Trener Osijeka Rene Poms



 

 Vlado Kos/Cropix
VELIK PROBLEM

‘Telefonski poziv - 50 eura!‘ Trener Osijeka šalom sve nasmijao i sjajno opisao što mu se događa u svlačionici

Poms je optimist iako je klub prodao jedina dva A reprezentativca i jednoga koji će to vrlo brzo postati
Piše: Nikola PatkovićObjavljeno: 29. siječanj 2023. 14:04

"Telefonski poziv je 50 eura", duhovito je trener Osijeka Rene Poms na kraju najavne konferencije za medije za dvoboj s Goricom upozorio kolegu iz novinarskih redova kolika je kazna igraču Osijeka kojem za vrijeme sastanka zazvoni mobitel. Dobro je to nasmijalo sve okupljene na Osijekovoj pressici na kraju tjedna u kojem je otišao i treći važan čovjek iz svlačionice, reprezentativni vratar Ivica Ivušić.

Osijek je u protekla tri tjedna prodao svoja jedina dva A reprezentativca i jednog koji će to uskoro postati, najboljeg igrača jeseni Laszla Kleinheislera, prvog strijelca Diona Drenu Belju te vratara koji je porušio hrpu vratarskih HNL klupskih rekorda. Velik je to problem za momčad iz Gradskog vrta.

Važni prihodi

Otišli su i Antonio Mance, Karlo Bartolec, Amer Hiroš, Slavko Bralić, Kristijan Fućak i Vinko Petković, na koje Poms nije računao ozbiljno, pa za njima i ne žali previše. S obzirom na to da u Gradski vrt nitko nije došao, netko bi očekivao da trener koji ostane bez trojice nositelja igre izgubi svaki smisao za šalu i duhovitost, ako to naravno u sebi ima, a Poms, možda i netipično za jednog Austrijanca, toga ima u izobilju.

Posebno to vjerojatno očekuju dežurni dušebrižnici kojima je Osijek često "crvena krpa", pa su jedva dočekali ovakvu situaciju ne bi li stanje u Gradskom vrtu prikazali kao "raspad sistema". No, Pomsova šala i njegov nevjerojatno zarazni optimizam nikako im se ne uklapaju u jednadžbe. Zato je ta, naoko bezazlena, rečenica, možda i najvažnija poruka s ove presice uoči susreta u kojem Osijek traži povratak pobjedama protiv igrački osvježene i oporavljene Gorice.

Osim što se Poms tom rečenicom pokazao kao inteligentan čovjek, koji brzo razmišlja i djeluje, potvrdio je i snagu svoga duha, ali i silan optimizam i vjeru u ono što radi i u momčad koju ima.

- Momčad izgleda drugačije nego zadnjih tjedana ili mjeseci, ali takve su stvari u nogometu uobičajene. Neke su odluke oko odlazaka bile klupske, neke su bile želje igrača i moramo to respektirati. Nisam osoba koja gleda što nedostaje, već ono što imam, a mi imamo dobru momčad i atmosferu, te jako talentirane mlade igrače u koje imam puno povjerenja. Naravno, trebat će vremena i zato je važno i da mediji i navijači imaju strpljenja dok čekamo njihov razvoj jer će u budućnosti biti jako važni za Osijek - jasno je poručio trener Osijeka. Nije, naravno, lako navijačima Osijeka. Ova je transferna zima sigurno brojnima od njih dodatno ozebla srca. Definitivno nije svejedno kada u manje od tri tjedna klub ostane bez takva tri igrača. No, Pomsove riječi i njegov apel trebali bi i na navijače djelovati umirujuće. Osijek je ove zime učinio ono što se trebalo dogoditi ljetos, jer je prodaja igrača važan dio klupskih prihoda, a toga nije bilo od prosinca 2021., kada je Petar Bočkaj otišao u Dinamo. Očekivalo se ljetos da bi se mogli dokopati skupina Konferencijske lige i tako pokriti dobar dio velikih troškova, ali sramotno ispadanje od Kizilžara "ubilo" je tu mogućnost. I sada je morao uslijediti reset.

Nužni transferi

Kleinheisler je prodan jer mu je istjecao ugovor, za Belju su, kako smo u međuvremenu doznali, dobili novac koji se ne odbija (tri milijuna eura osnovni transfer plus pet milijuna eura kroz vrlo skore bonuse te 15 posto od sljedećeg transfera), a Ivušić je, pak, osobno dobio ponudu koja se ne odbija. Na kraju mu Osijek nije želio raditi probleme, pa su ga pustili za dva milijuna eura, što je, realno, manja odšteta od one koliko on zaista vrijedi. Igrački je to svakako veliki gubitak za Osijek, jer je i rotacija uvelike smanjena, ali nema razloga ne vjerovati da Lovrić, Mierez (Špoljarić) i Malenica mogu nastaviti tamo gdje su Laszlo, Dion i Ivica stali. Itekako mogu, u što vjeruje i povratnik na vrata, provjereni Marko Malenica.

Malenica: Strpljenje me nije izdalo

- Naravno da vjerujem u pobjedu u ovoj utakmici u kojoj nam dolazi ozbiljan protivnik. Optimist sam jer smo u utakmici protiv Rijeke izgledali dobro, a isti je slučaj i na treninzima. Osobno sam potpuno spreman, strpljenje me uopće nije izdalo, marljivo sam trenirao i pripremao se za svaku utakmicu kao da ću braniti. Mogu samo obećati da ću i dalje davati svoj maksimum na svakoj utakmici i na svakom treningu, poručio je Malenica.

Optimizma u momčadi ne nedostaje bez obzira na to što je roster prilično stanjen za tri vrlo važna, čak i ključna igrača, ali i za one za kojima Poms neće toliko "plakati" jer su mu bili u drugom planu pri sastavljanju momčadi. Utakmica protiv Gorice bit će najbolji pokazatelj što "novi" Osijek ima za pokazati u nastavku prvenstvenog nadmetanja.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 04:35