IVAN PERIC Cropix
TRAŽI SE NAPADAČ

Tko će zamijeniti najboljeg strijelca HNL-a? Tri su moguće opcije

Trener Osijeka mora smisliti kako nadomjestiti doprinos svog prvog napadača
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 08. ožujak 2024. 23:31

Braniči Rijeke mogu odahnuti. Na Rujevici protiv Osijeka imat će jedan veliki problem manje s kojim bi se morali nositi.
U ovom trenutku vjerojatno najbolji igrač lige, ali i igrač s najboljim ofenzivnim učinkom (prvi je strijelac HNL-a s 11 postignutih golova, a istovremeno i drugi asistent sa šest namještenih pogodaka suigračima), Argentinac Ramon Mierez, zbog žutih kartona će propustiti gostovanje Bijelo-plavih kontra Rijeke na Kvarneru.

Drugi izostanak

Potkraj derbija protiv Dinama, u 87. minuti, Mierezu je “puknuo film”, nakon još jednog prekršaja nad njim koji nije dosuđen (a na čitavoj utakmici sudac Pajač nije dosudio niti jedan prekršaj na Argentincu), išao je tražiti pravdu i napravio samo još veću štetu. Dobio je žuti karton zbog kojeg će propustiti iduću zahtjevnu utakmicu.

Bit će to El Toru tek druga utakmica ove sezone koju će preskočiti, protiv Istre u Puli nije ga bilo zbog ozljede, a Bijelo-plavi su na Aldu Drosini odigrali najslabiju utakmicu ove sezone i bili napadački posve nemoćni.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

- Nemamo što tajiti, u utakmicama u kojima smo bili bez njega život nam je bio jako težak, tako da moramo pronaći neko rješenje. Imam nešto u glavi i nadam se da ćemo to i ostvariti i pronaći čovjeka koji će biti i energetski i kvalitetom na njegovoj razini - kazao je Zekić.

Strašan značaj

Koliko Ramon Mierez znači Osijeku dovoljno je pogledati statistiku - od posljednjih 14 prvenstvenih golova Bijelo-plavih, koliko su ih zabili u zadnjih sedam utakmica, Argentinac je stajao iza njih čak 10.

Bilo da je zatresao mrežu (a zabio je u tom vremenu šest golova), bilo da je asistirao (namjestio je suigračima još četiri pogotka). Pritom nije nevažno ni kako je Rijeka jedna od omiljenih Mierezovih mušterija jer zabio im je do sada već sedam golova (u karijeri je u Argentinac više puta zatresao mrežu tek Šibenika u osam navrata).

Zoran Zekić u ovih par dana morat će se opet prilagoditi i smisliti kako nadomjestiti doprinos kojeg Mierez ima za Osijek, a koji se u cijelosti ni izbliza ne može vidjeti kroz njegove napadačke brojke.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Prva opcija koja se nameće je 196 centimetara visoki slovački napadač Ladislav Almasi, koji je ove zime stigao na posudbu među Bijelo-plave iz Banika Ostrave s opcijom otkupa. Upisao je Slovak zasad četiri nastupa za Osijek, tri prvenstvena i jedan u Kupu, a za to vrijeme jednom se upisao u strijelce.

Tek punoljetan

Od te četiri utakmice počeo je dvije - protiv Istre je u odsutnosti Miereza bio prva napadačka opcija, a u četvrtfinalu Kupa protiv Lokomotive činio je tandem s Argentincem od prve minute. Utakmicu prošlog prvenstvenog kola protiv Dinama je, pak, odgledao s klupe za pričuvne igrače.

Druga opcija za mjesto u napadu je tek odnedavno punoljetni tinejdžer Anton Matković. Osamnaestogodišnjak, koji dobiva sve ozbiljniju ulogu u Osijeku, jednako je dobar na sve tri ofenzivne pozicije iako se, kako je sam rekao, najbolje osjeća kao krilni napadač. A na toj je poziciji uglavnom i igrao otkako je u najboljoj momčadi Bijelo-plavih.

Svoje minute odlično koristi, stalna je prijetnja, konstantno ulazi u prilike, ali mu lopta adekvatno ne vraća. U napadačkim brojkama upisan mu je zasad jedan gol, protiv Dinama u Maksimiru, što mu je bio i seniorski prvijenac. Isto vrijedi i za godinu dana starijeg veznjaka Prekodravca, koji se također često nalazi u šansama, no nikako da mu se “otvori”.
U duelima s obojicom prošlog je vikenda Nevistić izašao kao pobjednik.

image
IVAN PERIC Cropix

- Žao mi je jako što ni protiv Dinama nije nagradilo Prekodravca i Matkovića da zabiju gol jer to bi bio stvarno veliki impuls za njih... Najgore se uplašiti ulaska u šansu, ali moraš inzistirati na tome, raditi i onda će krenuti - rekao je trener Bijelo-plavih.

Sve je na Zekiću

Upitali smo Zorana Zekića odmah nakon utakmice protiv Dinama je li Matković opcija za startera protiv Rijeke na što je trener Bijelo-plavih spremno odgovorio:

- Apsolutno.

Treća moguća opcija, a što nije nerealno, jest da Zoran Zekić utakmicu protiv Rijeke počne s obojicom - i s Almasijem, i s Matkovićem. U tandemu u vrhu napada ili ne, sad je samo na treneru nogometaša Bijelo-plavih.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 19:19