sportskog direktora jer to će biti osovina koja će potvrditi dugoročnost. Naravno da svi treneri žive od rezultata, ali nije samo rezultat bio razlog tolikim smjenama. Jako puno i često je bila stvar u lošoj komunikaciji. Zekić je svjestan koliko je zadatak koji je pred njim težak, a mi smo svjesno s njim ušli u to i iskreno se nadam i vjerujem da će to biti jedna dugoročna priča - zaključio je Čohar.

Postali smo opasni onima koji žele zadržati primat u hrvatskom nogometu, Osijek je dugoročno najpotentniji hrvatski klub

Dio navijačkog puka često spočitava kako klub nema ambiciju, no Čohar smatra upravo suprotno.

- Ambicija se u 2023. u doba tržišnog kapitalizma iskazuje nečim što si vidno napravio, ambicija nije perceptivna kategorija da kažemo: “Mi smo najbolji, mi sve radimo najbolje”, a na kraju budemo četvrti, peti ili šesti. Mi smatramo da nema veće ambicije nego pokazati djelima ono što radimo. Utakmica će se izgubiti, neki igrač kojeg smo doveli neće se eksploatirati koliko se očekuje, momčad u datom trenutku neće igrati toliko dobro koliko bi trebala igrati s obzirom na to koliko je novaca u nju uloženo, ali to je onda neko drugo pitanje. Slažem se za sportskog direktora, sportsku politiku, ali ako nešto ne bi trebalo biti pitanje, onda je to ambicija vlasnika. Potpuno je nebitno kome je vlasnik dao ovlasti da upravlja njegovim sredstvima. Mi možemo griješiti, pričati o pogreškama, o odgovornosti i tome bi li netko možda bolje...

Svaki vlasnik želi da bude najbolje što može biti, a naš je krenuo od infrastrukture na koju će se kasnije nasloniti uspjeh. Mi ne bježimo od činjenice da trenutno nismo uspješni na terenu koliko imamo zaleđe u financijskoj stabilnosti i infrastrukturi, ali zaista je teško prihvatiti da se to može zvati neambicioznost. Slušamo kako se vrsni stručnjaci, koji mijenjaju mišljenje od petka do ponedjeljka ovisno o tome kako im paše, kad god nemaju što za reći okrznu Osijeka, kažu da smo neambiciozni i da se ne zna što radimo. To je postala poštapalica. Ja onda tim ljudima poručujem da je Osijek napravio stadion, da je vlasnik investirao više od 150 milijuna eura, pa pozivam druge da to naprave i kada za nekoliko godina svaki klub bude imao to što ima Osijek, onda možemo pričati o tome je li neki klub ambiciozan ili ne.

Drugi klubovi imaju legitimno pravo biti ljubomorni. Trenutno neke strukture žele da sami sebe izjedamo jer činjenica jest da jedan financijski stabilan klub s ovakvom infrastrukturom i perspektivom predstavlja opasnost onima koji žele držati tu poziciju i primat u hrvatskom nogometu. Dugoročno, Osijek je najpotentniji hrvatski klub - kaže Čohar.

Damir Vuica na čelu skautske službe

U Opus Areni preustrojena je i skautska služba. Damir Vuica ubuduće će biti na čelu službe koja treba biti jedan od temelja klupske budućnosti.

- Damir Vuica će biti glavni skaut. Skautska služba je jedan od stupova neke buduće priče sportskog segmenta koja je do sada bila izrazito zanemarena. O njoj se do sada jako malo i pričalo. To je segment kluba koji bez ikakve sumnje nije funkcionirao. Damir će u idućim danima predstaviti svoj tim, ali u svakom slučaju ćemo se sada puno više koncentrirati na svoje resurse, na svoje izvore i napraviti to da skauti budu relevantni. Ne samo da kažemo “imamo ih”, nego da zaista nešto i doprinose. Bez ustrojene skautske službe i škole nogometa zaista ispada da se stihijski igrači dovode - rekao je Čohar.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 16:28