Vladimir Čohar
 

 VLADO KOS/Cropix
PRVOLIGAŠ MIJENJA PLOČU

‘Šutnja o sucima obila nam se o glavu! Prošla sezona bila mi je najgora u sportskoj karijeri‘

"Stadion može biti novi početak, ali on neće riješiti probleme", kaže član uprave Osijeka Vladimir Čohar
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 21. lipanj 2023. 16:11

Odahnuli su u Osijeku jer najveći, 65 milijuna eura "teški", projekt u klupskoj povijesti priveli su kraju. Stadion i kamp na Pampasu počeli su živjeti, primili su nogometaše, uskoro će i navijače, a kompleks koji je niknuo na obali Drave bit će temelj klupske budućnosti.

- Plan je da vam predsjednik kluba Ferenc Sakalj uskoro sam kaže koja je strategija. Ne bih odgovarao u njegovo ime, ali mislim da svi skupa možemo odahnuti i biti sretni što smo uselili u naš novi dom. Sigurno će od sada pa na dalje puno toga biti lakše. I u komunikaciji i provođenju nekih strateških odredbi. Nećemo se više moći vaditi na činjenicu da je stadion u izgradnji. Kreće novi život i od sada će i sve biti lakše mjerljivo i nama lakše komunicirati. Kamp je najveća pobjeda NK Osijek i najveći trofej, a sve što se na to bude nadograđivalo bit će dodana vrijednost. Na svima nama je da pametno iskoristimo uvjete koje smo dobili - kaže član klupske uprave Vladimir Čohar.

Turbulentna sezona

Iza Osijeka je najturbulentnija sezona u dugo vremena, a u klubu ne žele da se slična ponovi.

- Meni je to bila najgora sezona u profesionalnoj sportskoj karijeri u kojoj sam dulje od 30 godina. Na kraju smo se izvukli, ali ne daj Bože da se tako nešto ponovi. Ovaj stadion može biti novi početak, ali on neće sam od sebe riješiti probleme koje imamo. Moramo se pogledati u oči, sa dozom samokritike i probati konkretnije rješavati probleme koje smo imali - dodaje.

image

Trening kamp na Pampasu

VLADO KOS Cropix

A jedan od tih problema koje će trebati konkretnije rješavati je status kojeg je Osijek "uživao" kod sudaca. U Gradskom vrtu su često odšutjeli, doduše proljetos je u dva-tri navrata sportski direktor Kulešević javno upozoravao na odluke koje su grubo oštetile njegovu momčad, no na Pampasu će klub okrenuti ploču. Šutnja se, priznao je član Osijekove uprave, bijelo-plavima obila o glavu.

- Prije tri godine smo zauzeli stav da nećemo komentirati pojedinačne situacije i to nam se na neki način obilo o glavu. Ono što nam se izdogađalo dokazuje da zaista izgleda da nas suci nisu najbolje tretirali. Mi smo svjesni da je treće mjesto splet različitih okolnosti, naravno i kvalitete, ali i poklapanja nekih drugih rezultata. No, sigurno je da moramo preispitati tu strategiju komunikacije. Generalno mislim da Osijek ima dobar status u HNS-u iako bi se po sudačkim odlukama u zadnjih pet kola dalo naslutiti da nema. Sve što je bilo ostavljamo iza nas, ali sigurno ćemo potaknuti raznim pritiscima i opaskama očito morati malo promijeniti stav u budućnosti, jer nitko u klubu, pa ni ja osobno više ne želimo proživljavati sezonu kao prošlu, da se praktički svaku utakmicu tresemo do 90. minute, a da ne ovisi uvijek samo o kvaliteti - kaže Čohar.

Isplaćeni dugovi

U međuvremenu klub je došao pod lupu UEFA-a nakon što na vrijeme nije podmirio neke transferne rate. Ti dugovi su isplaćeni, ali nije prošlo bez posljedica po Osijek - jedno vrijeme su imali "rampu" na registraciju novih igrača, a morali su platiti i nemalu kaznu. Koja je, doduše, u najvećem iznosu prelomljena neisplatom nagrade koja je bijelo-plavima trebala slijediti za nastup u Europi prošlog ljeta.

- To je sve riješeno. Platili smo jako visoku kaznu, ukupno 600.000 eura od čega je 450.000 koje su nam trebale slijediti iz fonda UEFA-e. Imamo tri godine probni period u kojem više ne smijemo ponoviti te greške, što je na neki način dobro jer će nas prisiljavati da cijelo vrijeme budemo likvidni i da dva puta razmislimo prije nego li neke stvari odradimo. Tada smo ih radili u dobroj vjeri nadajući se da će nam to u budućnosti ostvariti dobit, ali nismo to ostvarili. Moglo nam se i na puno ružniji način to obiti o glavu, ali na kraju je ispalo dobro. Sada opet možemo dovoditi i registrirati igrače - kaže Čohar.

image

Trening kamp na Pampasu

VLADO KOS Cropix

Jedan trogodišnji ciklus unatoč ekstra izdacima i za momčad i za struku završio je bez trofeja i bez toliko željenog iskoraka u Europi. Sada počinje novi u kojem su, zbog završetka stadiona, očekivanja posljedično još i veća.

- Preuzimam i na sebe odgovornost što nisam imao želju ni poriv češće istupati u medijima, ali mislim da je od ulaska mađarskog kapitala u klub jasno iskazana želja da Osijek bude u vrhu hrvatskog nogometa. Mislili smo prije tri godine da će se to malo konkretizirati ili titulom, ili kupom ili ulaskom u grupnu fazu Europe. Rezultatski se taj dio nije ostvario, ali strateški gledano osnovni cilj je ispunjen kroz sve tri ove godine. Bili smo drugi i dva puta treći i tako suho gledano zaista možemo biti zadovoljni. No, moram priznati da smo očekivali više, ali to se nije dogodilo i sada ulazimo u novi ciklus, sa novim objektom, više nećemo imati opravdanje da značajna sredstva trošimo na infrastrukturu. Sada smo svi pod puno većim pritiskom realizacije tog nekog rezultatski većeg uspjeha, međutim nije realno očekivati već u ovoj godini, jer će se posljedice nekih odluka, prije svega financijskih, još osjećati. Nadamo se da ćemo to uspjeti riješiti u ova dva prijelazna roka. No, isto tako mislim da u aktualnom kadru imamo dovoljno rezervi da se iz toga može izvući nešto više. I dalje je cilj doći što dalje u sva tri natjecanja - kaže Čohar.

Neće se zalijetati

U klubu su se u posljednjih nekoliko prijelaznih rokova "opekli" i zato se ovoga ljeta neće zalijetati.

- Imamo veliki problem i teret. Mi sad u kadru imamo tri-četiri kapitalca koji su ostali dužni klubu, navijačima, pa i samima sebi. Nekoliko pozicija je bitno popuniti i u tom smjeru će se ići, ali nije realno očekivati da ćemo se u sljedećih mjesec dana pojačati s nekim, nazovi, kapitalcima. To smo radili ranije, nije se pokazalo dobrim i sigurno to nećemo raditi, nego ćemo probati stvari vratiti na "tvorničke postavke". I dalje će ti ugovori biti solidni, igrači će biti zadovoljni, ali će biti motivacijski. Neće više biti isto igrao ili ne igrao, pobjeđuje li klub ili ne. Moramo se pogledati u oči i u odnosu na vlasnika, prihvatiti činjenicu da smo u financijskom smislu pogriješili i da ono što smo planirali s igračima koje smo doveli nije upalilo. Dio tih igrača je i dalje ovdje, imaju svoju vrijednost i može se dogoditi da vrlo brzo tu svoju vrijednost ispolje pa da na kraju ispadnemo pametni, ali sada je bitno znati da prijelazni rok traje tri mjeseca. Čeka nas prvi veliki izazov, a to je pokušaj ulaska u skupinu Konferencijske lige. No, iskustva iz prethodnih godina govore da pravila nema. Momčad je konkurentna, uvjeti su najbolji mogući, a regirat ćemo pravovremeno - kazao je.

Osijek, dodao je Čohar, pritom neće dozvoliti da bude sredstvo licitacije.

- Nećemo nasjedati na ucjene tipa da igrač ode u jedan klub, pa onda licitira s Osijekom. Siguran sam da na tržištu ima dovoljno igrača koji mogu popuniti nama važne pozicije unutar budžeta kojeg imamo - zaključio je Čohar.

Nećemo nasjedati na ucjene

Osijek, istaknuo je Čohar, neće dozvoliti da bude sredstvo licitacije.

- Nećemo nasjedati na ucjene tipa da igrač ode u jedan klub, pa onda licitira s Osijekom. Siguran sam da na tržištu ima dovoljno igrača koji mogu popuniti nama važne pozicije unutar budžeta kojeg imamo - rekao je Čohar.

Sada opet možemo dovoditi i registrirati igrače

Klub je došao pod lupu UEFA-e nakon što na vrijeme nije podmirio neke transferne rate. Ti dugovi su isplaćeni, ali nije prošlo bez posljedica po Osijek - jedno vrijeme su imali "rampu" na registraciju novih igrača, a morali su platiti i nemalu kaznu. Koja je, doduše, u najvećem iznosu prelomljena neisplatom nagrade koja je Bijelo-plavima trebala slijediti za nastup u Europi prošlog ljeta.

- To je sve riješeno. Platili smo jako visoku kaznu, ukupno 600.000 eura, od čega je 450.000 koje su nam trebale slijediti iz fonda UEFA-e. Imamo tri godine probni period u kojem više ne smijemo ponoviti te greške, što je na neki način dobro jer će nas prisiljavati da cijelo vrijeme budemo likvidni i da dva puta razmislimo prije nego li neke stvari odradimo. Tada smo ih radili u dobroj vjeri nadajući se da će nam to u budućnosti ostvariti dobit, ali nismo to ostvarili. Moglo nam se i na puno ružniji način to obiti o glavu, ali na kraju je ispalo dobro. Sada opet možemo dovoditi i registrirati igrače - kaže Čohar.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. svibanj 2024 18:44