VOJKO BASIC/CROPIX Cropix
USUSRET DERBIJU

Sudar dvojice stručnjaka! Bjelica možda zna kako zaustaviti Bijele, ali s Dambrauskasom mu nikada nije bilo lako

Dambrauskas stiže kao trener Hajduka, najopasnije momčadi na derbi-gostovanjima
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 03. travanj 2022. 09:17

Tražite li trenera koji zna kako igrati protiv Hajduka, onda je Nenad Bjelica svakako na vrhu liste. S Dinamom i Osijekom dopustio je Hajduku tek jednu pobjedu u 13 dosadašnjih ogleda. Taj jedini poraz datira iz kraja kolovoza 2019. kada je Bjeličin Dinamo pao na Poljudu nakon pogotka Jradija (1:0). S Osijekom nikada nije izgubio od Hajduka u šest dosadašnjih utakmica. Od tih šest dvoboja, dva su odigrana u Gradskom vrtu, po jednu pobjedu i remi bilježi Bjelica.

Lekcija Gorice

Koja je tajna njegovog uspjeha?, pitat će se mnogi. Nema tajne kod nijednog trenera, pa tako ni Bjelice. Primarno stoji činjenica da je u tih 13 ogleda imao dvije iznimno kvalitetne momčadi koje su rijetko gubile utakmice i od ostalih suparnika u HNL-u, što govori da Hajduk nije iznimka na tom popisu. Kvalitetne momčadi i prepoznatljiva taktika s uistinu puno obvezne igre.

Bjeličin nogomet konstantno ima čvrstinu i agresivnost kao dvije temeljne karakteristike igre koja utakmicu drži pod kontrolom. Pritom se rezultatska razlika potpisuje individualnom klasom u kreaciji i realizaciji, dakako. Igra koja ne plijeni atraktivnošću, ali ima rezultat kao potvrdu učinkovitosti.

Ako je Bjelica “bauk” za Bijele kao trener koji je u 12 od 13 susreta ostavio Splićane bez pobjede, onda je Dambrauskas ipak strateg s kojim ni Bjelici ne ide lako. Triput su se dosad susreli Dambrauskas i Bjelica, a tek jednom je slavio trener Osječana. I to kako je slavio, zgoditkom u sedmoj minuti sudačke nadoknade. Nije Bjelici dosad bilo jednostavno s litavskim stručnjakom jer već u prvom susretu iz rujna 2020. u Gradskom vrtu namučio se za pobjedu.

Osijek je bio u naletu, nizao pobjede s novim trenerom na klupi, međutim, Gorica se pokazala kao iznimno teška prepreka. Lovrić je goste doveo do izjednačenja u 84. minuti, ali uspio je Alen Grgić donijeti pobjedu Bjeličinom Osijeku u 90+7. minuti. Međutim, dva i pol mjeseca kasnije doživio je Bjelica najveći poraz otkad sjedi na klupi Osječana. Nitko nije Bjelici očitao lekciju kao Gorica s Dambrauskasom. Na koji način? Po Bjeličinom receptu, jasno.

Poljudski imperativ

Na kontranapade je Dambrauskas zaskočio Bjelicu, uhvatio njegov Osijek na “krivoj nozi”. Bez opravdanja, bez ikakvog alibija Osijek je u Turopolju doživio poraz koji potpuno iskače iz tradicionalne spoznaje o igri Osijeka pod Bjelicom. Utakmica koja je treneru Osječana izmakmula kontroli. Za razliku od zadnje međusobne utakmice s Dambrauskasom, gdje je klasični Osijek kontrolirao dvoboj. Ali, bio je to poljudski dvoboj s većim imperativom Hajduka na punom stadionu.

Večeras u Gradskom vrtu u 29. kolu 31. prvenstva Hrvatske, prvi put Dambrauskas stiže kao trener Hajduka, najopasnije momčadi na derbi-gostovanjima. Bit će zanimljivo, a lako neće biti nijednom od lovaca na titulu prvaka...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 15:57