VLADO KOS Cropix
VELIKI GUBITAK

Svaka mu čast za sve, ali Mierez je otišao s mrljom: Pokupio je stvari i stavio Osijek pred zid

Osijek nije uspio zadržati svog najboljeg igrača, koji je u predvečerje dviju velikih utakmica otišao u Al Jaziru
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 10. kolovoz 2024. 13:10

Kuhao se odlazak tjedan dana, a svejedno je udario kao grom iz vedra neba. Uoči utakmica u kojima bi se mogla rasplesti čitava sezona za Bijelo-plave, pogotovo u Europi, Ramon Mierez je podigao sidro.

Argentinac je još u utorak pokupio svoje stvari iz svlačionice, bio je to njegov čin kojim je zorno želio pokazati kako je odigrao svoje za Osijek i kako želi u Emirate. Klub je doveden pred zid, bez previše izbora. Jedna mogućnost bi bila odbijanje transfera, a tada bi bilo zanimljivo vidjeti kako bi se stvari nakon takve odluke odigrale i bi li Mierez snosio klupske sankcije zbog ponašanja, a druga je prodaja koja se na koncu i dogodila.

image
VLADO KOS Cropix

Postojala su čak i neka razmišljanja da se razgovara s njim, da možda odigra još utakmicu protiv Zire u europskim kvalifikacijama prije rastanka, no takve je opcije odmah u startu presjekao trener Federico Coppitelli, rekavši kako to ne dolazi u obzir zbog atmosfere u momčadi. Uostalom, njegov autoritet bio bi ugrožen davanjem prednosti igraču koji je jasno poručio kako više nije dio svlačionice u kojoj je bio jedan od lidera.

A i pitanje je zapravo bi li Mierez uopće bio otvoren za tu ideju nakon što je glavom (i stvarima) već napustio Opus Arenu i kad je jasno dao do znanja kako ugovor života koji ga je čekao u Emiratima ne želi ugroziti mogućom ozljedom u utakmici protiv Zire.

Elitna plaća

Nažalost, na kraju je ostala mrlja zbog načina na koji je El Toro napustio Osijek i trenutka u kojem je to učinio. Iako za sve ono što je napravio u prethodne četiri godine Argentinac zaslužuje duboki naklon, svaki cent uložen u njega je pošteno vratio.
Osijek je, na koncu, dobio nešto više od tri milijuna eura odštete za igrača kojemu je ugovorna obveza završavala za manje od deset mjeseci, a dio tog kolača u iznosu od 20 posto pripast će i Alavesu. Cifra je to u rangu onih koje je Osijek prethodnih nekoliko prijelaznih rokova odbijao za svoga najboljeg strijelca, plus - minus pola milijuna eura, a koje su stizale iz MLS-a, Rusije, njemačke druge lige i koliko je nudio Dinamo.

image
MARIN FRANOV Cropix

S bitnom razlikom, Mierez tada nije bio u zadnjoj godini ugovora, što je Bijelo-plavima ostavljalo dovoljno manevarskog prostora da oni diktiraju uvjete transfera. Osijek je uvjetno rečeno “zaradio” i dodatnih milijun eura koliko je Mierez imao plaću u zadnjoj godini ugovora. Naime, ugovor mu je bio tako sročen da mu se svake sezone plaća uvećava za iznos bonusa kojeg je ostvario u prethodnoj sezoni. Na koncu je došao do cifre kojom je spadao u elitni razred najplaćenijih igrača lige.

Najveći minus

Mierezov transfer - ne sam odlazak jer on je bio moguć nakon što je postalo jasno kako razgovori oko novog ugovora ne vode u dobrom smjeru koliko trenutak u kojem se dogodio - možemo zasad smatrati najvećim minusom Josea Bota u njegovom mandatu na mjestu sportskog direktora Bijelo-plavih. Pred utakmice u kojima je Osijek dobio priliku kakva mu se nikad ranije nije pružala u europskim kvalifikacijama momčad je oslabljena odlaskom prve napadačke opcije i igrača na kojem se puno toga temeljilo.

Međutim, s druge strane moramo priznati kako ni Boto nije imao posve čistu situaciju. Nije tajna, El Toro je već neko vrijeme želio otići, ali zanemarimo li opetovani interes Dinama, na kojeg je jasno odgovoreno kako može zaboraviti na Miereza, ovog ljeta sve do prije nekoliko dana drugih ponuda za Argentinca nije bilo. Istovremeno, razgovori oko novog ugovora (a na stolu je navodno bila ponuda od tri milijuna eura na pet godina uz bonuse) nisu odmakli ništa bliže dogovoru.

Malo vremena

Boto, pak, sada u jako kratkom vremenu mora odraditi velik posao. S jedne strane naći adekvatnu zamjenu Mierezu - za početak ulogu središnjeg napadača vjerojatno će preuzeti Matković, kojeg će se povući s krila bliže protivničkim vratima, a opcija je i Ademi koji je ovog ljeta doveden kao dopuna kadru - ali i desnog beka.

Naime, Renanu Guedesu slijedi dulja stanka, koja se vjerojatno neće brojati u tjednima nego mjesecima, i u tom periodu Omerović neće imati alternativu. Uz napadača i desnog beka, što su pozicije na kojima Osijek sada silom prilika mora tražiti pojačanja, od ranije je poznato kako su lijevo krilo i branič mjesta u momčadi na kojima će Bijelo-plavi tražiti nova imena do zaključenja ljetnog prijelaznog roka.

Linker
10. kolovoz 2024 13:10