Deni Jurić, Bruno Petković i Gabriel Vidović

 GORAN MEHKEK Cropix
U TRENUCIMA ODLUKE

Tko je ovaj? Nevjerica i konsternacija obuzeli su navijače Dinama dok su promatrali ulazak igrača s brojem 97

Prilika Juriću ukazuje na očaj trenera Dinama i nepovjerenje spram najskupljeg igrača u svlačionici
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 26. studeni 2023. 12:19

Tko je ovaj? Nevjerica, čuđenje i konsternacija obuzeli su navijače Dinama dok su promatrali kako u 87. minuti utakmice s Osijekom (pri rezultatu 1-1) umjesto ponajboljeg igrača Modrih Martina Baturine ulazi čovjek s brojem 97 na leđima. Zatečen je ostao čak i komentator utakmice Saša Marić, konstatiravši kako u njegovom zapisniku uopće nema – Denija Jurića!?

Dakle, vlasnik Dinamovog dresa s brojem 97 je 26-godišnji australski Hrvat Deni Jurić. Nogometašem maksimirskog kluba postao je još 2. srpnja 2021, ali je veći dio karijere u Dinamu proveo kao igrač na posudbama – u Šibeniku, Gorici i Rijeci. Prije nedjeljne utakmice Juric je za Dinamo sveukupno odigrao 17 utakmica i pritom postigao dva gola, uz dvije asistencije. Prošle sezone je igrajući u Gorici zabio jedan gol (u 14 utakmica), dok u šest nastupa kao igrač Rijeke nije ostvario golgeterski učinak.

Potez trenera Dinama Sergeja Jakirovića da u završnici utakmice, koju "mora dobiti", ubacuje napadača bez ijedne natjecateljske minute ove sezone ukazuje na stanje njegovog očaja u trenucima odluke, kao i ogromnu količinu nepovjerenja spram najskupljeg igrača u maksimirskoj svlačionici, Josipa Drmića (nije ga bilo niti u zapisniku dvoboja s Osijekom!).

image
GORAN MEHKEK Cropix

Dinamo je naposljetku pobijedio, pogotkom u 90. minuti. Ne, gol nije postigao spomenuti Jurić. Maksimir ipak nije ambijent za holivudsku melodramu. Uz ponešto sreće, zabio je Gabriel Vidović (lopta je na putu prema osječkim vratima pogodila protivničkog stopera i promijenila smjer), na asistenciju Roberta Ljubičića.

Možda će nakon Dinamove nedjeljne pobjede neki izvjestitelji veličati intuiciju trenera Jakirovića, jer je – "imao nos". Naime, obojica igrača, spomenutih kod pobjedničkog pogotka Modrih, naknadno su ušli u igru.

No, kada odstrane euforiju uslijed pogotka u završnici utakmice i objektivnije sagledaju vlastitu zbilju, u Maksimiru će lakše dokučiti da im je pobjedu de facto poklonila – osječka obrana! Trener Zoran Zekić nemoćno će zavapiti kako je "ovo najbolje što Osijek trenutačno ima". Tragikomičnost posljednje linije osječke momčadi dosegla je vrhunac u prvom poluvremenu kada su vratar i stoper uspjeli loptu izbaciti u korner iako je najbliži igrač Dinama od njih bio udaljen dvadesetak metara!?

Da posljednja linija Osijeka najčešće služi za uveseljavanje protivnika, osim dojma će posvjedočiti i statistika: bijelo-plava obrana u 16 je utakmica primila 25 golova! Izdašniju učinkovitost u primanju pogodaka u HNL-u imaju samo Rudeš (33), Istra (29) i Slaven Belupo (28).

No, i taj opskurni Osijek mogao je u sudačkoj nadoknadi maksimirske utakmice "modrima" uzeti bod. Međutim, lopta koju je šutnuo Caktaš, zaobišla je Dinamova vrata. Navedeni detalj sugerira da identičan problem ima i Jakirović. Konačno, i Dinamovu obranu optužuje statistika: u 14 utakmica Modri su inkasirali 14 golova. Opterećenje da protivnik već u startu vodi 1-0, Dinamova momčad nije imala nikada otkako se igra "liga 10". Slabiju statistiku imali su jedino u sezoni 2007/08, te u pjesmama opjevanoj 2005. kada je Dinamo igrao "ligu za bedake".

Utakmica Dinama i Osijeka sugestivno ukazuje na globalni problem HNL-a (kvalitetom 21. natjecanja u europskom nogometu). Nije Hajduk prvi na tablici zato što je dobar nego stoga što je trenutačno manje loš od konkurencije. Teza kako će titulu uzeti momčad, koja napravi manje pogrešaka, za sada se pokazuje nepogrešivo točnom. A konkretnu vrijednost hrvatskog (klupskog) nogometa najizravnije smo mogli spoznati kroz ovosezonske rezultate na europskoj sceni...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. srpanj 2024 18:20