Stjepan Tomas

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
OSIJEK TRAŽI SPAS

Stjepan Tomas najavio bolje dane: ‘Na pravom smo putu, nije bilo tako davno kada smo igrali dobre utakmice‘

Bijelo-plavi u Koprivnici traže prekid niza od četiri prvenstvene utakmice bez pobjede
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 30. rujan 2023. 16:52

Samo pobjeda u Koprivnici i ništa drugo Osijeku može pomoći da izađe iz začaranog kruga. Četiri uzastopne prvenstvene utakmice, sada već 41 dan, Bijelo-plavi ne znaju za trijumf. Neugodna situacija, slična onoj u kojoj se momčad nalazila kada je Stjepan Tomas došao na klupu.

- Sigurno da je imperativ veći. Četiri utakmice smo bez pobjede, znam u kakvom je stanju momčad. Kada sam proljetos dolazio bili smo devet utakmica bez pobjede, ali znam kako ih pripremiti, pobijediti utakmicu i vratiti se na stare staze. Najvažnije je da budemo pravi i ja se nadam da ćemo biti - rekao je u najavi utakmice Tomas.

Ovo mu je ipak prvi puta otkako je na klupi bijelo-plavih da se mora nositi s ozbiljnom krizom. A ona se u Osijeku javila nakon reprezentativne stanke u rujnu.

- Dogodi se mala kriza kroz sezonu. Analizirao sam sve stvari koje su se događale, detektirao probleme, tako da očekujem dobar ulazak u utakmicu i momčad koja će od prve minute pokazati karakter... Znam da će me igrači pratiti, da će me slijediti jer nije bilo tako davno kada smo igrali dobre utakmice - dodao je.

Zanimalo nas je mogu li promjene u sastavu okrenuti sreću.

- Što se tiče promjena tražit ćemo karaktere, igrače koji će dobro ući u utakmicu od prve minute, nametnuti se, dominirati i kontrolirati utakmicu. Kada tako krenete onda do izražaja dođe i individualna kvaliteta koju mi sigurno imamo - rekao je trener Osijeka.

A taj karakter Tomas vjeruje da ima u momčadi. U nedavnoj Kup utakmici protiv Kutjeva dogodile su se dvije-tri situacije u kojima su Osijekovi nogometaši reagirali na loše reakcije svojih suigrača.

- Ja volim kada igrači reagiraju kada se dogodi nekakva greška, kada vidim njihovu reakciju. Ne bi bilo dobro da su flegmatični u situacijama kada se napravi nekakva greška, da nitko ne podvikne.

Tomas još uvijek traži idealnu postavu. Istina, dobar dio igrača dobio je tek potkraj prijelaznog roka.

- SIgurno je utjecao prijelazni rok i kasni dolazak nekih igrača, treba ipak određeno vrijeme da se svi oni uigraju, adaptiraju i prihvate nove ideje. Mi smo na pravom putu, vjerujem u ovu momčad i u ove igrače - dodao je Tomas.

A dvojica igrača koji su posljednji ovog ljeta zadužili opremu bijelo-plavih, Jovan Manev i Andre Duarte, standardizirali su se kao stoperski par.

- Oni su standardizirali, ali ne smijemo zaboraviti kako u konkurenciji imamo i Bralića i Mrktčjana koji ih guraju. To je zdrava konkurencija - kazao je Tomas.

Makedonski reprezentativac Manev nakon samo dva treninga već je bio u prvih 11.

- To je trenerova odluka. Mislim da nije bitno tko će igrati, svi smo isti, svi smo jedna momčad, međusobno se poštujemo. Imamo odlične igrače i nevažno je tko igra. Svjestan sam naših kvaliteta, kao i što znamo da moramo popraviti ulazak u utakmice. Imamo potrebno za napraviti dobre rezultate i nadam se da ćemo se već iz Koprivnice vratiti s tri boda - rekao je Osijekov stoper.

A Bijelo-plavi će protiv sebe imati momčad koja želi uzvratiti za težak poraz, rezultatski najteži kojeg su ove sezone doživjeli. Osječani su na otvaranju prvenstva brojali do šest protiv Slaven Belupa koji je u međuvremenu prošao kroz ozbiljne promjene.

- Na otvorenju Opus Arene u sjajnoj atmosferi smo pobijedili Slaven Belupo. Sada nas očekuje jedna sasvim druga utakmica, s novim trenerom koji nosi nove ideje i novu filozofiju. Oslabljeni su za odlazak Crnca, ali imaju dobru momčad, djeluju kao ekipa s kvalitetnim pojedincima poput Hoxhe i Mioča koji se ističu. Mi smo se dobro pripremili na sve to, znamo kako ih zaustaviti i idemo po tri boda - rekao je Tomas.

OSIJEK 4-2-3-1: Malenica - Guedes, Manev, Duarte, Drambajev - Garmaš, Brlek - Bukvić, Caktaš, Lovrić - Mierez, trener: Stjepan Tomas, klupa: Barešić, Mrktčjan, Bralić, Gržan, Zebec, Fiolić, Nejašmić, Omerović, Živković, Hiroš, nedostaju: Fiolić i Jugović (ozlijeđeni), Pušić (žuti kartoni)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 12:43