Ivan Leko

 TOM DUBRAVEC Cropix
BITKA ZA POLUFINALE

Sve jako slično kao protiv Dinama? Evo što Leko sprema u kup-derbiju, Osijeku se vraćaju tri važna igrača

Kakav će sastav izvesti Leko, odnosno Poms za četvrtfinalni ogled Hrvatskog kupa?
Piše: J. Radić/G. ĐukarićObjavljeno: 01. ožujak 2023. 14:45

Kadar je gotovo isti kao u Maksimiru, a ista su i pitanja. Bez tri ozlijeđena stopera stiže Hajduk u Gradski vrt, ali ne naslućuju se koncepcijske promjene. Jasno, uvijek ostaje mogućnost iznenađenja, ma koliko skromna bila.

U svakom slučaju i bez promjene sustava postoje određene izmjene koje se logično nameću. U stoperskoj liniji to je povratak Simića u startnu postavu jer time Leko dobiva Melnjaka na boku. Obje bočne pozicije bile su kritične u Maksimiru, pogotovo lijeva strana gdje se pokazalo da Anello nema potrebno iskustvo prvoligaške razine. Mladi Amerikanac na lijevom boku nema defenzivne navike shodno činjenici da je dosad u karijeri igrao krilnog napadača, ali i u ofenzivnom dijelu je prilično samozatajan, stoga se Melnjak nameće kao prirodni izbor na lijevom boku.

Na desnoj strani je Mikanović opcija prije Lovrencsicsa, koji se prilično umorio u maksimirskim dvosmjernim obvezama, stoga bi dvije tjelesno zahtjevne utakmice u tri dana bila izniman napor za igrača na pragu 35. godine. Za Osijek se traže dva trkača po bokovima, dva iskusna igrača koji uz to mogu pokriti i defenzivni segment, a te karakteristike Leko bi trebao dobiti s Mikanovićem i Melnjakom.

U sredini je izvjestan povratak Grgića, s kojim je Leko namjeravao početi još u Varaždinu prije dva i pol tjedna, ali ozljeda austrijskog Hrvata u prvi plan je izbacila kapetana juniora Capana. Međutim, Grgić je već u prošlonedjeljnom derbiju odigrao poluvrijeme i njegov ulazak od prve minute ne bi trebao biti sporan. Leko preferira jaku sredinu, a taj cilj ispunit će s Fossatijem i Grgićem, dok bi Pukštas i Krovinović u toj koncepciji ostala dva polušpica iza Livaje.



Škorić, Žaper i Caktaš se vraćaju, Gržanu prijeti dulja stanka

image

Rene Poms

MARKO MRKONJIC Cropix

U odnosu na prvenstvenu utakmicu protiv Varaždina, u kojoj zbog velikog broja izostanaka ni zapisnik nije uspio popuniti do kraja pa je klupu sastavio isključivo od mladih igrača bez velikog prvoligaškog iskustva, Rene Poms će za kup-dvoboj protiv Hajduka imati konkretniji izbor.

U kadar mu se vraćaju trojica igrača, ali trojica koja puno znače. Kapetan Mile Škorić i dokapetan Mihael Žaper odležali su suspenziju zbog kartona i očekuju se među starterima, a i Mijo Caktaš je preležao gripu koja ga je prošli tjedan srušila u krevet i lako je moguće kako će utakmicu početi od prve minute. U kadru, pak, neće sigurno biti Ramona Miereza, koji odrađuje posljednju utakmicu suspenzije nakon isključenja u Puli, te Ivana Fiolića koji je bolestan.

Neće igrati ni Šime Gržan, koji je zbog ozljede napustio travnjak u prošlom prvenstvenom kolu, a još uvijek je nepoznato koliko će Bijelo-plavi biti bez svog jedinog desnog beka. Sumnja se na napuknuće kosti u stopalu, čeka se još uvijek konačna dijagnoza, a potvrdi li snimka iz bolnice bojazan, to bi značilo kako će Osijekov nogometaš izvan stroja biti i do dva mjeseca. Na poziciji desnog beka, bude li Osijek igrao u formaciji s četvoricom u posljednjoj liniji, stoga će prinudno igrati ili Jurčević ili Barišić.

- Fiolić je bolestan, još uvijek se nije priključio treninzima, tako da on sigurno neće biti u konkurenciji za Hajduk. Oko Caktaša je situacija dobra, odradio je posljednjih nekoliko treninga i jako dobro izgleda, ali još ćemo vidjeti hoće li biti spreman krenuti od početka - otkrio je trener Bijelo-plavih.

Inače, u rosteru Osijeka od ranije nedostaju ozlijeđeni Brlek i Cvijanović.

Linker
20. travanj 2024 10:53