VLADO KOS Cropix
SUDAČKA ANALIZA

Strahonja riješio i Hajduk i Dinamo: ‘Ovo nije bila Zebecova večer, ali oba kaznena udarca su regularna‘

Nakon odigranog 7. kola SuperSport HNL-a najviše je ‘repova‘ ostalo nakon utakmice Dinama i Osijeka
Piše: SNObjavljeno: 04. rujan 2023. 21:43

Kao i svakog ponedjeljka, završno s odigranim kolom SuperSport HNL-a na HRT-u 2 emitirana je emisija Stadion koja se bavi aktualnim temama koje su se odvile u hrvatskom nogometu. Gosti su bili trener Šibenika Mario Carević i sudački ekspert Marijo Strahonja. Ovoga je puta fokus bio na sedmom kolu, a najviše se pričalo o utakmici između Dinama i Osijeka na Opus Areni gdje je glavni sudac Mario Zebec nakon konzultacije s VAR sucem Ivanom Bebekom dosudio dva kaznena udarca za Modre. Bruno Petković realizirao je oba te Dinamu donio preokret i nova tri boda (3:2).

- U ovom kolu je bilo puno izazovnih situacija u ključnim trenucima utakmica u kojima su suci donosili različite odluke. Bilo je dobrih, ali bilo je i grešaka... - započeo je Strahinja pa se osvrnuo na susret Dinama i Osijeka.

- Ovo nije bila večer Marija Zebeca. U ključnim situacijama nije dobro reagirao, morao je imati puno pomoći VAR sobe...

Za prvi kazneni udarac koji je dosuđen za Dinamo nakon što je na rubu kaznenog prostora Darko Nejašmić rukom dirao loptu Strahonja govori:

- Jasno je da je igrač dirao loptu rukom. Sudac nije samostalno ovo dosudio, bio je više fokusiran na kazneni prostor jer zna da iza sebe ima VAR sobu koja će brinuti o drugom incidentu. VAR soba je morala odlučiti je li se ova ruka dogodila izvan ili u kaznenom prostoru, odgonetnuli su da je ona bila u kaznenom prostorom i pozvali su Zebeca da dođe vidjeti snimku.

Drugi incident dogodio se kad je Dino Perić srušen u šesnaestercu.

- VAR soba je prepoznala da se radi o incidentu kojega sudac nije vidio. Nakon konzultacije ponovo je pokazao na bijelu točku i mislim da su oba kaznena udarca pravedno dosuđena - zaključio je na tu temu.

Nakon derbija na Opus Areni, komentatori su se okrenuli porazu Hajduka od Istre 1961. na Poljudu (1:0).

- Smatram da ovakvi porazi ne mogu unijeti nemir u svlačionicu. Dobra je stvar da slijedi reprezentativna pauza da se mogu analizirati neke stvari na kojim se može poraditi, a onda u miru dočekati nastavak prvenstva - kratko je komentirao Mario Carević.

- Detalj u kojemu je Marko Livaja pogodio protivnika u ruku kao da je plod dekoncentracije koju je sudac morao vidjeti. Dobio sam dojam da suci na Poljudu ili Opus Areni budu malo zatečeni atmosferom. S druge strane, situacija u kojemu je Melnjak pao te su domaći igrači tražili jedanaesterac s razlogom nije dosuđen - započeo je Strahonja, pa se osvrnuo na potencijalni crveni karton za Zvonimira Šarliju nakon što je nogom u glavu udario Antu Ercega.

- U ovom kontekstu je Erceg ispravno došao do pozicije, i vrlo lako je ovo mogao biti crveni karton. Što se tiče situacije kod pogotka, treba svakako spomenuti, VAR suci imaju samo kamere koje i mi vidimo u kojima nije moguće vidjeti je li Erceg tijelom prešao centar prije nego li je prihvatio loptu. Situacija je bila specifična za pomoćnog suca koji u ovakvim situacijama daje prednost napadaču i mislim da je sve regularno - zaključio je sudački ekspert.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 17:20