VLADO KOS Cropix
OSTALI BEZ DAHA ZA FINIŠ

‘Štrajk‘ strijelaca skupo je koštao Osječane, a sezona će se pamtiti i po jednom bizarnom detalju

U odnosu na lani Bijelo-plavi su prvenstvenu utrku završili na nižoj poziciji i s manje bodova
Piše: JL.Objavljeno: 23. svibanj 2022. 21:50

Osijek nije uspio i drugu uzastopnu sezonu zaključiti s učinkom od 70+ bodova. Jedno loše i jedno dobro poluvrijeme nisu bili dovoljni za više od boda na gostovanju u Gorici, u utakmici koju su Bijelo-plavi završili s igračem manje u polju. Prvo gostovanje Osijeka u Velikoj Gorici, u prosincu 2018., i dalje je posljednje na kojem je momčad iz Gradskog vrta slavila.

U odnosu na lani, Osijek je prvenstvenu utrku završio poziciju niže na ljestvici s osam osvojenih bodova manje, deset zabijenih golova manje i četiri primljena pogotka više. Bila je to sezona u kojoj je Osijek do tri kola prije kraja u teoriji još uvijek imao šanse za naslovom prvaka, a Bijelo-plavi su posljednji put u sličnoj situaciji u tako kasnoj fazi natjecanja bili prije 27 godina. Prvenstveni maraton momčad iz Gradskog vrta odlično je trčala sve do finiša, u potpunosti izjednačena s Dinamom, a onda je ostala bez daha za završni sprint. U jesenskom dijelu sezone Osijek je uhvatio “dobar vjetar”, nanizao impresivnih 16 utakmica bez poraza (od kojih je 13 bilo prvenstvenih), no očito još nije bio spreman otići do kraja.

Nemogući promašaji

U četvrtom prvenstvenom krugu osvojili su Bijelo-plavi najmanje bodova u usporedbi s uvodne tri dionice i na kraju zaostali deset bodova za prvakom.

image

Kristijan Fučak















VLADO KOS Cropix

- Zadovoljan sam sezonom sve do posljednjih pet kola. Svi smo “ginuli” da bismo dosegnuli najveći uspjeh. Nešto nas je sputalo u samom finišu, možda smo se raspali pod pritiskom, ali smo ipak odigrali dobru sezonu... Idemo se odmoriti i potom napuniti baterije za novu sezonu - poručio je prije odlaska na odmor kapetan Mile Škorić.

Na koncu Osijek je 30. izdanje Prve HNL zaključio s pet poraza (koliko ih ima i prvak Dinamo), čak 12 neodlučenih ishoda (jedan manje od Lokomotive), ali s drugim najvećim klupskim bodovnim učinkom ostvarenim u posljednja tri desetljeća. Sezoni je Nenad Bjelica dao ocjenu 4+.

- Generalno govoreći, možemo biti zadovoljni, imali smo velike konkurente u Dinamu, Hajduku i Rijeci, pokušat ćemo u budućnosti biti još uspješniji - poručio je trener Bijelo-plavih.

Bila je ovo čudna sezona u čijoj se završnici umjesto o šansama Bijelo-plavih za titulu više govorilo o budućnosti Nenada Bjelice na klupi Osijeka zbog njegovog nezadovoljstva klupskim strukturama. Te teme otvorene su, međutim, u najgore moguće vrijeme, pred konačan rasplet prvenstvene utrke.

Bit će ova sezona upamćena i po “štrajku” strijelaca, a ta kronična neefikasnost i slaba realizacija skupo je koštala momčad iz Gradskog vrta. Najbolji golgeteri Bijelo-plavih bila su dvojica igrača s učinkom od po svega pet golova!? I pritom, nije riječ o napadačima nego o veznim igračima (Caktaš i Žaper). Na koncu Osijek je sezonu završio s čak 22 postignuta gola manje od Rijeke, 19 manje od Dinama, 15 od Hajduka i 6 manje od Lokomotive ili svega tri više od Šibenika od kojeg su Bijelo-plavi osvojili čak 37 bodova više!? U Gorici ni 20 upućenih udaraca (8 u okvir i 12 pored vrata) nisu bili dovoljni za više od jednog pogotka.

Osijekova sezona pamtit će se i po još jednom bizarnom detalju - Bijelo-plavi su sezonu zaključili s više promašenih (tri) nego realiziranih kaznenih udaraca (dva).

- Nemoguće je što mi možemo promašiti i koliko nam treba za pogodak. I onda još lopta uđe u suparnički gol jer je nekoga okrznula... Šuteva poput Goričinog u rašlje mi smo imali barem 15 u sezoni, ali nama nikako nije ušao sličan udarac. No, moguće je da treba raditi još jače, još bolje, da bismo zavrijedili tu dozu sreće - kazao je trener Osijeka.

Nenad Bjelica u rukama ima kompletnu sportsku politiku kluba i u idućim tjednima slijedi mu veliki posao oko slaganja rostera za iduću sezonu. Puno vremena nema jer za tri tjedna počinju pripreme, već 16. srpnja počinje nova HNL sezona, a 21. srpnja Osijeku slijedi prvi izazov u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu. Ova sezona bila je “škola” za iduću u kojoj su ambicije nadmašiti učinak iz netom zaključene sezone u kojoj su Bijelo-plavi uz treće mjesto u HNL-u igrali polufinale Kupa, te dogurali do 3. kola kvalifikacija za Konferencijsku ligu.

- Ostaje nam odmoriti se i 13. lipnja krenuti u pripreme za novu sezonu, u kojoj ćemo sigurno ciljati na još bolji rezultat od 3. mjesta. Uvjeren sam da ova momčad Osijeka može još više od dosad pokazanog i ostvarenog - poručio je trener.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. travanj 2024 05:43