Stjepan Tomas

 Nikša Stipaničev/Cropix
TURBULENTNA SEZONA

Stjepan Tomas je statistički već nadmašio i Bjelicu i Perkovića. Sad ga čeka najveća utakmica

U pet utakmica za kormilom Osijeka, ostvario je tri pobjede i osvojio deset bodova
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 23. svibanj 2023. 10:08

Stjepan Tomas je u kratkom vremenu koliko je na klupi Osijeka bodovnim učinkom (10 osvojenih bodova) već nadmašio rezultate čak dvojice od trojice svojih prethodnika koji su ove sezone sjedili za kormilom nogometaša Osijeka. I to, zanimljivo, u manje utakmica!

Četvrti trener momčadi iz Gradskog vrta u aktualnoj natjecateljskoj sezoni vodio je Bijelo-plave u pet prvenstvenih utakmica, a u tom je vremenu Osijek ostvario više pobjeda (tri) nego što ih je proslavio u onih 13 HNL-dvoboja koji su u 2023. godini prethodili njegovom dolasku (samo jedna).

Naime, Stjepan Tomas je već nakon dvije utakmice kao trener Osijeka osvojio više bodova od onih koje su Bijelo-plavi uzeli pod Borimirom Perkovićem (četiri boda u sedam utakmica), a nakon pet utakmica nadmašio je i učinak kojeg je Osijek ostvario u uvodnih sedam prvenstvenih kola ove sezone pod Nenadom Bjelicom (osam bodova).

Naravno, učinak trenera koji se ove sezone najduže zadržao na klupi Osijeka Rene Pomsa ostat će mu nedohvatljiv. S Pomsom na klupi Osijek je u 17 HNL utakmica osvojio 30 bodova, od čega čak 25 prošle jeseni, odnosno u prvih 11 utakmica Austrijančeva mandata. No zato Tomas, doduše na puno manjem uzorku broja utakmica, u prosjeku osvaja više bodova (dva) nego što je to bilo za vrijeme Pomsova mandata (1,76) koji se može podijeliti u dvije krajnosti - top (prosječnih 2,1 bodova prošle jeseni) i flop (svega 0,8 bodova osvajanih u prosjeku ovoga proljeća).

Do kraja turbulentne sezone Osijeku je ostala još samo jedna utakmica. Ali kakva!? Za treće mjesto protiv Rijeke, s kojom će se Bijelo-plavi zauvijek oprostiti od tribina Gradskog vrta. Taj dvostruki program na tribine kultnog zdanja privući će sigurno i rekordan broj gledatelja u posljednjih nekoliko sezona.

I dalje se čeka registracija Evangeloua

- S naše strane napravit ćemo sve da razveselimo navijače. Protiv Rijeke ćemo sigurno ući maksimalno koncentrirano i na najbolji mogući način tražiti put do zadnje pobjede u Gradskom vrtu - najavio je trener Bijelo-plavih posljednju utakmicu sezone, ujedno i posljednju utakmicu Osijeka na stadionu kojeg napuštaju nakon četiri i pol desetljeća.

Bit će to treći puta da Stjepan Tomas i Sergej Jakirović ove sezone nalaze na suprotnim stranama, ali i prvi puta u HNL-u. Naime, ove su sezone već vodili utakmice jedan protiv drugoga iako niti jedan nije sjedio na klupi momčadi kojima su danas treneri. A uspješniji je bio Tomas. Ti međusobni okršaju dogodili su se još u prvoj polovini srpnja prošle godine u 1. kolu kvalifikacija za Ligu prvaka.

Tomas je, naime, u to vrijeme vodio moldavski Šerif iz Tiraspola, dok je Jakirović bio trener Zrinjskog iz Mostara. Prva utakmica na stadionu pod Bijelim brijegom završila je bez golova, a u uzvratu je presudio autogol Savića koji je moldavsku momčad odveo u iduće kolo kvalifikacija. Jakirović je kasnije sa Zrinjskim ostao na korak do povijesnog plasmana u skupine Konferencijske lige dok je Tomas doveo Šerif do grupne faze Europske lige i utakmica protiv Manchester Uniteda Sociedada i ciparske Omonije.

U tom dvomeču Šerifa i Zrinjskog igrao je, inače, i Stefanos Evangelou, grčki stoper koji nakon raskida ugovora s moldavskim klubom prije dva mjeseca stigao u Gradski vrt kao slobodan igrač. Međutim, još uvijek nije debitirao za Bijelo-plave jer, kao i svi u klubu, čeka da FIFA administrativno Osijeku skine zabranu registracije novih igrača koja je uslijedila zbog nepodmirenih obveza oko transfera koji su u međuvremenu isplaćeni, a što bi se trebalo dogoditi s početkom ljetnog prijelaznog roka.

HNL učinak ove sezone

Nenad Bjelica

7 / 2 / 2 / 3 / 9:12 / 8

(38% bodova)

Rene Poms

16 / 8 / 3 / 5 / 23:13 / 27

(56% bodova)

Borimir Perković

7 / 0 / 4 / 3 / 5:10 / 4

(19% bodova)

Stjepan Tomas

5 / 3 / 1 / 1 / 8:5 / 10

(67% bodova)

Linker
08. travanj 2024 09:06