VLADO KOS Cropix
REDUKCIJA SVLAČIONICE

Što će napraviti Borimir Perković? Ozljede i kazne u klubu dovele su trenera Osijeka u velike probleme

Trener osječkog prvoligaša našao se u nezavidnoj situaciji s igračkim kadrom pred nadolazeće utakmice
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 06. travanj 2023. 23:53

Borimir Perković brzo će morati pronaći rješenja za dva goruća problema. Oba u zadnjoj liniji. Jedan je, naravno, na stoperskim pozicijama jer je nakon suspenzije Jevhena Čeberka ostao na samo jednom braniču, dok nakon ozljede Šime Gržana, kojeg u kadru neće biti najmanje idućih mjesec dana, mora naći prinudnu soluciju i na desnom boku.

Osijek je sezonu počeo s petoricom stopera, a danas je ostao na jednom - Adrianu Leonu Barišiću. U redukciji svlačionice očito se u tom dijelu momčadi pretjeralo. Zimus je prvo Slavko Bralić poslan na posudbu u Goricu, potom je Danijel Lončar transferiran u poljski Pogon, a onda je kapetanu Mili Škoriću nedavno omogućen odlazak u Kinu kako bi unosnim ugovorom osigurao svoju budućnost. Čeberko se prije nekoliko dana zbog eskapade, a nakon što mu je klub do kraja sezone spustio rampu na transfer u MLS, sam prekrižio iz konkurencije. Pokušali su u Gradskom vrtu naći kompromisno rješenje s obzirom na deficit stopera u kojem su se odjednom našli, predložili su Ukrajincu da se strpi s transferom do ljeta jer se u američkoj nogometnoj ligi već početkom srpnja otvara novi prijelazni rok, no s druge strane nisu naišli na spremnost za dogovor.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Evangelou još nije potpisao

Nakon što je Čeberko odbio krenuti put Rijeke jer “nije spreman”, klub je doveden pred zid i reagirao je na jedini način na koji je mogao. Svaka druga reakcija bi poslala pogrešnu poruku. Ukrajinski nogometaš novčano je kažnjen i udaljen iz svlačionice, dobit će trenera s kojim će do daljnjeg raditi odvojeno i to ne u terminu kada i ostatak momčadi.

Prvi odlazak iz Gradskog vrta u ljetnom prijelaznom roku s obzirom na aktualnu situaciju čini se već “nacrtanim”. Ukrajinac je, ako se u međuvremenu nešto dramatično ne promijeni, vjerojatno odigrao svoje u Osijeku iako je ugovorom vezan do ljeta 2025.

Kako je “slučaj Čeberko” otvoren dva dana prije utakmice na Rujevici, trener Osijeka posegnuo je za vatrogasnim rješenjem i povukao Mihaela Žapera iz vezne linije - a nakon što je kapetan Bijelo-plavih dobar dio jesenskog dijela sezone odigrao kao stoper - opet u zadnji red. A tako će, osim ako se u međuvremenu ne dogodi kakav dramatičan obrat oko situacije s Čeberkom, ostati i do kraja sezone. Postoji, doduše, još uvijek mogućnost da Osijek potpiše nekog od igrača koji su trenutno slobodni na tržištu. Uostalom, grčki stoper Stefanos Evangelou (24), koji je nedavno razvrgnuo ugovor s moldavskim Šerifom, sada je već dva tjedna u treningu s Bijelo-plavima, no konačna odluka oko toga hoće li mu se ponuditi ugovor ili ne još nije donesena.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Problem za Perkovića bit će i na desnom boku. Šime Gržan je ozlijeđen i morat će mirovati najmanje mjesec dana zbog rupture mišića zadnje lože. Dakle, upitno je kada će i hoće li uopće u preostalih devet utakmica koliko je ostalo za odigrati do konca sezone pomoći suigračima. Perković je za Gržana imao alternativu u Adrianu Leonu Barišiću, kojeg je silom prilika već izvlačio uz desnu aut-liniju. Međutim, kako je Osijek došao u manjak s braničima i kako je Barišić poslije suspenzije Čeberka ostao jedini stoper u kadru (!?), takav luksuz trener Bijelo-plavih više nema.

Spustio se Omerović

Osijek je sezonu počeo s čak četvoricom igrača kojima je pozicija desnog beka primarna ili sekundarna, a sada više u kadru nema niti jednog - trojica su razdužila opremu Bijelo-plavih, a jedan je ozlijeđen. Miloš i Grgić još su ljetos dobili papire, a zimus je, pak, razvrgnut ugovor s Bartolecom nakon što tadašnji trener Poms na njega nije baš nimalo računao. Sada već bivši šef struke Bijelo-plavih kao alternativu Gržanu vidio je Jurčevića, inače lijevog beka. Razmišlja li i Perković na taj način uskoro ćemo doznati. Na Rujevici se, poslije Gržanovog izlaska s terena, na poziciju desnog beka spustio Omerović, krilni napadač. I ostavio dobar dojam. Je li bio i dovoljno dobar da iduću utakmicu protiv Gorice i započne na za njega novoj poziciji saznat ćemo za nekoliko dana.

Doduše, na Rujevici trener Osijeka nije mogao računati na kartoniranog Leovca, zbog čega je Jurčević nastavio utakmicu na svojoj lijevoj strani. Desnog beka je desetak minuta u remiju na Maksimiru odigrao i Diego Barri. Otkako je došao u Gradski vrt Španjolac se nije previše naigrao (u godinu i pol dana skupio je svega 13 nastupa, od čega 11 u aktualnoj sezoni), ali i u to malo vremena šetao je po pozicijama gdje god je “gorjelo”. Bio je zadnji vezni, “desetka”, krilo, bek...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 04:26