Nenad Bjelica

 MARKO TODOROV Cropix
ŠTO DONOSI BUDUĆNOST?

Talijani sele Bjelicu, a Osijek ga čeka! Jednog igrača navodno zove Dinamo, a pred drugim su velike odluke

Bit će ovo dosta prometno ljeto u Gradskom vrtu, a Osijek definitivno mora postati vidljiviji i u HNS-u
Piše: Nikola PatkovićObjavljeno: 28. svibanj 2022. 08:10

Utihnuo je Gradski vrt kad je riječ o prvoj momčadi. Igrači i stručni stožer raširili su se po svijetu u potrazi za energijom koja će im trebati već od 13. lipnja za kada je zakazan početak priprema za novu sezonu u koju bi Osječane, kako je to sam najavio na kraju sezone, trebao ponovno povesti Nenad Bjelica.

Doduše, s njegovim imenom Talijani sada licitiraju kao potencijalnim nasljednikom Thiaga Motte na klupi Spezije, koju je Bjelica trenirao dok je bila u Serie B. U srijedu smo se trebali čuti, ali je na kraju poručio da "do daljnjeg ne bi istupao u medijima". Nakon priče sa Spezijom opet nam je odgovorio da će za medije nešto reći 13. lipnja, a da do tada odmara. Iz onoga što nam je rekao u petak kada smo se vidjeli, odmor provodi u Italiji. Dakle, moramo se strpjeti do 13. lipnja i nadati se da će tog dana povesti Osječane u nove pripreme. Sve drugo, bilo bi u rezultatskom i natjecateljskom smislu znak ravnodušnosti i putokaz ka stagnaciji, da ne kažemo korak unatrag.

image

Nenad Bjelica

VLADO KOS Cropix

Veliki interes

Osijek definitivno mora postati vidljiviji u HNS-u. I operativno i 'politički'. Direktor kluba mora se nametnuti vodstvu Saveza kao ravnopravan sugovornik i dionik odnosa. No, isto tako, predsjednik kluba Ferenc Sakalj, trebao bi izaći iz svoje zone komfora i u 'političkom' smislu postati dio hrvatskog nogometa, odnosno važan sugovornik u HNS-u. Neka u to krene već sljedećeg tjedna kada će naša reprezentacija u Osijeku ugostiti Austriju u sklopu Lige nacija i gdje će biti kompletna vrhuška Saveza. Što se tiče eventualnih promjena u klupskim strukturama, nema za sada nikakvih naznaka hoće li netko od članova uprave otići, hoće li im se netko novi pridružiti. To je već trebalo riješiti, a 13. lipnja u novu sezonu mora se ući s potpuno čistom slikom.

Što se tiče igračkog kadra, bit će ovo dosta prometno ljeto, jer je u opticaju oko 40 igrača, pa će sigurno biti novih posudbi, ali i transfera, raskida ugovora... Ante Erceg, kojemu je istekla posudba, već je otišao u mađarski Debrecen, a čini se da će i Damjan Bohar, koji je pao u drugi plan, povratnom kartom u Poljsku. Bjelica je na rastanku od sezone kazao da će tražiti pojačanja za sve linije, pri čemu se trenutno krucijalnim čini lijevi bek, gdje je Osijek najtanji. Volio bi Bjelica dovesti i Domagoja Pavičića kojemu ističe ugovor s Rijekom, ali to će doći u obzir samo ako sjajnom veznjaku, profilu kakvog Osijek nema, propadnu sve inozemne ponude i želje. Puno će ovisiti o izlaznim transferima, gdje je najveći interes za Ivicu Ivušića, Mihaela Žapera, Laszla Kleinheislera i Diona Drenu Belju. Pred Ivušićem su velike odluke. On je trenutno valjda jedini igrač Osijeka koji može birati ponudu. No, postavlja se pitanje je li pametno otići ovoga ljeta, par mjeseci prije Svjetskog prvenstva, i onda negdje možebitno grijati klupu te propustiti Katar?!

image

Ivica Ivušić

SRDJAN VRANCIC/CROPIX

Žaper nam se, pak, čini kao izgledan odlazak. Odigrao je odličnu sezonu koju bi i on i klub mogli i htjeli naplatiti i dojma smo da bi dečko za kojeg smo mislili da bi mogao postati Osijekov Totti, ovoga ljeta mogao otići. Gotovo sigurno u inozemstvo, jer, da se malo našalimo, ne znamo kako bi se mogao vratiti među svoje kohortaše u DGO da primjerice prihvati navodnu ponudu Dinama.

image

Mihael Žaper

VLADO KOS Cropix

"Lacika" ne želi otići

Mađar Kleinheisler je posebna priča. Nema sumnje da je riječ o jednom od top 5 igrača Osijeka po kvaliteti, ali samo kada je mentalno unutra i kada igra u vezi. Čim ga se stavi na krilo, a to se dogodilo nakon što je u Osijek došao Mijo Caktaš, to više nije to. Bilo je tako kod Dine Skendera, bilo je tako i ovog proljeća kod Bjelice. Osijeku takav Laszlo nije od koristi i to je zapravo veliki Bjeličin problem, jer se Mađar u Osijeku obiteljski skrasio i najradije ne bi nigdje išao. Zbog toga bi to mogla biti pat-pozicija. Najviše će se koplja lomiti oko Belje. Mladi napadač s posudbe iz Istre donosi kapital najboljeg strijelca od svih igrača Osijeka u prošloj sezoni. Tih, ukupno, 20 golova mora se respektirati. Bjelica ne krije da bi ga volio zadržati u kadru "ali nešto se pita i igrača, pogotovo ako dobije vrhunsku ponudu."

Beljo za sada šalje signale da bi ostao i dokazao se u Osijeku. Postavlja se, naravno, i pitanje hoće li Beljo kod Bjelice imati status prvog napadača, što bi bilo logično ako ga smatra vrijednim 10 milijuna eura. Tu je, dakle, sve neizvjesno, a naša je procjena da će Beljo, na žalost, iz Gradskog vrta sigurno 'odletjeti' ako netko 'istrese' tih 10 milijuna.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 04:25