Ivica Ivušić

 THOMAS SAMSON Afp
PARIŠKI JUNAK

Svi su poludjeli za Ivušićem! Zovu iz Francuske, Italije, Engleske, pada i rekord Lovre Kalinića!?

Najbolji vratar Osijeka otkako je hrvatske države blizu je odlaska. Potvrdio je to i sam Bjelica
Piše: Gradimir DjukarićObjavljeno: 14. lipanj 2022. 14:59

Ivica Ivušić postao je prvi vratar hrvatske reprezentacije koji u službenoj utakmici protiv Francuske, a Hrvatska je odigrala do sada sedam natjecateljskih utakmica protiv "Les Bleusa", nije primio pogodak!? Klub iz Gradskog vrta nije propustio priliku pohvaliti se postignućem svoga, izborom navijača, najboljeg nogometaša prošle sezone. "Bravo Ive!", ponosno su poručili na svim klupskim društvenim mrežama.

Pred nešto više od 77.000 navijača na Stade de Franceu i milijunima onih koji su dvoboj Lige nacija ispratili na TV-u, a prijenos utakmice samo u Francuskoj je gledalo 6,4 milijuna gledatelja, Ivica Ivušić je još jednom potvrdio svoju klasu. Skinuo je zicer Mbappeu, potom na istjeku vremena sjajnom reakcijom iz kuta izvadio loptu koju je u pokušaju da spriječi nadirućeg Benzemu otpucao Šutalo, utakmicu je završio s ukupno pet obrana, od čega su dva bili udarci unutar kaznenog prostora...

image

Ivušićeva statistika nakon briljantnog nastupa protiv Francuske u Parizu

SOFASCORE

Statistika: SofaScore za SN

Vratar Osijeka je prema Sofascoreu bio jedan od najboljih u povijesnoj pobjedi Hrvatske s ocijenom 8. Samo je Stanišić utakmicu završio s boljom ocjenom (8,1). Nastupom na Stade de Franceu Ivušić je na najbolji način zaokružio vrlo intezivnu sezonu u kojoj je napokon dobio zasluženu potvrdu svojih kvaliteta. Jesenas je, nakon što je prethodne dvije sezone bio statistički najbolji golman Prve HNL, konačno dospio na popis reprezentacije i odmah u prvoj akciji u nacionalnoj vrsti debitirao na vratima u kvalifikacijskim ogledima za Svjetsko prvenstvo protiv Slovačke i Slovenije.

Mister "clean sheet" je u Parizu i treću od pet utakmica koliko je čuvao vrata reprezentacije završio čiste mreže. Standarde je visoko postavio i ne odstupa od njih. Njegove brojke nisu slučajne, od 110 utakmica koliko je stajao među vratnicama s grbom Osijeka na dresu u njih 55 nije primio gol. Niti jedan Osijekov vratar otkako je Prve HNL nema ni izbliza takvu statistiku.

Nadalje, posljednje tri sezone za redom Ivušić je popravljao klupske rekorde po broju uzastopnih minuta bez primljenog gola. Prošle sezone niz je stao tek nakon 578. To je bilo ne samo najdulje vrijeme koje je prošle godine jedan vratar u Prvoj HNL u kontinuitetu sačuvao svoja vrata nego je i 11 najdulji niz otkako je lige.

Zanimanje za Ivicu Ivušića konstantno je kao i njegova forma. I u posljednjih nekoliko prijelaznih rokova interes je bio velik, a postao je još izraženiji ovoga lipnja. Nakon velike večeri u Parizu telefoni u Gradskom vrtu tek bi se mogli "užariti". Sjajnog vratara, bez ikakve sumnje najboljeg u Gradskom vrtu u eri HNL-a, ugovor s bijelo-plavima veže do ljeta 2025., a što Osijeku osigurava čvrste pozicije u pregovorima sa zainteresiranim klubovima. Ali dojam je kako je vrijeme rastanka sve bliže. Nenad Bjelica otkrio je s kojih adresa sve zovu. Nije pritom naveo imena klubova, ali i sam spomen liga iz kojih su zainteresirani klubovi govori sve.

image

Nenad Bjelica i Ivica Ivušić

MARKO MRKONJIC Cropix

- Za Ivušića ima jako puno upita. Nismo dobili još konkretnu ponudu u ovom prijelaznom roku, ali zovu sa svih strana. Zainteresirani su klubovi iz Francuske, Italije, Turske, Engleske... - kazao je trener Osijeka.

Koliko je poznato, još prije godinu i pol dana Osijek je odbio dva milijuna eura koliko je za "jedinicu" bijelo-plavih bio spreman platiti jedan turski klub. Taj iznos u Gradskom vrtu su odbili bez razmišljanja jer ni izbliza nije vrednovao njegove kvalitete. Zimus je, pak, vrlo zainteresiran bio Napoli.

Bjelica je u slučaju Diona Drene Belje postavio iznos od 10 milijuna eura kao početnu točku u pregovorima, a kolika je granica ispod koje Osijek neće spuštati odštetni zahtjev za Ivušića trenutno je nepoznato. Transfermarkt ga trenutno vrednuje na 4,5 milijuna eura, najviše od svih nogometaša u kadru momčadi iz Gradskog vrta.

Inače, rekordni transfer nekog hrvatskog vratara je šest milijuna eura koliko je u siječnju 2019. Aston Villa isplatila Gentu za Lovru Kalinića, a rekordna odšteta isplaćena za nekog vratara u Prvoj HNL je 3,5 milijuna eura s koliko je madridski Atletico obeštetio Lokomotivu za potpis Ive Grbića.

Sezona je za Ivušića završila u Parizu i napokon će na zasluženi odmor. U ranijem dogovoru s trenerom suigračima će se priključiti u drugom tjednu priprema u Svetom Martinu na Muri.

Dolaske će uvjetovati odlasci

Osijek neće ovog ljeta biti toliko aktivan na transfer tržištu kao što je to bio prethodnih godina. A u posljednje dvije godine, odnosno zadnja četiri prijelazna roka, potpisano je ukupno 24 nogometaša od kojih neki više i nisu više među bijelo-plavima. Dolasci će isključivo ovisti o eventualnim odlascima s kojima uostalom klub iz Gradskog vrta dobrim dijelom i financira prijelazni rok. Naime, dio prihoda od prodaje igrača proslijeđuje se dalje u klupski transfer proračun. Naravno, to ne znači kako će Osijek propustiti priliku ukaže li se takva na tržištu.

- Ako nas netko od stožernih igrača napusti onda ćemo se pojačavati. Ova momčad pokazala je kako se može potući sa svakim u HNL-u. Za naše ciljeve imamo sasvim dobru ekipu, zimus smo se jako dobro pojačali sa šestoricom igrača i nema velike potrebe za promjenama unutar momčadi. Gledamo tržište da budemo spremni ako nam netko od stožernih igrača ode. Imamo sasvim dobru ekipu, skoro na svakoj poziciji po trojicu igrača i mogu biti jako zadovoljan - kazao je Nenad Bjelica.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 14:32