VLADO KOS Cropix
NEMOGUĆA MISIJA

Taj čovjek nije izbor Osijeka, ne bi ni trebao biti u Gradskom vrtu. Ne može se tako uspjeti...

Zna se tko je izbor Osijeka. I zbog čega je odbio doći u Slavoniju. Donio je logičnu odluku...
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 04. rujan 2022. 13:57

Rene Poms ima tek 47 godina, što znači da je dovoljno mlad da započne samostalnu trenersku karijeru. Punih devet godina austrijski stručnjak bio je dio stručnog stožera Nenada Bjelice.

Od Wolfsbergera, Austrije iz Beča, Spezije, Lecha, Dinama i Osijeka. Prije nego je pristao raditi s Bjelicom, imao je dva samostalna iskustva, prvo u Bruck/Muru, drugo u Wolfsbergeru II. Davno je to bilo, a i riječ je o dva skromna trenerska projekta, daleko ispod razine onoga što danas traži Osijek.

Ima li Rene Poms trenerski gen, pokazat će vrijeme. Utakmica sa Šibenikom (1:1) ne može reći ništa ozbiljno kad pričamo samo o terenu. Može - međutim - reći nešto o Pomsu i njegovim pogledima na nogomet.

Poms je u Osijek stigao isključivao zato što je bio dio stožera Nenada Bjelice. Nakon što je Bjelica dobio otkaz, Poms je u Osijeku ostao samo zato što ga s klubom veže ugovor koji vrijedi do kraja sezone i čiji bi raskid Osijek dosta koštao. Da nema te klauzule, Poms bi već danima bio doma u Austriji.

Poms dakle nije Osijekov izbor. Osijekov izbor je Goran Tomić, s kojim je sve bilo dogovoreno, ali šibenski stručnjak s austrijskom adresom (nevjerojatno zvuči podatak da su Austrijanci po prebivalištu i Bjelica i Poms i Tomić) nije želio prihvatiti Pomsa i ostatak Bjeličinog stožera za svoje asistente. I to je jedini razlog zašto Tomić već nije u Gradskom vrtu i zašto nije vodio utakmicu protiv "svog" Šibenika.

image
VLADO KOS Cropix

Tomić je odbijajući predvoditi Bjeličin stožer pokazao jedini logičan stav trenera koji želi imati čisto stanje u svlačionici, što je prvi preduvjet za bilo kakav rezultat.

Poms nije bio takvog razmišljanja. Austrijanac je prihvatio klupu Osijeka bez obzira na to što je svjestan da nije Osijekov izbor. Neki će reći jako hrabro, drugi će reći da ionako nema što izgubiti, jer kad bi inače dobio takvu priliku u karijeri? Međutim, Poms si dugoročno nije napravio ništa što će mu pomoći u izgradnji trenerske karijere, jer nju nema smisla stvarati u sredini u koju po svemu što znamo više ne pripada. Pripadao je, ali samo kao dio stožera Nenada Bjelice.

Osijek u sljedeća dva kola čekaju dva gostovanja. Prvi u Rijeci koja je zadnja na ljestvici, a drugi u Gorici, koja je - predzadnja. Rijeka ima trenera Budicina koji to neće još dugo biti, a Gorica je tek dovela Makedonca Angelovskog, koji tek treba dovesti svlačionicu u red i posložiti je na svoj način. Je li to možda prilika za Pomsa da se nametne? I Osijeku i svlačionici.

Vidjeli smo da je Kleinheisler nakon postignutog pogotka otrčao ravno Pomsu u zagrljaj. Mađar je i tim činom poslao poruku da Austrijanac ima njegovu podršku. Ima li je i od ostatka svlačionice, ne znamo. I pitanje je hoćemo li doznati, jer Pomsova je misija jako teška.

Uspjeti u klubu koji te postavio na klupu samo zato što te se nije uspio riješiti? Ne sjećamo se trenera koji je uspio u takvim okolnostima...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 06:06